Protagora izgubila još jednu tužbu, propao pokušaj ušutkivanja U ime obitelji

Foto: Facebook Na fotografiji Vesna Mihoković Puhovski - predsjednica Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora

Udruga Protagora izgubila je sudski spor protiv udruge U ime obitelji, koju su tužili zbog članka objavljenog na portalu Narod.hr pod naslovom “Hrvatska je zemlja katoličke kulture – ali to ne priznaju ateističke udruge s malo članova i puno prostora u medijima” u kojem se spominje i napad na tada 77-godišnju dr. Ružicu Ćavar, te im se nalaže nadoknaditi trošak parničnog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protagora — Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta u tužbi navodi da je U ime obitelji 26. svibnja 2015. kao nakladnik iz intemetskog izdanja narod.hr objavio članak pod naslovom “Hrvatska je zemlja katoličke kulture – ali to ne priznaju ateističke udruge s malo članova i puno prostora u medijima“. Članak sadrži i rečenicu “u ozračju sveopće histerije protiv Katoličke crkve u Hrvata, posebno medijske, na tom je prosvjedu u organizaciji Protagore jedan njihov član brutalno napao i teško fizički ozlijedio gospođu, dr. Ružicu Ćavar, predsjednicu Hrvatskog pokreta za život i obitelj i članicu predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva, nakon čega je morala biti hospitalizirana.”, koja pak sadrži provjerljivo netočnu informaciju kako je osoba koja je ozlijedila gđu Ćavar član tužitelja. Objavom netočne informacije da je napadač na gđu Ružicu Ćavar član tužitelja, tužitelju je povrijeđeno pravo osobnosti, navodi se u tužbi. Uskoro je objavljen i zahtjev za ispravak udruge Protagora 16. lipnja 2015., ali je, kako navodi tužitelj, članak bio opremljen tendencioznim naslovom: „Napadač na Ružicu Ćavar nije član Protagore, već podupiratelj prosvjeda te udruge“, zbog čega su podnijeli tužbu.

Sud smatra, a sukladno onome što je udruga U ime obitelji isticala tijekom cijelog postupka, da tužitelj nije dokazao da mu je objavom navedene informacija nastala šteta kao jedna od pretpostavki odgovornosti tuženika te da slijedom navedenog tužbeni zahtjev nije osnovan.

Ujedno, bez obzira na navedenu neosnovanost tužbenog zahtjeva, stav je suda da navedena informacija nije bila podobna povrijediti čast i ugled tužitelja te da mu objektivno nije mogla povrijediti pravo osobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Protagore te joj je naloženo isplatiti tuženiku U ime obitelji trošak parničnog postupka u iznosu od 3.750,00 kn. Cijelu presudu možete pročitati ovdje.

Još jedan izgubljeni spor Protagore protiv UIO

Udruga Protagora izgubila je i sudski spor protiv UIO, koju su tužili zbog članka pod naslovom “Udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo”, a kojim su razotkrivene njihove lažne optužbe na račun Katoličke Crkve i grada Đakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, portal Narod.hr objavio je članak u kojem donosi kronologiju događaja oko optužbi na račun Crkve i grada Đakova zbog nagrađivanja djece koja dolaze na zornice besplatnim klizanjem. Pokazalo se da nije istina ono što je HRT pustio kao prilog u Dnevniku nakon priopćenja udruge Protagora.

Od pučke pravobraniteljice tražili su očitovanje o tom slučaju i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje kako je takvom praksom prekršen Ustav. HRT je u tome podržao udrugu Protagora, a OVDJE možete pogledati prilog koji je pustila urednica Sanja Mikleušević u Dnevniku HRT-a.

U prilogu pravobraniteljica Ivana Milas Klarić kaže da ne zna je li to tužnije ili ružnije. Ocijenila je da se djeca stavljaju u diskriminatoran položaj i to višestruko. Da je posebno tužno u predblagdansko, božićno vrijeme. Za kraj je rekla “ako želite da budem ironična, ne znam što se time želi postići. Da djeca ustaju rano, da ih bude puno na zornici ili da djeca kližu u što većem broju”, zaključujući da je to sve doista neprimjereno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su neke udruge i stranke kao diskriminatornu osudile odluku đakovačke gradske uprave i komunalnog poduzeća da, na prijedlog župe, nagrade besplatnim klizanjem djecu za redoviti odlazak na mise zornice pred Božić, na tu su temu održane čak tri konferencije za novinare: gradonačelnik je opovrgnuo da je riječ o diskriminaciji i rekao da su i drugi mogli dati prijedloge; velečasni je pozvao i druge sponzore da nagrade djecu za odlazak na zornice, a HNS je zatražio da sva djeca besplatno kližu. Tako je postalo jasno da diskriminacije nije ni bilo.

Protagora protiv ‘Vatikanskih ugovora’, školskog vjeronauka…

Protagora, udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, na svojim internetskim stranicama ima objavljen niz akcija, ali i kolumni, koje su upućene protiv Katoličke crkve. Nekoliko naslova koje možete naći su “Hrvati, istupimo iz Rimokatoličke crkve!”, “Opet Bozanić melje gluposti”, “Protiv buke crkvenih zvona”, “Vjeronauku nije mjesto nigdje”, “O zloupotrebi znanosti na štetu žena: žena kao fetalni kontejner”, “Izjava Protagore povodom jačanja klerikalizacije društva”, “Laži filijala Katoličke crkve”, “Teološki virus” i tako dalje.

> (FOTO) U Zagrebu prosvjedovali protiv ‘Vatikanskih ugovora’ – i širili dezinformacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjeluju i na povremenim prosvjedima za raskidanje “Vatikanskih ugovora”, koji se medijski prate i na kojima se mogu čuti dezinformacije. “Republika Hrvatska je sklopivši ugovore s Vatikanom narušila svoju Ustavom zajamčenu sekularnost. Katolička crkva je vreća bez dna, država u našoj, hrvatskoj državi. Dobiva milijarde kuna našeg novca iz rastućih poreza koji su nam nametnuti”, naveli su jednom prigodom na svojim stranicama. Jedna od poruka sa zadnjega skupa bila je “Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer omogućuju kleru privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama te sustavnu diskriminaciju skupina koje katolička hijerarhija inače diskriminira – žena i LGBT-osoba, te svih nekatolika, čija djeca satove vjeronauka provode po školskim hodnicima.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.