Tko je Marijana Bijelić, feministica i ‘sekularistica’ koja u Petom danu mijenja Lanu Bobić

Foto: snimka zaslona

Nakon odlaska Borisa Jokića u listopadu, koji je ustvrdio kako se ne želi ponavljati u stavovima, HRT-ova emisija Peti dan dobila je novu komentatoricu Lanu Bobić, koja također nakon pet mjeseci odlazi iz nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će feministicu Lanu Bobić zamijeniti – feministica i ‘sekularistica’ Marijana Bijelić.

>(VIDEO) Mitrikeski u Petom danu poučio Lanu Bobić o mirnoj reintegraciji Podunavlja: ‘Nije išlo tako glatko kako Vi predstavljate’

>(VIDEO) ‘Peti dan’: Pogledajte kako je reagirala Lana Bobić na pitanje Marije Selak o Istanbulskoj konvenciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sebe kaže da je feministica i ljevičarka od šeste godine

Marijana Bijelić docentica je na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i članica sekularističke udruge Protagora i sekularističke i feminističke udruge Centar za građansku hrabrost.

Rođena i odrasla u Dubrovniku, a nakon studija kroatistike i slavistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pohađa doktorski studij književnosti, kulture, izvedbenih umjetnosti i filma koji je završila 2011. godine obranom doktorske disertacije pod naslovom “Žrtveni model septembarske književnosti u okviru bugarske književne avangarde”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sebe kaže da je feministica i ljevičarka negdje od šeste godine, od trenutka kada počinje percipirati nepravde u sredini koja je okružuje, a na aktivistički rad je motivira osjećaj osobne odgovornosti za društvo čiji je dio.

Marijana Bijelić također je aktivistica Platforme za reproduktivna prava, te je lani sudjelovala u paradi za reproduktivna prava žena na “8. mart”.

Napadajući biskupa Košića – kapitalizam svrstala uz ustaštvo i fašizam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijelić je česta kritičarka katoličke Crkve u Hrvatskoj te je tako putem medija zastupala ukidanje ugovora sa Svetom Stolicom, no posebnu pozornost privukao je njen napad na biskupa Vladu Košića kada ga je optužila da kritiziranjem komunističkog režima brani ustaštvo, fašizam i kapitalizam.

“Čini mi se da je prozivanje fašističkih zločina koristio kao alibi za napad na bivši socijalistički režim, koji je Košiću i sličnima glavni trn u oku, ne zato što je taj režim odgovoran za zločine, nego zato što je suprotstavljen njihovoj politici i interesima. Negativne strane bivšeg režima treba kritizirati, zločine osuditi, ali kritika ne smije biti zloupotrijebljena za aboliranje i prikrivanje drugih režima i zločina i tu ne mislim samo na osudu ustaštva i fašizma, nego i na osudu kapitalističkih zločina motiviranih borbom za svjetsku dominaciju i profit”, ustvrdila je Bijelić komentirajući propovijed biskupa Košića na blagdan Velike Gospe 2017. godine.

Udruga Protagora izgubila 2 sudska spora protiv udruge U ime obitelji

Osim što je Marija Bijelić aktivna u Centru za građansku hrabrost, sekularističke i feminističke udruge koju vode bivši novinar Željko Peratović i njegova supruga, posebno se ističe u aktivnost u najpoznatijoj hrvatskoj sekularističkoj udruzi “Protagora – Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, udruga Protagora je još 2016. godine izgubila sudski spor protiv udruge U ime obitelji, koju su tužili zbog članka objavljenog na portalu narod.hr pod naslovom “Udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo”

Ta udruga izgubila je i drugi sudski spor protiv udruge U ime obitelji iste godine. Udruga je drugu tužbu podigla zbog članka objavljenog na portalu Narod.hr pod naslovom “Hrvatska je zemlja katoličke kulture – ali to ne priznaju ateističke udruge s malo članova i puno prostora u medijima” u kojem se spominje i napad na tada 77-godišnju dr. Ružicu Ćavar, te im se nalaže nadoknaditi trošak parničnog postupka.

Ta udruga, osim što se protivi ugovorima sa Svetom stolicom, smatra da vjeronauku nije mjesto u školama te često objavljuju članke upućene protiv Katoličke crkve. Na stranicama udruge mogu se naći članci poput “Hrvati, istupimo iz Rimokatoličke crkve!”, “Opet Bozanić melje gluposti”, “Protiv buke crkvenih zvona”, “Vjeronauku nije mjesto nigdje”, “O zloupotrebi znanosti na štetu žena: žena kao fetalni kontejner”, “Izjava Protagore povodom jačanja klerikalizacije društva”, “Laži filijala Katoličke crkve”, “Teološki virus” i tako dalje.

Jedan od članova udruge Protagora koji se našao u središtu pozornosti je dr. sc. Pavle Močilac, a o kojemu je pisao Nino Raspudić 2013. godine.

“Vladin jutarnji bilten đonom je krenuo na novog rektora preko farmaceuta dr. sc. Pavla Močilca, člana udruge Protagora, profesionalnog nevjernika koji javnosti gura pod nos svoj ateizam kao Mamić rolex.

“Močilac izvlači selektivno sve pasuse iz Biblije koji bi eto bili nezgodni u doslovnoj primjerni na reformu sveučilišta, nastupajući iz perspektive emancipiranog, prosvijećenog, nenasilnog subjekta 21. stoljeća. O toj tankoćutnoj, sekularnoj dušici, punoj ljubavi i razumijevanja različitosti, svjedoči komentar o političkim neistomišljenicima koji je u rujnu prošle godine Pavle Močilac ostavio na Facebooku. Izbornu konvenciju utemeljitelja HDZ-a prokomentirao je ovako: ‘Trebalo je na tu konvenciju doći sa šmajserom, bojnim otrovom, bombom, eksplozivom… pobit govna i gotova stvar.‘ Jedan drugi gorljivi ateist, žrtva istresanja kante, stravičnog zločina zbog kojeg je pokrenuta istraga i angažirane policijske snage razmjerne istrazi o ubojstvu Kennedyja, pisao je u kolumni na istom tonu kako bi članove te stranke trebalo skupiti na Maksimiru pa ‘malo prošarati mitraljezom’.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.