(FOTO, VIDEO) Eko-katastrofa u Kninu: Otrovni industrijski otpad iz tvornice završio u rijeci Krki i došao do NP

Foto: Facebook Športsko Ribolovno Društvo "Krka" Knin

Ponovno je došlo do onečišćenja rijeke Krke kod Knina.

Industrijski otpad koji sadržava mazut, teški metal i raznorazne otrovne kiseline iz obližnje lagune nekadašnjeg TVIK-a, a danas Postrojenja za proizvodnju vijaka DIV Grupe, izlio se u obližnju rječicu Orašnicu, desnu pritoku Krke, a preko nje i u krašku ljepoticu Krku, prenosi Jutarnji list.

HRT piše da se onečišćenje javlja nakon obilne kiše kada se otpadne vode iz obližnje tvornice vijaka slijevaju u rijeku Krku.

Nasreću, nema straha od onečišćenja pitke vode. Iako je pred naftom i teškim metalima “nemoćno” i 13 brana koje su ovoga vikenda postavljene na rijeci Krki, radi se na daljnjem saniranju štete.

Uzrok se nalazi nekoliko stotina metara uzvodno. U laguni koja je u neposrednoj blizini tvornice, a koja je onečišćena posljednjih nekoliko desetljeća. Iz Tvornice poručuju – pročistač godinama imaju, a laguna je iz – vremena prije pročistača.

Ekolozi tvrde da je jedino pravo rješenje – trajna sanacija laguna.

O ekološkom onečišćenju Grad Knin odmah je alarmirao sve nadležne institucije, pa su ‘Hrvatske vode’ angažirale specijaliziranu tvrtku Ind-Eko koja je u kratkom roku postavila male brane s cisternom u rječicu Orašnicu radi crpljenja i prikupljanja industrijskog otpada i sprječavanja daljnjeg odlijeva u rijeku Krku. Na terenu su djelatnici Inspekcije zaštite okoliša i vodoprivredni inspektori.

Dogradonačelnik Knina Marijo Čačić, potvrdio je da je rijeka Krka onečišćena toksičnim otpadom u dužini od 1,5 kilometara, od Knina pa nizvodno sve do ulaza u Nacionalni park ‘Krka’.

U tvorničkog laguni, već godinama su nataloženi toksični kontaminanti još iz doba TVIK-a. Nakon jake kiše, podigla se voda u laguni te su opasne kemikalije prelile preko postojećeg kanala u rječicu Orašnicu.

“Na žalost, nije prvi put da je došlo do ovakvog zagađenja, zadnji je bio prije dvije godine. Ovaj novi ekocid je najvećih razmjera do sada.“, izjavio je Čaćić Jutarnjem.

(FOTO) Dr. sc. Ljiljana Zmijanović otkrila da je nova ravnateljica NP Krka, Slavica s iskaznicom HDZ-a i HNS-a prepisala program iz stari akata!

Iz Tvornice vijaka DIV Grupe kratko su poručili da su napravili sve što je u njihovoj moći, te da su i oni postavili svu raspoloživu opremu kako bi se spriječilo onečišćenje rijeka.

Iz šibenskog ‘Vodovoda’ umiruju građane: ‘Voda je ispravna i može se koristiti za sve potrebe’

Nakon ekološkog incidenta koji se tijekom vikenda dogodio u Kninu, a u kojem su se iz lagune u rijeci Orašnici u Krku izlile otpadne vode koje sadrže teške metale, kiseline i mazut, oglasio se i šibenski ‘Vodovod’.

“Voda je ispravna i može se koristiti za sve potrebe”, navodi se u priopćenju Vodovoda i odvodnje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt