Studentski zbor FF-a traži stajalište sveučilišnog zbora o dodjeli počasnog doktorata Bandiću

Foto: fah

Studentski zbor zagrebačkog Filozofskog fakulteta uputio je u ponedjeljak javni zahtjev sveučilišnom Studentskom zboru da sazove sjednicu Skupštine i donese svoje stajalište o dodjeli počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću o čemu će se, vjerojatno, glasati na idućoj sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta.

Vijeće Muzičke akademije protiv prijedloga svog dekana da se počasni doktorat dodijeli Bandiću

Protiv Bandićevog doktorata i fakultet na kojem je diplomirao

U priopćenju ističu kako Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, kao predstavničko tijelo svih studenata, ne bi smio izbjeći odgovornost artikulacije stava o “ovako simbolički važnoj odluci”. Tek na temelju odluke Skupštine studentski predstavnici u Senatu mogli bi izraziti stajalište studenata, poručuje Studentski zbor Filozofskog fakulteta.

(FOTO, VIDEO) Evo tko je došao na prosvjedni skup protiv počasnog doktorata Milanu Bandiću

Vjerujući kako akademska i studentska zajednica generalno ne podržavaju dodjelu počasnog doktorata Bandiću, zahtjev za artikulacijom vlastitog stava o tom pitanju uputili su i svim studentskim zborovima kao sastavnici Sveučilišta u Zagrebu.

Smatraju kako bi dodjela ovakvog priznanja gradonačelniku uvelike degradirala status Sveučilišta, njegovih studenata i nastavnika što je, kažu, vidljivo iz reakcije javnosti i sveučilišne zajednice.

“Institut počasnog doktorata već je ozbiljno kompromitiran za vrijeme mandata rektora Borasa dodjelom tog priznanja, u najmanju ruku kontroverznom bosansko-hercegovačkom političari Draganu Čoviću”, navode u Studentskom zboru FF-a. Napominju i kako Studentski zbor Sveučilišta tada nije artikulirao svoj stav, a studentski predstavnici u Senatu podržali su prijedlog bez uzimanja u obzir mišljenja studenata koje
bi trebali predstavljati.

“Neovisno o, po našem mišljenju, opravdanoj sumnji u vezi ugleda i zasluga gradonačelnika grada Zagreba kojima je navodno zaslužio počasni doktorat, smatramo kako bi provedba rasprave o tom pitanju na predstavničkom tijelu studenata bila tek minimum uvriježene demokratske procedure koja je u mandatu rektora Borasa ozbiljno kompromitirana”, ističu u priopćenju.

Stoga sve ostale studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu pozivaju da izglasaju svoj stav o prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i podrže zahtjev za Sazivanjem sjednice Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina