(FOTO, VIDEO) Predsjednica u Vukovaru prozvala Srbiju i podržala Marijana Živkovića: ‘Tako se revno vodi postupak protiv njega, a ne može se naći krivce za pokolj’

Vukovar,16.10.2019 - 28. obljetnica tragiène pogibije general-bojnika Blage Zadre. Na slici Kolinda Grabar-Kitaroviæ. foto HINA/ ik

„Kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv hrvatskog branitelja i oca dvojice poginulih branitelja Marijana Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio“, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u povodu 28. obljetnice pogibije general bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla danas na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

“Jednostavno ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe još uvijek nije dalo pravorijek ni o Vukovaru ni o Borovu selu, ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele. Budućnost uvijek na neki način definira i ta prošlost a ja bih željela da ovdje budućnost bude budućnost, zajedništva”, ističe Kolinda Grabar-Kitarović.

> Predsjednica iz Vukovara: ‘Mislim da bi trebalo slušati narod, pravosuđe presporo rješava pitanje ratnih zločina u Domovinskom ratu’

“Mislim da to doista treba pokrenuti i pozvati na odgovornost one koji odugovlače s predmetima ili one koji se uopće ne trude da se rasvijetle okolnosti ovdje i da ljudi u ovom području, kako Hrvati tako i Srbi i sve ostale manjine, mogu živjeti u miru i bez upiranja prstom jedni u druge. Jer, zločin je individualan, počinitelji su individualni i upravo kažnjavanje zločina pomaže tome da se ne stigmatiziraju cijele hrvatske zajednice, rekla je Grabar- Kitarović za HRT:

> Ministar Krstičević dao podršku Marijanu Živkoviću: ‘Hrvatska treba imati suosjećanja prema obitelji heroja Domovinskog rata’

> (FOTO, VIDEO) Sutkinja na suđenju hrvatskom branitelju Marijanu Živkoviću poručila: ‘U tišini treba žaliti za svojim sinovima’

> (VIDEO) Vukovarski branitelj Marijan Živković: ‘Plenkoviću moji sinovi nisu poginuli za ovakvu Hrvatsku!’

Uz obitelj Zadro i Hill, njihove prijatelje, suborce i kadete Hrvatske vojske obilježavanju su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik grada Otoka Josip Šarić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i ostali visoki uzvanici.

„Blago Zadro bio je običan čovjek, da bi u ratu pokazao kako je čovjek visoko iznad razmjera bilo kakve običnosti, a odajući poštovanje njemu odajemo poštovanje svim braniteljima koji su se borili za Hrvatsku, palima, nestalima i umrlima”, izjavila je predsjednica Republike nakon polaganja vijenaca.

Novinarima je potvrdila da se razmišlja i konkretno razgovara o medaljama kojima bi se odlikovao niz heroja Domovinskog rata, prenosi Jutarnji list.

Obilježavanje 28. obljetnice pogibije Blage Zadre, simbola otpora velikosrpskoj agresiji na Vukovar, nastavljeno je na Trpinjskoj cesti, kod spomen biste general bojniku Zadri.

Kako je moguće da hrvatsko pravosuđe još nije izreklo cjeloviti pravorijek o Vukovaru
Predsjednica Grabar Kitarović pozdravljajući skup rekla je kako je rat velika nesreća, no često rat pokaže da „među naizgled običnim ljudima žive najbolji među nama“ kakav je bio i Blago Zadro”.

„Čin general bojnika je stekao posmrtno, no nije mislio na činove i priznanja već na obitelj, svoj Vukovar i svoju Hrvatsku, a njegova pogibija bila je ogroman gubitak za obranu Trpinjske ceste i Vukovara“, rekla je Grabar Kitarović, podsjetivši da je njegovo ime i nakon njegove pogibije, nastavilo hrabriti branitelje, a i danas je hrvatski svjetionik.

Predsjednica Republike naglasila je da Vukovar i danas živi sa svojim ranama koje bi bilo lakše liječiti kada ne bi morao živjeti s presporom pravdom.

„Kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv hrvatskog branitelja i oca dvojice poginulih branitelja Marijana Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio“, rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da iako ne smije kao predsjednica utjecati na hrvatsko pravosuđe, može kao Hrvatica, majka i kao građanka zajedno s hrvatskim braniteljima, obiteljima ubijenih, umrlih i nestalih „i s vama Vukovarcima“, upitati kako je moguće da hrvatsko pravosuđe još nije izreklo cjeloviti pravorijek o Vukovaru.

Izrekla je razumijevanje za Vukovarce, ali i za gradonačelnika Ivana Penavu i njegove zahtjeve za bržom pravdom jer, naglasila je, upravo „pravda i istina moraju govoriti u Vukovaru“.

“Unatoč tome što neće svi zločinci biti uhvaćeni i odgovarati za svoje zločine, mi moramo znati njihova imena i njihova nedjela, ne samo radi Vukovara i Vukovaraca, ne samo radi istine o Domovinskom ratu. Moramo to znati radi svih nas, današnjih i budućih, kako bismo napokon zatvorili ovu tešku povijesnu stranicu i konačno oslobodili svoju budućnost od okova prošlosti. Ožiljci će ostati, ali rane više neće boljeti ili će bar boljeti manje“, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica pozvala odgovorne u Srbiji da učine iskorak u otkrivanju istine o nestalima

Istaknula je kako je prvi korak u tom smjeru – naći naše nestale, i pozvala sve koji mogu pomoći da ih pronađemo, neka pomognu.

„Pozivam i odgovorne u Srbiji da učine taj iskorak u otkrivanju istine jer će to biti najveći korak ka konačnom miru i pravom pomirenju”, dodala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović je podsjetila kako je Hrvatska upravo pristankom na mirnu reintegraciju svojega državnog dijela Podunavlja pokazala da ne želi produljenje rata i produbljivanje sukoba.

“I zato srpska nacionalna manjina ima u Hrvatskoj sva prava. Vjerujemo da je pravo svakog da slobodno živi svoj identitet, s poštovanjem prema zemlji u kojoj živi, jedini pravi temelj ljudskog zajedništva i društvene kohezije“, zaključila je.

Grabar-Kitarović rekla je također da su heroji Domovinskog rata uložili živote u temelje hrvatske države, stoga te vrijednosti moraju biti ugrađene u škole, u sustav domovinskog odgoja, i to je prije svega zadaća ministarstava obrazovanja i kulture kako bi mladi znali što su temelji hrvatske države. Na tom će, dodala je, i osobno ustrajati.

Žrtva Blage Zadre i svih poginulih branitelja temeljni kamen moderne hrvatske države
Ministar obrane Damir Krstičević pozdravio je komemorativni skup, i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i cijele Hrvatske uputio zahvalu generalu Zadri na svemu što je u ratu učinio za obranu Vukovara i Hrvatske.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kod spomen-biste Blage Zadre rekao je da je poginuli general vječna inspiracija, čovjek koji je djelima utjelovljavao temeljne ljudske vrline i bio oličenje hrabrosti, ljubavi i požrtvovnosti.

Savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić, koji je i sam hrvatski branitelj, rekao je da je Zadro bio svima „i otac i majka“ te da njegovu smrt 16. listopada 1991., smatra početkom kraja obrane Vukovara.

Posebno je zahvalio predsjednici Republike Grabar-Kitarović, rekavši da je prva i jedina s te najviše državne dužnosti došla u Vukovar na obljetnicu pogibije generala Zadre i odala mu počast „iako su i njen prethodnici trebali biti na ovom mjestu što se nažalost nikada nije dogodilo“.

Uz komemorativni skup na Trpinjskoj cesti održan je i kulturno-umjetnički program „Heroj Trpinjske ceste“ u kojem su sudjelovala djeca Osnovne škole „Blago Zadro“.

Sudionici komemorativnog skupa hodnjom u koloni otputili su se do mjesta Zadrine pogibije u Vinogradskoj ulici nedaleko Trpinjske ceste gdje su ispod spomen-obilježja mnogi upalili svijeće.

Ranije danas predsjednica Republike i članovi izaslanstava Vlade i Sabora posjetili su u Vukovaru i Pastoralni centar „Sv. Bono“ i u dvorištu postavljene spomen-ploče s imenima 2.717 žrtava velikosrpske agresije na Vukovar.

U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju nazočili su misi zadušnica za Blagu Zadru i za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Blago Zadro prije Domovinskog rata radio je u vukovarskom „Borovu“. U obrani Vukovara od velikosrpske agresije na početku Domovinskog rata izrastao je u legendarnog zapovjednika obrane Borova naselje, a zbog njegovih organizacijskih i zapovjednih vještina Trpinjska cesta postala je „groblje tenkova“, cesta na kojoj su zaustavljani oklopno-mehanizirani napadi na grad.

Zbog zasluga o obrani Vukovara Blagi Zadri je posmrtno dodijeljen čin general-bojnika, a njegovo ime od 1995. godine nosi i Zapovjedno-stožerna škola.

Alfred Hill poginuo je na današnji dan 1991. godine tijekom borbi u vukovarskoj četvrti Sajmište, bio je prvi zapovjednik Satnije Vojne policije 204. brigade, posmrtno mu je dodijeljen čin bojnika, a njegovo ime od 1998. godine nosi Nastavno središte za obuku vojne policije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list/hrt