(VIDEO) Vukovarski branitelj Marijan Živković: ‘Plenkoviću moji sinovi nisu poginuli za ovakvu Hrvatsku!’

Foto: Snimka zaslona

U vukovarskom domu Marte i Marijana Živkovića, otac dva poginula hrvatska branitelja – Marka i Nikole, kojemu se na sudu u Vukovaru sudi zbog razbijanje ćirilićne ploče, ekskluzivno za Bujicu komentirao je pravosudno-politički progon kojem je izložen.

“Ćirilica mi je zasmetala jer je poharala Vukovar i iza sebe ostavila roditelje bez djece, sirotinju… Zašto bi uopće ćirilica bila u Vukovaru kada je nije bilo čak niti u komunizmu, u Titovoj Jugoslaviji?! A sada je žele uvesti nama u inat i kapric, kako bi nam bacili sol na naše rane,“ objasnio je Marijan Živković svoj postupak i nastavio: “Sada od mene traže da se na sudu izjasnim jesam li lud ili pametan; ako sam lud žele me strpati u ludnicu, ako sam pametan poslat će me u zatvor… Pa, neka me zatvore, bit ću bliži svojim sinovima!“

Živković: Plenkoviću, pogledaj slike mojih sinova!

Živković je u nastavku potresne ispovijesti rekao da je zbog svega poželio i umrijeti:

“Ubiti se ne mogu, to mi vjera ne dopušta. Imam troje unučadi od svoja dva sina, za kojima mogu samo plakati… Kod vas u emisiji smijem spominjati sinove koje su mi ubili četnici, ali u sudnici u Vukovaru nesmijem! Tako mi je rekla sutkinja, pa sami zaključite što nam u Vukovaru rade…”

“Vrijedi li od jedne ploče ipak više moja tuga i bol koju proživljavam zato što već 28 godina jednog sina nisam ni pronašao,“ zapitao se pred kamerama Bujice Marijan Živković.

Prisjetio se i susreta s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem i bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem u Vukovaru:

“Molio sam Josipovića i Milanovića da ne stavljaju ćirilicu u Vukovar. S Josipovićem sam pričao i u četiri oka. Rekao sam mu: “Gospodine Josipoviću, nemojte nam to raditi. U mene su dva sina poginula, a ubila ih je ćirilica…“ Novinari su me kasnije pitali što mi je Josipović odgovorio; smijao mi se u brk!”

Marijan Živković iz Vukovara je poslao posebnu poruku Andreju Plenkoviću, aktualnom hrvatskom premijeru:

“Neka se dobro preispita i metne prst na čelo! Neka se zamisli i pogleda slike mojih sinova! A takvih ima na stotine i na tisuće… Oni su dali svoje živote da bi mladost danas imala slobodu u Hrvatskoj. A kakvu ja slobodu imam, kada moram ići na optuženičku klupu i ne smijem svoje sinove niti spomenuti u sudnici?! Kada bi se moji sinovi i svi ostali pali hrvatski branitelji mogli dići iz svojih grobova, ne bi sve ovo danas bilo kako je, jer za ovakvu Hrvatsku se nisu borili,“ poručio je Marijan Živković političkim elitama.

Otkrio ime pilota JNA koji je sravnio sa zemljom školu u Borovu Naselju

Marijan Živković tvrdi da ubojice njegova dva sina šeću Gradom heroja, dok se njega progoni zbog jedne razbijene ploče:

“Nitko nije odgovarao, možda čak i Vukovarom šeću ubojice mojih sinova!”

Živković je u Bujici ekskluzivno otkrio ime pilota koji je sravnio sa zemljom školu u Borovu Naselju:

“Neki piloti s Batajnice bacali su bombe po Vukovaru, a danas tu žive! Jedan iz Borova Naselja prvi je bombardirao školu, pa je bombardirao punkt naše policije na silosu u Bršadinu… Sve to osobno je ispričao mome sinu. Zove se Saša Ačimović! On je prvi bombardirao Borovo Naselje!”

U studiju Bujice na Z1 televiziji slučaj Živković komentirali su saborski zastupnik HDZ-a Culej i Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH.

Culej se prvo osvrnuo na ponašanje vukovarske sutkinje Mire Rajš, koja je Živkoviću u sudnici rekla da ne bude “patetičan“ i da za svojim sinovima “žaluje u tišini“:

“Očito da je na nju nešto duboko utjecalo pa je zbog toga sugerirala Marijanu kako će se ponašati… A on se ponaša onako kako je odgojio svoje sinove. Kao što su oni branili Hrvatsku državu, tako i on sada brani svoje sinove. Da je pravda zadovoljena u njihovom slučaju, ali i slučaju mnogih drugih hrvatskih sinova, ne bi Marijan nikada uzimao čekić u ruke.”

> Ministar Krstičević dao podršku Marijanu Živkoviću: ‘Hrvatska treba imati suosjećanja prema obitelji heroja Domovinskog rata’

> (FOTO, VIDEO) Sutkinja na suđenju hrvatskom branitelju Marijanu Živkoviću poručila: ‘U tišini treba žaliti za svojim sinovima’

> Vidović Krišto za Narod.hr: ‘Ćirilične ploče u Vukovaru postavljene su protuustavno i protuzakonito’

> Vukovarski branitelj Marijan Živković za Narod.hr: ‘Ćirilice nije bilo u Vukovaru ni za vrijeme Titove Jugoslavije’

Voditelj emisije posebno se osvrnuo na Županijski sud u Puli, koji je poništio oslobađajuću presudu Marijanu Živkoviću iz 2016. godine i naložio vukovarskom sudu daljnji nastavak pravosudnog progona oca dvojice vukovarskih heroja. Žalbu DORH-a usvojilo je Sudsko vijeće pulskog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Edvine Draguzet-Suevich.

Kajkić: Ubojice njegovih sinova žive u Vukovaru

Slučaj Živković u Bujici je komentirao i Nikola Kajkić:

“Bio sam ispred Općinskog suda u Vukovaru i dao potporu mom prijatelju Marijanu Živkoviću. Duboko suosjećam sa svime što taj čovjek proživljava u 80-oj godini života. On jednog sina još uvijek traži… Nikola Živković poginuo je 17. rujna 1991. godine u Vukovaru, na Mitnici, kao hrvatski policajac. Ubili su ga iz zasjede, a njegovi ubojice najvjerojatnije žive još uvijek u Vukovaru ili njegovoj okolici. Njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno, a Marta i Marijan Živković zbog toga teško pate.”

Osvrnuo se i na tvrdnju Marijana Živkovića prema kojoj Saša Ačimović, koji je ’91. bombardirao Vukovar, još uvijek živi u tome gradu:

“Nažalost, svaki se dan susrećemo s takvim činjenicama. Premijer Plenković i njegov prvi ministar Davor Božinović svojedobno su osnovali radnu skupinu za istraživanje ratnih zločina koja se u međuvremenu raspala! U 18 mjeseci, koliko je ta skupina radila, nisu napravili baš ništa. Uhitili su dva osumnjičenika za ratne zločine u Vukovaru, priveli ih bez lisica, a u međuvremenu ih i pustili. Na sam dan proslave obljetnice 204. vukovarske brigade sjedio sam s prijateljima na kavi u središtu grada i jednog od njih vidio kako diže novac s bankomata i odlazi na posao u Gradsko poglavarstvo!”

Novi prosvjed u Vukovaru

Culej smatra da su sazreli uvjeti za novi prosvjed u Vukovaru:

“U godinu dana nije došlo ni do kakvih promjena u rješavanju ratnih zločina, što znači da ni onaj prosvjed nije urodio plodom. Sjeme nije palo na plodno tlo i odgovorni nisu čuli vapaje silovanih žena i obitelji poginulih Vukovaraca. Nepravda je u Hrvatskoj i dalje na djelu, a pravosuđe ne radi svoj posao pa bi ih na to trebalo podsjetiti!”

Culej je u Bujicu donio dokumente Haaškog suda koji dokazuju ratne zločine i vode do počinitelja, međutim, ti dokumenti nisu zanimali Državno odvjetništvo i po njima uopće nije postupano, dok s druge strane, DORH i te kako zanima progon Marijana Živkovića: –

“Činjenica je da hrvatsko pravosuđe ne radi posao za koji je plaćeno. Ako ja mogu doći do haaških dokumenata koji ozbiljno sumnjiče najmanje dva ratna zločinca, zašto to ne može DORH?! U manje od sat vremena pronašao sam ubojicu Mirka Gombovića i Zlatka Martinovića, riječ je o Marku Crevaru, komandantu srpskih terorista u Negoslavcima. Ako ja imam dokument koji to dokazuje, zašto ga nema DORH?! Zašto ne postupaju po njemu?!”

Culej je imao potrebu posebno prokomentirati riječi Marijana Živkovića da su mu se Milanović i Josipović podsmjehivali kada im je rekao da ne uvode ćirilicu u Vukovar, jer je ćirilica ubila njegove sinove:

“Zaista ne znam kako bih ja reagirao. Marijan je star čovjek, bolestan, narušenog zdravlja, a ja ne znam kako bih u tom slučaju reagirao… Bez obzira tko je ispred mene! Bez obzira na osiguranje i sve…”

Kajkić prozvao Pupovčeva dožupana za teška kaznena djela ratnog zločina

Nikola Kajkić osvrnuo se na pismo jednog svjedoka pokajnika koje je objavila Bujica, a iz kojeg proizlazi da najmanje 17 srpskih ratnih zločinaca danas živi u Negoslavcima pokraj Vukovara:

“U tom pismu spominje se i Đorđe Ćurčić! Đorđe Ćurčić (dožupan vukovarsko-srijemski iz redova Pupovčeva SDSS-a) vrlo dobro zna da ja znam što je on radio na Ovčari! Đorđe Ćurčić se tereti za ozbiljna i teška kaznena djela ratnog zločina i zato postoje svjedoci!”

Zašto Vučić napada Škoru?

Posebno je prokomentirao žestoke napade srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na nezavisnog predsjedničkog kandidata dr. Miroslava Škoru. Na pitanje voditelja zašto Vučić ne napada Kolindu, a Škoru napada, Kajkić je odgovorio:

“Sve tri srpske službe podređene su Vučiću i budite sigurni da on nije bez razloga napao predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru. Kolindu ne napada zato jer mu službe govore da Škoro najbolje stoji, a takav kandidat mu ne odgovara s obzirom na uvjete koje mu je postavio za pristupanje Europskoj Uniji. A to su: isplata ratne odštete, rješavanje statusa naših logoraša, pronalazak nestalih i procesuiranje ratnih zločina.”

Culeju svidio se odgovor dr. Miroslava Škore Aleksandru Vučiću, u kojem Škoro kaže da je bolje biti pjevač nego dostavljač ratnog zločinca:

“Po slici na kojoj Vučić Šešelju nosi ‘Jelenka’, gajbu piva, vidi se da je on u to vrijeme bio običan, mali miš u žutom sakoiću – ala Ana Brnabić. Znači, ’91. je bio mali miš, a sad’ se pretvorio u srpskog lava…”

Plenković i Culej razgovarali 40 minuta

Kajkić i Culej u Bujici su rekli zašto su sa Škorom bili na Vinkovačkim jesenima. Nikola Kajkić ne skriva da je sa Škorom prijatelj i da ga podržava na predsjedničkim izborima, a Culej je odgovorio:

“Prema pljesku koji je Škoro dobio u Vukovaru, vidi se kome odgovara kao predsjednički kandidat i tko će za njega glasovati! Znam tko će za njega glasovati zbog njegovih prijedloga i onoga što planira provesti…”

Na kraju emisije voditelj Bujice otkrio je javnosti da je nakon susreta sa Škorom, Andrej Plenković Stiva Culeja zvao na razgovor koji je trajao 40-ak minuta. Culej je potvrdio da je bilo razgovora, ali nije htio otkriti detalje. “Neću vam to otkriti, vojna tajna,“ zaključio je Culej.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Z1

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.