Zbog nogometnog Eura novi televizor ili prijemnik trebat će kupiti i prije ljeta?

Foto: Thinkstock

Odašiljači i veze (OiV) podnijeli su Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM-u) zahtjev za izmjenom roka za početak korištenja radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskom području 470-694 MHz za DVB-T2 multipleks M1 tako da umjesto od 1. srpnja 2020. pravo korištenja počinje od 25. svibnja 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za prelazak na DVB-T2 sustav sa standardom H.265 HEVC tako je dosta raniji i građani koji televizijske programe gledaju bez posebne naplate preko zemaljskih odašiljača trebali do tog novog datuma prilagoditi svoju prijamničku opremu kako bi mogli pratiti besplatni televizijski sadržaj.

Oni koji nemaju DVB-T2 H.265 HEVC televizore ili samostalne prijamnike (tzv. Set Top Boxove) koji podržavaju novi sustav odašiljanja (DVB-T2) i novi standard kodiranja signala (H.265 HEVC) morat će ih nabaviti. Svi građani koji televizijske programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja, bilo to putem IPTV-a, kabelskog sustava, satelita ili evotv-a, neće morati prilagođavati svoju opremu.

OiV u svojem zahtjevu pojašnjava kako je dozvolom RF-DTV-02/19 kao početak odašiljanja nove M1 mreže i prestanak odašiljanja postojećih MUX A i MUX B mreža određen 1. srpanj 2020., međutim kako se od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. održava 16. Europsko prvenstvo u nogometu, smatra da bi, zbog promjene sustava odašiljanja u tijeku i pred samu završnicu prvenstva, moglo biti negativne reakcije javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.