Ministar Božinović o kampu za migrante uz hrvatsku granicu: ‘To nije dobro za EU, a ni za europsku perspektivu BiH’

Zagreb, 27.09.2019. - Svečana akademija povodom obilježavanja Dana policije održala se u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Na fotografiji Davor Božinović. foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

Ministar Davor Božinović prisustvovao je In memoriamu za 97 policajaca poginulih i nestalih u obrani Vukovara.

Na pitanje ima li opasnosti od prodora 1500 migranata u Hrvatsku kojima je u kampu Vučjak u BiH isključena voda i struja Božinović je rekao da ilegalni migranti svakoga dana pokušavaju ući u Hrvatsku, a da je hrvatska policija ta koja štiti granice i spremna je za svaki scenarij.

> (VIDEO) Migrante u BiH sele u kamp uz hrvatsku granicu: Naša policija očekuje veći broj ilegalnih prelazaka

> (VIDEO) Zbog migranata vrije uz hrvatsku granicu: ‘Dogorjelo je do noktiju i situacija je eskalirala’

> Počelo premještanje migranata iz središta Bihaća na lokaciju Vučjak, nadomak hrvatske granice

> Europska komisija traži od BiH lokacije za nove prihvatne centre za migrante, u zamjenu za financijsku potporu iz EU fondova

“Meni je žao da se to događa u BiH i osobno sam upozoravao kolege u BiH da se moraju jače angažirati na zaštiti svojih istočnih granica jer, i po njihovu priznanju, s istoka u BiH ilegalni migranti ulaze bez ikakvih zapreka i smetnji. To nije dobro za BiH, nije dobro za EU ali nije dobro ni za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine”, rekao je.

Podsjetimo, bosanskohercegovačka policija krenula je s velikom akcijom dislociranja migranata. Gomilaju ih u kampu koji se nalazi na samoj granici s Hrvatskom.

Hrvatska policija za Dnevnik Nove TV kazala je da očekuju veći priljev migranata na našu granicu i da su spremni za to. Kažu da na dnevnoj bazi već sada imaju desetke i više pokušaja prelaska državne granice.

U kampu već poznatom po lošim uvjetima nalazi se više od 2000 ljudi, dvaput više nego što je uobičajeno. Riječ je o šatorskom naselju bez čvrstih objekata i pitke vode, a lokalne vlasti najavljuju kako im više neće pružati nikakvu pomoć.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr