(VIDEO) Sukob Grčića i Bačića oko stabilnosti Vlade: ‘Hoće li doći do izvanrednih izbora, tek ćemo vidjeti’

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Govoreći o radu Vlade u trećoj godini mandata premijer Andrej Plenković ustvrdio je da je to bila godina u kojoj je očuvana politička stabilnost i učvršćen gospodarski rast, ali i nastavljeno s poreznim rasterećivanjem i strukturnim reformama. Sa saborske govornice najavio je i povećanje plaća u 2020. od 6,12% svim državnim i javnim službenicima. Riječ je o povećanju osnovice. Zbog toga se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod, kako je bilo planirano, prenosi HRT.

Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a, kazao je da ova Vlada nije stabilna. Svjedočimo o vrlo izraženoj političkoj nestabilnosti koja je umalo završila izvanrednim izborima.

“Hoće li do njih doći, to ćemo tek vidjeti”, kazao je.

Vidjelo se i da se premijer i četiri godine nakon što je HDZ preuzeo vlast i dalje poziva na SDP-ovu vladu, s nikakvim argumentima.

“Mi smo 2015. godinu završili s 2,4% gospodarskog rasta. HDZ-ova vlada u smjernicama gospodarske politike za iduće dvije godine projicira 2,4% gospodarskog rasta. Dakle, mogli bismo zaključiti da se u protekle godine nismo pomaknuli niti promila. Dobra vijest je da imamo rast, ali loša da je izuzetno nizak i da gospodarstvo usporava. Dobra vijest je da se koliko toliko držimo jer građani više troše, ali je loša vijest da industrija pada i izvoz. Opet ćemo se naći u nekoj lošoj situaciji ako se to tako nastavi”, kaže Grčić.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da puno bolje govore podaci, odnosno brojke koje su egzaktne.

“Činjenica je da sve međunarodne institucije, uključujući i kreditne agencije, Svjetsku banku i EK, govore da je hrvatsko gospodarstvo stabilno i da rastemo iznad prosjeka Europske unije. Rast BDP-a po glavi stanovnika porastao je s 10.400 na 11.500 u tri godine. Povećane su i plaće za 15%, mirovine za 12%, minimalna plaća za 20%. Nikad veći broj zaposlenih u Hrvatskoj nije bio i nikad manji nezaposlenih”, kazao je Bačić.

Napominje da se iz tih podataka može reći da Vlada zna, da je sposobna i da je reformska.

“To je ono što hrvatskim građanima treba. Odnosno, trebaju Vladu koja im donosi bolji život i bolji standard. Stoga se s pravom postavlja pitanje je li važnija ova percepcija koju pokušava proturiti SDP i oporba ili su pak važniji podaci, odnosno brojke s kojima nastupamo u javnosti”, kazao je Bačić.

Grčić se nadovezuje i kaže da nema boljeg pokazatelja od stope rasta.

“Ja nisam govorio o percepciji već podacima”, rekao je Grčić te je opet spomenuo 2,4% gospodarskog rasta kojega je imao SDP i kojega ova Vlada planira za 2020. godinu.

Osvrćući se na izjavu premijera o tome da je u Hrvatskoj negativno ozračje, Bačić kaže da “nije sve crno-bijelo”.

“Svakog dana imamo potrebu za novim zapošljavanjem i podizanjem plaća, a to govori o optimizmu kod građana Hrvatske”, kazao je.

Grčić se dotaknuo poslovnog optimizma i rekao da je u prošloj godini privatni sektor u Hrvatskoj investirao samo 24 mlrd. kn, a da je u neka dobra vremena to bilo između 60 i 70 mlrd. kn.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT