(FOTO, VIDEO) Sjećanje na Gordana Lederera: ‘Svjedočio je koliku žrtvu podnose hrvatski branitelji’

Hrvatska Kostajnica, 10.8.2020 - Snajperski hitac u snimatelja HRT-a Gordana Lederera prije 29 godina na brdu Èukur kod Hrvatske Kostajnice, zaustavio je njegovo srce, ali nije zaustavio širenje istine o Domovinskom ratu, poruka je sa sveèanosti kojom je obilježena godišnjica njegove pogibije. U organizaciji HRT-a i grada Hrvatska Kostajnica, sveèanost uz spomenik "Slomljeni pejzaž" okupila je èlanove obitelji Lederer, državne dužnosnike, njegove prijatelje, èlanove udruga proisteklih iz Domovinskog rata i druge. foto HINA/ ua

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice pokraj spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” danas se obilježila 29. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. poginuo na tome mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Na dan pogibije, na brdu Čukur izišao je iz zaklona kako bi snimio branitelje u obrani Pounja. Smrtno je pogođen snajperskim metkom, imao je 33 godine.

Kao ratni snimatelj kamerom izvješćuje za Hrvatsku televiziju sa svih bojišta. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima Domovinskog rata, koji su poslije montirani u legendarna Banijska ratna praskozorja, javlja HRT.

– Taj dan Gordan Lederer prepoznao je svoju ulogu, kao odgovoran domoljub kamerom je svjedočio istini, svjedočio je što se događa u Pounju, što se događa na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu, koliku žrtvu podnose hrvatski branitelji, s kolikom snagom i s kolikim domoljubljem brane Hrvatsku Kostajnicu i ova hrvatska mjesta, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović obilježio je sa zastupnicom u skupštini Grada Zagreba i suprugom pokojnog Gordana Lederera Anom Lederer 29. godišnjicu Ledererove pogibije. Na brdu Čukur kod spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” položili su vijenac i zapalili svijeću u spomen na prerano preminulog fotografa i TV snimatelja i jednu od prvih žrtava Domovinskog rata.

U spomen na Gordana Lederera vijence su položili glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, izaslanik premijera ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanica predsjednika RH Melita Mulić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici braniteljskih udruga.

Gordan Lederer poginuo je na današnji dan 1991. u 33. godini na radnom zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u legendarna Banijska ratna praskozorja.

Ubojica je poznat, no prema zakonu o oprostu nikad nije odgovarao. Tadašnji vrh JNA nije dopustio da se ranjenoga Lederera helikopterom prebaci u Zagreb. Umro je tijekom višesatnog prijevoza lokalnim cestama. Jedan od branitelja, koji je tada na Čukuru pokušao spasiti Gordana Lederera, današnji je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt