(FOTO, VIDEO) Štrajk prosvjetara: Pregovori se nastavljaju, konačna ponuda Vlade do kraja tjedna

Zagreb, 04.11.2019. - Zapoèeo astanak ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladroviæa i Sindikata zaposlenih u odgoju i obrazovanju o štrajku. Na fotografiji ministrica Sanja Šprem. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/zk

Prosvjetari ulaze u peti tjedan štrajka. Nastave nema u Osječko-baranjskoj i Ličkoj-senjskoj županiji. Nakon sastanka u Ministarstvu rada s troje ministara – Zdravkom Marićem, Josipom Aladrovićem i Blaženkom Divjak – predstavnici školskih sindikata istaknuli su da bi do kraja tjedna trebali dobiti Vladin pisani prijedlog izmjene koeficijenata. Do tada, sindikati ističu, štrajk ide dalje, sutra su na redu Primorsko-goranska i Zadarska županija, a u srijedu cijela Hrvatska.

Svi obrazovni sindikati koji su u štrajku danas su u Ministarstvu rada razgovarali su s troje ministara – Zdravkom Marićem, Blaženkom Divjak i Josipom Aladrovićem. Tema je bila Vladina ponuda da im, uz povećanje osnovice od 6 posto, poveća koeficijent složenosti poslova za 2 posto ako se do 30. lipnja sljedeće godine ne postigne redizajn plaća, prenosi HRT.

Aladrović: Pomaka ima – razgovaramo

“Sve smo argumente stavili na stol, čuli smo i drugu stranu. Mislim da je zajednička želja i volja da iz ove situacije izađemo tako da zadovoljni budu i učenici i zaposlenici. Nastavljamo razgovore i dogovorili smo da nastavljamo idućih dana. Nadam se da ćemo sutra doznati koliko su i sindikati spremni na kompromis. Do kraja tjedna očekujemo da će ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva biti formulirana”, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon razgovora.

Dodao je kako pritom očekuju i prihvaćanje fiskalne odgovornosti Vlade i odgovornosti prema drugim sektorima. Na pitanje hoće li štrajk biti plaćen, Aladrović je odgovorio: “Ako ne donesemo odluku da neće biti plaćen, onda će biti plaćen”.

Štrajk u listopadu će biti plaćen, u srijedu upute o nadoknadi

“Razgovori su jedini način da se ovaj problem riješi. Pozicije nisu dovoljno blizu, ali je sve na stolu. Ono što je bitno jest to da će štrajk u listopadu biti plaćen iz proračuna a to je važno i zbog uputa koje ćemo dati u srijedu vezano za nadoknadu. S jedne strane imamo pravo učitelja na štrajk, ali i pravo učenika na kvalitetno obrazovanje. Ta se prava ne smiju dovoditi u kontradikciju. Bitno je da do kraja tjedna dođemo do nekog prijedloga koji bi sindikati testirali na referendumu”, izjavila je ministrica Blaženka Divjak. Naglasila je kako ova situacija treba vrlo brzo završiti.

Mihalinec: Pregovori se nastavljaju, štrajk ide dalje

“Ovo je prvi sastanak i pregovori će se nastaviti. Iznijeli smo svoje argumente kako izaći iz ove situacije, a od Vlade smo dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, izjavio je nakon sastanka razgovora čelnik Sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec. Dodao je kako će sve što postignu na pregovorima, dati svim sudionicima na referendumsko pitanje.

“U ovom momentu najvažnije je da štrajk ide dalje. Sve sindikalne aktivnosti su u tijeku, pažljivo slušamo sve zahtjeve naših članova i nečlanova”, kazala je Sanja Šprem.

Naglasila je kako je bitno rješavati probleme i dijalogom tražiti rješenja. “Dajmo priliku Vladi da razmisli o svim valjanim argumentima koji su predstavljeni s naše strane”, zaključila je. Očekuje da će štrajk biti plaćen.

Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja ponovio je kako je ponuda Vlade o promjeni uredbe o koeficijentima nesuvisao prijedlog, koji nikome ništa ne jamči.

“Nemamo nikakva jamstva da će doći do porasta koeficijenata ako se čeka 1. srpnja”, kazao je Ribić koji smatra da u šest mjeseci nije moguće napraviti analizu radnih mjesta sustava od 180.000 ljudi.

Sindikati očekuju da će ponuda Vlade biti definirana do kraja tjedna, a onda će oni s time izaći pred sindikalne članove.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je kako je sastanak protekao u poticajnoj atmosferi, ali ona nije donijela ništa konkretno, “a ponuda Vlade je ispod očekivanja”.

Na pitanje o djeci koja propuštaju nastavu te o činjenici da još uvijek nema odgovora na pitanje kako će ju nadoknaditi, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša Za Studio 4 rekao je da je legitimno pravo svih sindikata, pa tako i sindikata u obrazovanju, da svoje nezadovoljstvo iskažu na ovaj način.

“Činjenicom da djeca ne idu u školu sigurno će se neke stvari promijeniti. Kako će oni to riješiti, ja ne bih previše ulazio”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT