(VIDEO) U Brinju i okolici 120 obitelji u panici zbog prekida otkupa mlijeka: ‘Morat ću iseliti, jer to mi je jedini izvor prihoda’

Foto: Snimka zaslona

Proračunom za poljoprivredu, koji je smanjen za pet posto, nisu zadovoljni ni poljoprivrednici, posebno stočari u Lici. Na poruke kako su im poticaji povećani za šest posto odmahuju rukom. Udruge poljoprivrednika negoduju! Kažu da su oni najveći gubitnici novog proračuna.

Zbog najave prestanka otkupa mlijeka – u Brinju i okolici panika. Ako se ne nađe rješenje, Hrvatska će biti siromašnija za tisuću mliječnih krava, a preko granice bi mogle odseliti još brojne obitelji.

Na području brinjske doline u Lici 120 obitelji uzgaja oko tisuću muznih krava. Nekada je stoke bilo puno više pa tako i mlijeka. S deset tisuća proizvodnja je pala na tri tisuće litara na dan. Otkupljivač velika prehrambena tvrtka PIK iz Rijeke najavila je da će prestati s otkupom mlijeka, doznaje Dnevnik Nove TV.

“Razmišljali smo o tom scenariju, scenariju prodaje krava, jer svrhu nemaju. Za krava, tele sustav nemam uvjete, nemam zemlje za to i – Njemačka, idemo ća jer s familijom moram seliti, jer to je jedini izvor prihoda”, kaže Mario Kostelac, vlasnik OPG-a iz Brinja.

Problem ima općina Brinje u kojoj su mnogi stanovnici zaposleni u poljoprivredi. Dvadesetak obitelji živi isključivo od uzgoja mliječnih krava.

“Ova brinjska kotlina je lijepa, sva je kompletno obrađena i bila bi stvarno šteta da propadne. Mi trenutno imamo oko 1000 grla krava na našem području, to nije veliki broj ali je za nas dosta bitan”, napominje Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje iz redova HSS-a.

A još je bitniji onima koji žive isključivo od stočarstva, poput Gorana. Ukidanje organiziranoga otkupa za njega i obitelj značilo bi gotovo sigurno bankrot.

“Bili smo pred tjedan dana razgovarali sa direktorom i on je rekao da je njima neisplativo mlijeko s naših terena tu u Brinju. Da su njima troškovi visoki da se oni s time ne mogu pokrivati”, otkriva Goran Fumić, vlasnik OPG-a iz Brinja.

Hoće li se i kome moći prodati ovo nepasterizirano punomasno mlijeko? U rješavanje problema uključili su se općina i županija.

“Općina može nekim sredstvima, ali malim sredstvima sufinancirati to, ne znam koliko će se županija uključiti, međutim Ministarstvo nam nije ništa konkretno financijski ponudilo meni i mojim sugrađanima”, kaže načelnik općine Brinje.

U nadležnom Ministarstvu kažu da je proračun za iduću godinu smanjen za 5 posto, ali će poticaji biti veći za 6 posto.

“Ja sad neću govoriti koliko je obiteljskih gospodarstava propalo samo onih koji su se bavili proizvodnjom mlijeka, negdje oko 60 tisuća, negdje oko 300 tisuća ljudi u Slavoniji i po cijeloj Hrvatskoj je ostalo bez posla”, ističe Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni seljaci Hrvatske.

HPK: Radimo na spašavanju otkupa mlijeka u Lici od 120 malih proizvođača

Predsjednik Hrvatska poljoprivredne komore Mladen Jakopović sudjelovao je u Brinju na radnom sastanku sa županom ličko-senjske županije Darkom Milinovićem i načelnikom općine Brinje Zlatkom Fumićem na kojem se razgovaralo o pronalaženju rješenja vezano za probleme s otkupom mlijeka od malih proizvođača s ovog područja.

„Hrvatska poljoprivredna komora od početka je uključena u rješavanje ovog problem. PIK Rijeka od 1. studenoga prestaje s otkupom mlijeka pa se u problemima našlo 120 proizvođača s područja općine Brinje. Iako se ne radi o velikim količinama, u pitanju je veliki broj kooperanata, zbog čega smo odmah pokrenuli inicijativu za rješavanje ovog problema”, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović nakon sastanka, prenosi agrobiz.

„Samo u mjestu Brinje u problemu se našlo oko 20 obitelji kojima je to jedini prihod, dok je dijelu proizvođača to dopunska djelatnost. Pokrenuli smo inicijativu i odmah, nakon što smo od naših članica dobili informaciju da se otkazuje otkup od malih proizvođača, zatražili sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković“, kazao je Jakopović.

U HPK vjeruju kako će u idućih nekoliko dana izaći sa sustavnim rješenje kojim će se spasiti dio proizvodnje mlijeka u Lici. Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj godinama se suočava s problemima, a na ovom primjeru će se pokazati da je uz zajedničku inicijativu i napor svih dionika moguće zaustaviti daljnji pad proizvodnje mlijeka. To se posebice odnosi na zaštitu malih proizvođača, s malim količinama koji su na udaru velikih mljekara, koje tvrde kako im se prikupljanje malih količina mlijeka, na velikom prostor financijski ne isplati, ističe Jakopović.

Budući da je generalni problem situacije s mljekarstvom u Brinju prikupljanje i odvoz mlijeka, sudionici sastanka naglasili su kako se to mora organizirati na tome području. I župan Milinović podržao je sva nastojanja da se na području cijele Županije nađe sustavno rješenje koje će u to uključiti svakog proizvođača mlijeka iz Ličko-senjske županije.
Župan Milinović kazao je da će županija pomoći u nalaženju rješenja. No problem je što, kad županija i da velika sredstva za poljoprivredu, “država ne da ni kune”.

S obzirom na dalji pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, mljekare ne vide isplativu računicu za otkup u nekim krajevima, već se još više okreću uvozu, navodi Večernji list.

U prvih šest mjeseci 2019. od farmera je otkupljeno 228,4 tisuće tona ili 10.0001 manje nego u istom razdoblju lanjske godine. Ukupna prerada mlijeka bila je manja 2%. Vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda rasla je 16%, na blizu 120 mil. eura, dok je vrijednost izvoza bila oko 34 mil. eura, 2% veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr