(FOTO, VIDEO) Tribina GI Narod odlučuje: Sprječavanje referenduma kao novi oblik političke kontrole

Foto: narod.hr

“Postoji mogućnost da se pravno reagira na zaključak o nedovoljnom broju prikupljenih potpisa koji je Hrvatski sabor donio, a kojeg su svesrdno podržali i oni koje nazivamo lijevima i oni koje nazivamo desnima jer očito kad su u pitanju referendumske inicijative koje pokušava provesti narod onda imaju isti stav, rekao je dr.sc. Mato Palić, na uspješno održanoj tribini Građanske inicijative Narod odlučuje u Županijskoj vijećnici, u Vinkovcima.

Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje, je potvrdio Palićeve riječi rekavši da inicijativa radi na podnesku prema Ustavnom sudu o zakonitosti i ustavnosti postupanja saborskog zaključka.

 

”Zar je zaista 40 000 ljudi toliko nepismeno da ne zna napisati barem OIB i npr. prezime pa da se prema ta dva podatka može otkriti tko je ta osoba i potvrditi da je u registru birača ili da 40 000 osoba u Hrvatskoj ne zna svoj OIB? To je zaista teško povjerovati i jedno pitanje se može postaviti premijeru Plenkoviću i ministru Kuščeviću – kako su oni od 400 000 potpisa pronašli 40 000 navodno nečitkih potpisa i navodno s pogrešnim OIB-om”.

Palić je naglasio kako ovo što se dogodilo s inicijativom ne treba biti obeshrabrujuće za one koji su se uključili u referendumsku inicijativu.

“Treba pokušati neke stvari promijeniti i poboljšati i za vrijeme trajanja mandata. Isto tako ne treba zaboraviti ni jednima ni drugima što su napravili. Onima koji su krali da su krali, a onima koji su to podržali u Saboru da su to podržali. Izbori su trenutak i mjesto kad birač, kao netko s olovkom u ruci, može pokazati onima koji su krali da to nije zaboravio i može im to lijepo i elegantno, pristojno vratiti”, rekao je Palić.

Mlinarić je objasnio zašto su inicijative važne za demokraciju.

“O važnim pitanjima u društvu odlučuje narod, a ne političke elite sukladno vlastitim interesima. Zato ne smijemo dozvoliti da nas [vladajući] bace u apatiju. Da nas bace u jedno stanje uspavanosti, da izađemo na izbore svake 4 godine ili 5, ovisno kada se održavaju, obavimo svoju građansku dužnost, ili još gore, ne obavimo ni tada”, rekao je Mlinarić.

Mlinarić je postavio pitanje o budućnosti Hrvatske: “Kao mlad čovjek imam nadu u našu Hrvatsku, u našu domovinu ali uz jedan uvjet. A taj uvjet je da zaista svi mi vjerujemo da promjena dolazi od nas i da možemo utjecati na pozitivne promjene u našem društvu, ako budemo zajedno, ako zaista one neke važne stvari u društvu koje smatramo bitnima za našu domovinu, da ih ne puštamo sa strane. Mi moramo biti oni koji će poticati i inicirati pozitivne promjene u društvu”, rekao je.

Na pitanje iz publike o tome što narod može napraviti, Mlinarić je odgovorio kako će narod imati priliku za kažnjavanje vladajućih na europskim izborima u svibnju.

“Promijenite sugovornike. Ne trebate mijenjati sebe ako ste pošteni i korektni ali oni koji nisu onda treba njih promijeniti”, zaključio je Palić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr