Niko Kovač na krovu Bundeslige: Isti oni koji su ga donedvno kritizirali, pa i medijski ponižavali, danas ga hvale i slave!

Foto: fah

Bayern je u najvećem derbiju njemačkog nogometa na Allianz Areni deklasirao do ovog kola vodeću Borussiju Dortmund, na kraju je bilo 5:0 za Bavarce, koji su ovom pobjedom napokon preuzeli vrh jedne od najjačih nogometnih liga u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije hrvatskom treneru, Niki Kovaču, na klupi Bayerna bilo lako, naprotiv, naslijedio je momčad koja je osvojila naslov prvaka Njemačke, momčad koja je sjajno igrala u Ligi prvaka, ali i potrošenu momčad, zasićenih igrača, od kojih su mnogi zapravo na zalazu karijere. Bayernu definitivno treba ”svježe” krvi, što i najavljuju čelnici kluba s obzirom kako se na ljeto očekuje neke i to ne baš kozmetičke promjene.

Zašto Kovaču nije bilo lako, iako danas, nakon blistave pobjede i sjajne igre sve izgleda fantastično?

Naime, od samog starta neki su njemački mediji sa skepsom, pa s podcjenjivanjem dočekali hrvatskog trenera, kad su kola krenula nizbrdo ”dežurnih kritičara” je bilo sve više… Nakon ispadanja od jakog Liverpoola u Ligi prvaka navodno se Bayernu počeo nuditi i kontroverzni portugalski trener, Jose Mourinho, koji je potpuno zabrljao u Manchester Unitedu te je dobio otkaz, klub ga se uz dosta skupu cijenu uspio riješiti.  Uoči derbija s Borussijom, zapravo, uoči utakmice svih utakmica, dodatni imperativ na leđa hrvatskom treneru stavio je predsjednik kluba, koji je ga do tada, barem javno, podržavao. Njemački novinari već su Kovaču tražili nasljednika, objektivno, traže ga već mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, poslije utakmice, velike pobjede i preuzimanja ljestvice najveći Kovačevi kritičari, kako u Njemačkoj tako i u Hrvatskoj, okrenuli su ploču. Dakako, najmanje tu ima iskrenosti, više je to stvar taktike, privremenog uzmaka, do neke nove prilike. Priznat ćete, nije uputno napasti čovjeka koji je danas ponovno hit u  Munchenu.

Michel Munger, komentator i analitičar koji redovito prati Bayern München, kao i nogometnu reprezentaciju Njemačke, pratio je i debakl Elfa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, izdvojio je nekoliko ključnih čimbenika koji su obilježili najveći derbi njemačkog nogometa, barem najveći u novije vrijeme

“Dovoljno je samo pogledati fanatično Kovačevo ponašanje uz aut-liniju, bivši hrvatski izbornik ne prestaje grmjeti i prenositi svoju energiju na događanja na terenu. Igrači su iznimno pozitivno reagirali na sugestivne Kovačeve poruke i upute tijekom utakmice, a to je bio presudan faktor u sjajnoj pobjedi. Presudnaje  bila veća želja za pobjedom. Bavarci su pokazali ogromnu volju i motivaciju od samoga početka”, tvrdi Munger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojio je Michel Munger i trojicu nogometaša Bayerna, koje smatra motorom pobjede.

“Prvi je Thomas Müller. Ne samo da je njegovo kretanje u ofenzivnoj liniji otvaralo prostor ostalim suigračima, nego je i pametnim dodavanjima stvarao stalnu prijetnju gostujućoj obrani. Drugi, David Alaba. Austrijanac je nadoknadio loš start u prvenstvu te se pokazao kao jedan od nositelja momčadi u nastavku Bundeslige. Njegova kretanja, sposobnost čitanja igre i neumorna trka čine razliku u većini utakmica. On je jedan od najtalentiranijih Bayernovih pojedinaca. A treći je – Thiago Alcantara. Ovaj veznjak može biti frustrirajuće nekonzistentan, ali je protiv Borussije odigrao u velikom stilu. Precizno izvođenje kornera, sjajna kontrola igre u veznome redu i konstantna opasnost po gol gostujuće momčadi davale su krila Kovačevim izabranicima.”

Naravno, kao razloge debakla do ovog kola vodećeg njemačkog kluba Munger je naveo i nekoliko ”sitnih” pogrešaka Borussije, koje je Bayern za razliku od drugih kluba Bundeslige uspio kazniti.  Četvrti čimbenik bio je gostujući golman Bürki. Naime, primio je čovjek pet golova, a spasio još najmanje toliko. Dakle, moglo je biti i gore po momčad iz Dortmunda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, utrka za prvaka Njemačke nije završene, Bayern ima prednost, no, ona nije nenadoknadiva i iznosi tek jedan bod. Drugim riječima, Kovač će se morati do kraja boriti kako bi u Bavarsku donio novi naslov i kako ga ne smjenjivali iz vikenda u vikend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.