(FOTO, VIDEO) Vjetar od 150 km/h ruši stabla i stupove u Dalmaciji!

Foto: Snimka zaslona

Olujno jugo i obilna kiša poplavili su obalu Jadrana, meteoalarm je oglasio crveno upozorenje za Dalmaciju. Vjetar puše brže od 150 kilometara na sat, u prekidu su brojne brodske i trajektne linije, građani su pozvani na oprez.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za utorak, u sklopu Meteoalarma, crveno upozorenje za područje Dalmacije, a pokazalo se da su apsolutno bili u pravu, prenosi HRT.

U Dalmaciji puše jako i olujno jugo, kakvo ljudi dugo nisu vidjeli. Ruše se stabla, stupovi, uzrokovana je značajna materijalna šteta.

Udari vjetra i materijalna šteta!

DHMZ je još u podne javio da je u Dubrovniku prosjek jačine vjetra čak 30 m/s, a najjači udari dosežu 142 km/h. Kod Palagruže valovi su visoki šest metara!

Županijski centar 112 Dubrovnik je nakon 10:00 sati zaprimio više dojava građana i zahtjeva za angažiranjem žurnih službi. U NP Mljet srušilo se nekoliko borova na D120, dojavljeni su odroni na D8 u mjestu Slano i cesti Prižba – Brna, srušeno je nekoliko telefonskih stupova, stupova električne mreže te stabala i grana u više naselja, ističu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanska županija: Olujno nevrijeme prouzročilo više od 70 intervencija vatrogasaca

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović izjavio je u utorak navečer za Hinu kako je diljem županije, od Lastova i Neretve do Mljeta i Konavala, od jutra zabilježena 71 intervencija vatrogasaca, najčešće u uklanjanju srušenog drveća, a ista razina pripravnosti bit će i u srijedu.

Simović je istaknuo kako su srećom sve intervencije bile brze i jako dobro koordinirane.

“Imali smo danas i dojavu iz Stona o podizanju razine mora, a večeras o intervenciji na jednoj palmi u Orebiću. Sve u svemu, sve se rješava brzo, a jednakim intenzitetom nastavljamo i sutra”, rekao je Simović.

Inače, nakon što je jutros Državni hidrometeorološki zavod izdao narančasto upozorenje za dubrovačko područje, sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u pripravnost. Opasnost se odnosi na mogućnost oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, a zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava.

Iz gradske uprave poručili su građanima da budu svjesni opasnosti te da obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća.

Olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom uzrokuje probleme u cestovnom i pomorskom prometu u utorak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s naletima vjetra do 130 kilometara na sat, priopćili su iz Civilne zaštite.

Županijski centar 112 Dubrovnik nakon 10 sati zaprimio je više dojava građana i žurnih zahtjeva. U Nacionalnom parku Mljet bilo je srušeno nekoliko borova koji su pali na državnu cestu DC120, a na cesti D8 kod Slanog i na cesti Prižba – Brna dojavljeni su odroni. Srušeno je nekoliko telefonskih i stupova električne energije, a mnoga su porušena stabla i grane na u više naselja.

Upozorili su kako se u dijelovima Dalmacije očekuje vrlo jako i olujno jugo čak i jako olujno jugo.

Neslužbeno, po nekim mjeriteljima na brdu Petka u Dubrovniku zabilježen je udar vjetra od 145 kilometara na sat.

Most dr. Franje Tuđmana tijekom dana bio je otvoren za promet, a promet u Zračnoj luci odvijao se po redu letenja. Prekinuta je katamaranska linija Dubrovnik-Mljet-Lastovo.

U Splitsko – dalmatinskoj županiji olujno jugo je od 11:30 sati prouzročilo probleme u pomorskom i cestovnom prometu. U prekidu su katamaranske i trajektne linije na srednjedalmatinskom području. Županijski centar 112 Split zaprimio je dojavu o nakupini granja i debla koje pluta na moru.

Ima odrona na cestama, rušenja stabala i grana te posebno stupova javne rasvjete i prometne signalizacije. Zabilježeno je i nekoliko oštećenja na stambenim zgradama i ostalim objektima. Na trogirskom području (Seget – Vranjica) bilo je problema u opskrbi električnom energijom.

Po život opasne situacije

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i znatan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

“Budite svjesni opasnosti pa obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, ističe se u upozorenju.

Na Marjanu zabilježen jedan od najjačih udara otkako postoje mjerenja

Olujno jugo s orkanskim udarima koje od utorka ujutro puše duž obale, posebno u Dalmaciji, gdje su na Marjanu zabilježeni udari juga od 134 kilometra na sat, razlog su zbog kojih su linije splitskih vatrogasnih postrojba bile zauzete, javlja Slobodna Dalmacija.

Javna vatrogasna postrojba (JVP) Splita do ranog popodneva imala je desetak intervencija na terenu, uglavnom je uklanjala polomljena stabla s prometnica ili imovine građana.

Osim njih, na gradskom su području na terenu pet puta bili i njihovi kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz Splita te tri puta vatrogasci DVD-a iz Žrnovnice.

Na Hvaru se stablo srušilo na kafić pun gostiju

Zbog snažnog vjetra, stablo se srušilo na štekatu kafića “Art”, u kojem je bio veći broj gostiju. Vatrogasci su opet brzo intervenirali, a na mjestu događaja pojavio se i vlasnik da bi zbrojio štetu , javlja Slobodna Dalmacija.

Poplavljene rive

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže.

U Rijeci je jutros poplavljena tržnica.

U utorak nešto iza 19 sati na rovinjskoj rivi, iz minute u minutu more se dizalo da bi sat vremena kasnije na nekim dijelovima dosegnulo i visinu od 30-ak centimetra iznad obale, stvarajući na rovinjskoj rivi velike (pa i duboke) neprohodne bazene.

Također je moguć prekid opskrbe energijom i vodom te prekid u komunikacijskoj mreži. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Prema trenutačno dostupnim podacima, u sljedeća tri dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Aladin) iznosi od 2 mm/m2 (na slijevu Šumetlice) do 44 mm/m2 (Kupa i Dobra), na slijevu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 45 mm/m2, a na slijevu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 23 mm/m2. U sljedećih deset dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Ecmwf) iznosi od 10 mm/m2 (na slivu Biđ Bosuta) do 98 mm/m2 (na slijevu Kupe, Dobre, Korane, Mrežnice i Gline), na slijevu rijeke Save i Krke u Sloveniji do više od 100 mm/m2, a na slijevu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 63 mm/m2.

U Zadru je znatno porasla razina mora.

Dijelovi Korčule također su pod vodom.

U nastavku tjedna očekuje nas još obilnih oborina

Glavnina prognozirane oborine očekuje se danas u utorak 12. i sutra u srijedu 13. te u subotu 16., ponedeljak 18. i srijedu 20. studenog 2019., pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj pa se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora D, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovitih mjera obrane od poplava.

Obilne oborine u razdoblju od 11. do 21. studenog 2019. prognozirane su u sektoru E i F.

Pogledajte kakav jugo je tijekom utorka puhao na Visu.

Trajektne linije u prekidu

Zbog olujnog juga većina je trajektnih linija u prekidu, a jedan putnik snimio je situaciju, dok je linija iz Splita prema Visu još prometovala, prenosi dalmatinskiportal.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr