(FOTO, VIDEO) Završen 26. kongres Europske pučke stranke u Zagrebu

Završen je 26. kongres Europske pučke stranke. Drugog dana kongresa za glavnog tajnika opet je izabran Antonio Lopez-Isturiz te deset potpredsjednika stranke. Završno se svima obratio predsjednik HDZ-a i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković te zahvalio na sudjelovanju.

Od 548 zastupnika koliko ih je glasovalo za izbor glavnog tajnika EPP-a, potporu Lopez-Isturizu dalo ih je 413, protiv ih je bilo 130, a nevažećih listića pet. Lopez-Isturiz zahvalio je svima na potpori i povjerenju.

“Ponosan sam jer naša stranka brani demokraciju. Mi je doista i provodimo, za razliku od socijalista”, kazao je. Pokušao se među ostalim opisati te je kazao kako mu neki govore da je strog, a drugi da je odan. Naglasio je i da je oduvijek želio služiti EPP-u.

Prije glavnog tajnika EPP-a Andrej Plenković je kazao kako je siguran da će pod vodstvom Donalda Tuska EPP dobiti novu živost i entuzijazam prenosi HRT.

“Vidimo da Europa 30 godina nakon pada Berlinskog zida prolazi kroz transformaciju bez presedana – političku, gospodarsku i društvenu. EU se proširio na 28 država članica. Njegova arhitektura se i dalje mijenja. Nadamo se da će ona biti još snažnija. No trebamo biti svjesni da se mijenja naša globalna važnost i položaj. U gospodarskom pogledu udio SAD-a se smanjio, a Kine se povećao za četiri puta”, rekao je među ostalim Andrej Plenković.

“Mi u EPP-u znamo da je odgovor na nove izazove u još većem jedinstvu i suradnji na europskoj razini. U tom kontekstu Europa se hitno treba prilagoditi kako bi održala svoj utjecaj na globalnoj razini te kako bi osigurala društveni i gospodarski prosperitet.”

“Za sljedeće europske izbore moramo imati pravila koje će unaprijed prihvatiti sve političke skupine. Jer nakon izbora u svibnju možemo se zapitati: zašto bi itko dobrovoljno htio biti ponovno ‘spitzenkandidat'”, dodao je u govoru kojim je završen dvodnevni kongres EPP-a u Zagrebu.

U okviru stranačke platforme prihvaćene na kongresu rečeno je da EPP odbacuje klimatski skepticizam, ali i zeleni socijalizam te utopijske klimatske politike radikalne ljevice.

Rješenje za smanjenje emisija stakleničkih plinova vidi u klimatskim inovacijama. EU je odgovoran za manje od 10% svjetske emisije CO2 i predsjednica nove Europske komisije postavila je ambiciozan cilj smanjenja emisija za najmanje 50% do 2030. godine.

Ursula von der Leyen članica je konzervativnog bloka europskih stranaka koji je na kongresu iznio svoju viziju za održivi planet, top temu u Europi nakon uspjeha Zelenih na europskim izborima i globalnih prosvjeda mladih za spas Zemlje. Pučani smatraju da je emisije moguće smanjiti uz istodobno otvaranje novih radnih mjesta. Potrebna su ulaganja u istraživanje i razvoj svih dostupnih tehnologija s niskim udjelom ugljika ili bez njega radi smanjenja stakleničkih plinova kako bi se postigla nulta emisija, piše u dokumentu.

Krovna europska stranka desnog centra zauzima se za ukidanje subvencija za fosilna goriva i preusmjeravanje potpora tehnologijama za prikupljanje, skladištenje i ponovno korištenje CO2. Put kojim treba ići je, prema njima, preobrazba obrazaca potrošnje u kružno gospodarstvo u kojoj se otpad smatra resursom.

Jandroković: Kongres EPP-a potvrda snage i ugleda HDZ-a

Drugi dan Kongresa otvorio je glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković održavši govor. U uvodnom dijelu je naglasio da je održavanje kongresa u Zagrebu potvrda snage i ugleda, te privrženosti HDZ-a europskim vrijednostima. Također je čestitao Donaldu Tusku na izboru za novog predsjednika Europske pučke stranke.

– Dragi stranački prijatelji, kada sam maloprije rekao da je europska pučka stranka najsnažnija europska stranka, nisam pod time mislio samo na brojnost naših članova, mislio sam na njezinu povijesnu ulogu koju je imala u izgradnji Europe, na njezinu viziju, misiju i rezultate koje postiže. Ali, prije svega, na vrijednosti i načela na kojima se temelji naše djelovanje, a koje su nam ostavili u trajno naslijeđe naši osnivači. Na tim vrijednostima moramo stalno raditi, podsjećati i čuvati ih, rekao je Jandroković.

Nakon Jandrokovića nazočnima su se obratili Janez Janša, bivši slovenski premijer i čelnik opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS), a nakon njega i bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT