(FOTO) Zimski uvjeti na cestama: Snijeg u Lici i Gorskom kotaru

Foto: HAK

Na zagrebačkoj obilaznici (A3) od Jankomira prema Lučkom vozač vozi u suprotnom smjeru. Upozoravaju se vozači da voze opreznije, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 21 sat.

Od 20,40 sati zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3. Zbog zimskih uvjeta između Bosiljeva i Kikovice zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Snijeg mjestimice pada u Lici i Gorskom kotaru, dok su kolnici mjestimice mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto.

Zimski su uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva te na staroj cesti kroz Gorski kotar (DC3) na dionici Zdihovo-Stubica (Vrbovsko)-Delnice-Kikovica-Gornje Jelenje, kao i na većini cesta kroz Gorski kotar.

U Lici su zimski uvjeti na većini državnih cesta uključujući Ličku magistralu (DC1) na dionici Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac te državnu cestu DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila.

Zbog olujnog vjetra na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), dok je na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja dodatno zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zimski su uvjeti (zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) dok ostala vozila moraju imati obveznu zimsku opremu na cestama:

u Lici (od 19,33 sati):

DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac;
DC42 u mjestu Poljanak;
DC52 Špilnik-Korenica;
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;
DC429 Selište Drežničko-Prijeboj.

u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju (od 19,20 sati):

A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva;
DC3 Zdihovo-Stubica (Vrbovsko)-Kupjak-Delnice-Kikovica-Gornje Jelenje;
DC32 Prezid-Delnice;
DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin;
DC203 Brod na Kupi-Delnice;
DC305 Parg-Čabar;
DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja;
ŽC5030 Platak-Kamenjak;
ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;
ŽC5034 Vrbovsko-ravna Gora-Kupjak;
ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo;
ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine-Vrata-Bukovac;
ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk;
ostale županijske ceste na području Delnica, Čabra i Vrbovskog.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru, a ima je i na autocestama:

A6 Rijeka-Zagreb između Orehovice i tunela Tuhobić,
A7 GP Rupa-Diračje između tunela Jušići i GP Rupa,
na riječkoj obilaznici između čvorova Rujevica i Diračje.

Jak vjetar povremeno usporava promet na autocestama:

A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo;
A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Orehovice;
riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Večeras, 24./25. veljače, od 22:00 do 06:00 kroz tunel Učku vozit će se uz posebnu regulaciju prometa.

Vremenska prognoza za vikend

U noći na subotu u kontinentalnom području kiša, u gorju snijeg, a u subotu postupno smirivanje i djelomično razvedravanje. Mjestičnih oborina bit će još ujutro i prijepodne. U nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. U subotu i nedjelju će biti svježe, a zatim će temperatura ponovno postupno rasti, navodi HRT.

Na sjevernom će se Jadranu u subotu djelomice razvedriti, a u Dalmaciji će još mjestimice biti kiše. Prolazno će zapuhati jaka i olujna bura. U nedjelju djelomice, a u ponedjeljak pretežno sunčano. Bura će oslabjeti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hak