(VIDEO) Frka Petešić: ‘Vlada neće mijenjati uredbu o koeficijentima, ne na način na koji to očekuju sindikati’

Foto: Snimka zaslona

Nakon višesatnog sastanka sa sindikatima, pred novinare je stao i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić koji je poručio kako su s predstavnicima sindikata razgovarali o tome kako zaustaviti štrajk.

Sindikati su ustrajni i poručuju da štrajk ide dalje, a ukoliko dođe do zabrane štrajka, potom će, napominju, postupati po sudskoj odluci, prenosi RTL.

“Predsjednik Vlade apelirao je na predstavnike sindikata da se što prije obustavi štrajk da se djeca što prije vrate u školu. Za sada, kako stvari stoje, nema pomaka u tim pozicijama. Imamo pozicije koje smo imali prije dva mjeseca, iako je Vlada dala niz ustupaka posljednjih dva mjeseca. Razgovarali smo o svemu, a oko koeficijenata su predstavnici jako čvrsti. Ono što je otegotna okolnost je da se jednostavno postavlja stopostotni zahtjev kao preduvjet da bi se potpisao TKU za podizanje plaća za 6,12 posto u ostalim javnim službama. Što defacto, ne samo da su djeca taoci štrajka, već i druge javne službe postaju taoci ove situacije jer se njima ne omogućuje povišica koju im je vlada obećala”, kazao je Frka Petešić.

Dodao je kako su apelirali da se nakon 35 dana štrajka djeca vrate u školu te kako će se razgovori nastaviti.

Vladin Plan B

Koji je premijerov ‘Plan B’ još uvijek se ne zna. Treba podsjetiti kako je prije nekoliko dana premijer uvjeravao da ‘Plan B’ Vlada ima. Jedna od teoretskih mogućnosti je zabrana štrajka, no Vlada sama ne može donijeti takvu odluku. Može tek tražiti od suda odgovor ima li ovaj štrajk pravno uporište ili nema.

Na samom početku pregovora, premijer Plenković je pojašnjavao kako je tanka osnova prosvjetara za ovaj štrajk jer traže koeficijente na kojima sindikati još uvijek inzistiraju. Kao i tada, i sada im je premijer odgovorio kako to nije predmet pregovora.

Pitanje je bi li se na takav potez odlučio da nije predizborno vrijeme.

“Vlada je najavila u cjelovitom paketu, zahtjev sindikata je bio izmjena koeficijenata. Na to smo rekli DA, ali na ispravan način. Na način da budu ispravljene sve nepravde, a to se ne može raditi preko koljena i preko noći. To ćemo raditi temeljito i s vama u partnerskom odnosu. No, da ne čekate da se to dovrši, mi vam , kroz dodatke, nudimo gotovo ista materijalna prava koja sa povišicom osnovice dolaze na veće materijalna prava zahtjevana kroz koeficijete. Dakle, učitelj s 10 godina iskustva i jednim djetetom te 12% prireza bi s koeficijentima na kraju godine imao 375 kuna povišice, Vlada je ponudila 575 kuna i to je odbijeno”, rekao je Frka Petešić.

Zaključio je kako Vlada neće mijenjati urednu o koeficijentima, ne na način na koji to očekuju sindikati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr