Hrvatska ostaje bez još jedne tvornice. 1. ožujka gasi se osječka šećerana s 202 radnika. Većina odlazi uz otpremninu, a Osijek postaje skladište i pakirnica sa samo 30 zaposlenih. Šećer će se proizvoditi još samo u Županji jer je nedavno ugašen i pogon u Virovitici.
Gasi se proizvodnja osječke Tvornice šećera. Nakon 114 godina Osijekom se više neće širiti miris šećerne kampanje. “Ovakva šećerana da propada… a radila je godinama”, izjavio je radnik Stevo Jašinski, prenosi dnevnik.hr.
Uprava Hrvatske industrije šećera potvrdila je da se pogon u Osijeku gasi. “Nakon detaljnih analiza, promišljanja, svih mogućih pokušaja, donesena je odluka da se proizvodnja šećerne repe u 2021. odvija isključivo i samo u Sladorani u Županji”, izjavio je Željko Zadro, predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera.
U golemom kompleksu ostat će 30-ak radnika za potrebe skladišta i pakirnice. “Od 202 zaposlena na lokaciji Osijek, 81 radnik potpisao je sporazumni raskid ugovora, uzeli su otpremninu i to je to”, izjavio je Zadro. Dio će biti raspoređen unutar drugih poduzeća vlasnika tvornice, dok se s dijelom stručnog kadra pregovara o prelasku u proizvodno jeftiniju Županju.
“Svima koji žele ponuđene su opcije da mogu prijeći tamo, uz evo sad ne znamo još te predugovore koje ćemo dobiti idući tjedan, ali s obzirom na ove izjave koje su dali, očekujemo dosta korektne, i što se tiče prijevoza i svih dodataka”, ističe Mato Jakić, prehrambeni tehnolog.
Zbog svjetske hiperprodukcije, hrvatske šećerane nanizale milijardu kuna gubitka
Svi ostali će na burzu rada. “Nitko mi ništa nije ponudio, ja sam tu godinu i pol dana, pravo na otpremninu nemam po zakonu i to je to”, izjavio je električar Krunoslav Jalovičar. Razlog gašenja je nedostatak šećerne repe. Otkad su pale otkupne cijene, proizvodnja se prepolovila i svela na potrebe samo jedne tvornice. Nisu pomogle ni potpore od 6000 kuna po hektaru.
“Prošle godine imali smo problem s ugovaranjem hektara, imali smo ukupno 10.500 hektara u RH, 1500 hektara u Mađarskoj”, napominje Zadro. Svjetska hiperprodukcija nakon ukidanja kvota 2017. godine, srušila je i cijene gotovog šećera na burzama. Zatvoren je niz europskih tvornica, a tri hrvatske nanizale su milijardu kuna gubitka.
“Prije sedam godina cijena šećera bila je više od 700 eura, smatra se da se ispod 405 teško zadržati, a danas je već duže vrijeme između 340 i 350”, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/dnevnik.hr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.