Gjenero: Policija i USKOK bili pod utjecajem SDP-a

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je jučer da je Marija Bertinu razriješio dužnosti ravnatelja PNUSKOK-a. Tom prilikom odbacio je nagađanja da je to učinio pod pritiskom HDZ-a.

Cilj mi je bio rasteretiti tu ionako samu od sebe zahtjevnu dužnost s teretom koji je uz nju vezan, i samo u tom kontekstu je došlo do te smjene, rekao je Orepić te objasnio da želi prilagoditi sustav i ljude onome čemu teži.

Šefa Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Marija Bertinu iz nekih političkih krugova prozivalo se za navodne nezakonitosti kod uporabe posebnih policijskih mjera.

Problem je u sustavu, objasnio je u Studiu 4 politički analitičar Davor Gjenero. Danas imamo unutarnju kontrolu u MUP-u koja je dio kabineta ministra, dakle nije neovisna, nego je pod političkom kontrolom. Sustav je postavljen tako da su moguće ne samo malverzacije, nego i ozbiljna kršenja ljudskih prava. MUP je osjetljiviji od drugih ministarstva jer ima posebne ovlasti ograničavanja temeljnih ljudskih prava. Čini se da se to događalo u vrijeme mandata Ranka Ostojića kao ministra, gospodina Dominića kao ravnatelja policije i da je jedan od aktera koji je u tome sudjelovao bio i gospodin koji je sada smijenjen.

Gjenero smatra da su policija i USKOK bili pod utjecajem stranaka, točnije SDP-a. To je bilo očito, policija je u vrijeme gospodina Ostojića djelovala kao agencija pod kontrolom vlasti koja maksimilizira dobiti za bivšeg predsjednika vlade i njegov unutarnji krug. Pod pritiskom su se nalazile ne samo oni koji su morali biti pod pritiskom policije, niti samo oni koji su pripadali opoziciji, nego i oni iz krugova vladajuće koalicije koji su iz nekog razloga bili ne po čudi bivšemu premijeru.

Po Gjenerovim riječima, vrlo je dobro i važno da se kažnjava ljude koji odrađuju političke poslove kako bi drugi shvatili da se to ne smije raditi. Smatra da je Ostojić radio prljavi posao za svog šefa i je trebao biti svjestan da sam sebe kontaminira i uništava svoj renome koji je imao iz davnih vremena te za taj posao neće biti nagrađen niti pohvaljen.

Jednu ambiciju u političkom sustavu je moguće ograničiti samo tako da joj se suprostavi druga jednako snažna ambicija. Unutar policije, recimo, mora se postaviti neovisna stručna kontrola, koja će na neki način biti u stalnom neprijateljstvu s ostalim djelovima policije, ali mora imati ambiciju hvatanja svakog kršenja zakona bez obzira tko ga čini, poručio je Gjenero.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/hrt
Photo: snimka zaslona