Glavašević: ‘U djelovanju dijela konzervativnih udruga radi se o jednom obliku fundamentalizma’

Foto: fah

SDP-ov zastupnik i član Predsjedništva stranke Bojan Glavašević je u četvrtak na konferenciji za novinare ustvrdio da se u slučaju djelovanja dijela konzervativnih udruga radi o jednom obliku fundamentalizma i izvijestio da je premijeru Andreju Plenkoviću poslao zastupničko pitanje nakon što su neki mediji pisali kako “radikalne neokonzervativne skupine u hrvatskom društvu, pojedinci iz HDZ-a i Katoličke crkve” uvezano djeluju s ciljem narušavanja temeljnih sloboda i vrijednosti zajamčenih hrvatskim Ustavom.

> Glavašević tvrdi kako nema znanstvenih dokaza o početku života – znanost tvrdi drugačije

Na pitanja novinara o situaciji u stranci, o napadima predsjednika SDP-a Davora Bernardića na oporbene stranke, o tome je li SDP podijeljen oko kupovine vojnih zrakoplova, o zapošljavanju Dragana Zelića, dugogodišnjeg izvršnog tajnika nevladine udruge GONG, u SDP-ovu Klubu zastupnika, Glavašević nije želio odgovoriti.

> Dragan Zelić, bivši čelnik GONG-a od srijede zaposlenik Kluba zastupnika SDP-a

Razumijem da su dnevno-političke čarke interesantne, no ono što ovdje govorim tiče se života svakog građanina Hrvatske, a to ćete pitati nekog drugog i nekom drugom prilikom, to ni na koji način nije usporedivo, uzvraćao je Glavašević na novinarske upite.

Novinare je izvijestio da je premijeru Andreju Plenkoviću poslao zastupničko pitanje nakon što su portal Faktograf, Slobodna Dalmacija te još neki mediji izvijestili o uvezanosti “radikalnih neokonzervativnih skupina u hrvatskom društvu, pojedinaca iz HDZ-a i Katoličke crkve” koji, rekao je, djeluju s ciljem narušavanja temeljnih sloboda i vrijednosti zajamčenih hrvatskim Ustavom.

> Bojan Glavašević koristio državna sredstva u privatne svrhe

Vlada mora štititi temeljna ljudska prava i slobode, čuvati dosegnutu razinu prava i štititi sekularnost, istaknuo je Glavašević, navodeći da je iznošenje konzervativnih ideja u okviru postojećeg ustavnog poretka legitimno, ne i iznošenje radikalnih, odnosno ideja koje taj ustavni poredak potkopavaju i osobito ako zagovaraju neke ekstremne ili ekstremističke metode.

“To ni na koji način nije legitmino, to je jedan oblik fundametalizma i između takvog fundametalizma i primjerice islamističkog, zapravo nema nikakve razlike“, ustvrdio je.

Rekao je i kako su neke od spomenutih skupina financirane javnim novcem, pa pita slažu li se hrvatski građani da se takve udruge financiraju njihovim novcem. Mnoge od tih udruga bile su vrlo netransparentne u prikazivanju svojih financija, postoje implikacije da su neke od njih financirane i izvan Hrvatske, rekao je Glavašević.

Premijer je svojevremeno govorio o postojanju hibridnog djelovanja, što je izgledalo kao nešto lišeno argumenata, no pitanje je bi li se, ako netko djeluje s ciljem narušavanja ustavnih vrijednosti i sloboda i pritom je finacniran, možda, i izvan Hrvatske i ima političku agendu koja je skrivena, to moglo okarakterizirati kao hibridno djelovanje, zapitao je.

Glavašević želi i da mu premijer odgovori je li točno da su HDZ-ovi eurozastupnici Ivana Maletić, Željana Zovko i Ivica Tolić, kao i Ruža Tomašić i Marijana Petir, koje su izabrane na listi HDZ-a, sudjelovali u aktivnostima Europskog kršćanskog političkog pokreta (ECPM).

U spomenutim napisima medija navodi se, među ostalim, da stranka EPCM ima šestero zastupnika u Europskom parlamentu koji sjede u redovima Europskih konzervativaca i reformista i vodi bitke protiv Europskih pučana, između ostalog, i oko Istanbulske konvencije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv