Glavašević: Kulturi je potrebna sanacija štete, za sve kriv Hasanbegović

Zagreb, 07.09.2016. - Inicijativa "Kulturnjaci 2016." održala je u Hrvatskome novinarskom domu javnu tribinu pod nazivom "Predizborna debata: buduænost kulture u Hrvatskoj". Na fotografiji Bojan Glavaševiæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Predstavnici stranaka i koalicija koji će se natjecati na nedjeljnim izborima u srijedu su se u Hrvatskom novinarskom društvu, na tribini Inicijative “Kulturnjaci 2016.” zauzeli za povećanje proračunskih izdvajanja za kulturu te predstavili svoje programe za razvoj kulturne politike u Hrvatskoj.

Na tribini su sudjelovali Milana Vuković Runjić (koalicija “Za Premijera”), Siniša Ružić (Most), Bojan Glavašević (Narodna koalicija) i Nikolina Butorac (Živi zid).

Vuković Runjić upozorila je na loš tretman kulture na svim razinama u hrvatskom društvu. “Govorimo o demografskoj katastrofi, a nitko ne spominje problem kultorocida u Hrvatskoj”, rekla je i najavila kako će, ako postane ministrica kulture, povećati proračunska sredstva za Ministarstvo kulture na 1 posto, a u tijeku mandata podići ta izdvajanja na 1,5 posto državnog proračuna.

Smatra kako su svi dosadašnji ministri loše vodili kulturnu politiku pa sadašnje stanje, kao nasljeđe tih politika, ocjenjuje potrebnom “sanacijom štete”.

Vuković Runjić (BM 365): Ako budemo nepismeni neće biti važno koliko nas ima

Ocijenila je kako hrvatsko društvo mora biti pismeno i znati nešto o sebi, te dodala kako će za raspodjelu sredstava iz kulture raspisivati javne natječaje kako bi se svima omogućilo da dođu do javne riječi. Smatra kako iz kulture treba odstraniti elitizam te da svaki hrvatski grad treba imati svoj kulturni život, jer je Hrvatska zemlja gradova. Ako budemo nepismeni, onda neće biti važno koliko nas ima, poručila je Milana Vuković Runjić iz stranke BM 365 i prigovorila Siniši Ružiću iz Mosta zbog medijskog napada na Sandru Perković, nositeljicu olimpijskog zlata i članicu stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Ružić (Most): Hasanbegovićeva ideologija nema mjesta u kulturi

Ružić je na tribini kazao kako u Hrvatskoj ima dovoljno pametnih i sposobnih ljudi, ali nedostaje prava mogućnost za realizaciju njihovih kulturnih politika. “Slijedit ću dosadašnje dobre prakse u kulturi”, rekao je i dodao kako i on namjerava povećati izdvajanje za kulturu na 1 posto državnoga proračuna. Naglasio je i kako se preraspodjelom sredstava mogu povećati potpore kulturi za 10 do 20 posto, najavivši afirmiranje kulturne i kreativne industrije.

Ružić je napomenuo kako Most nije sudjelovao u radu Ministarstva kulture niti u izboru vodstva HRT-a. “Hasanbegovićeva ideologija nema mjesta u kulturi”, poručio je i dodao kako će, ako bude ministar, vratiti financijsku potporu neprofitnim medijima i civilnim udrugama. Najavio je i smanjenje televizijske pretplate na 50 kuna.

Glavašević (SDP) smatra kako treba istisnuti utjecaj politike iz kulture, a najavio je i promjenu Zakona o HRT-u te jačanje uloge kulturnih vijeća, kao i povećanje izdvajanja za kulturu na 1 posto iz proračuna. Smatra kako treba podupirati slobodu umjetničkoga stvaranja te da oni koji stvaraju kulturu odlučuju i o raspodjeli sredstava za kulturu.

Glavašević (SDP): Kulturi je potrebna sanacija štete

Glavašević ističe kako je u kulturi potrebna “sanacija štete”, te ocjenjuje kako za takvo stanje nije nitko drugi kriv osim aktualnog tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića.

Nikolina Butorac iz Živoga zida ocijenila je kako u Hrvatskoj ne postoji dovoljno svijesti o kulturi te najavljuje uvođenje više sati likovnoga odgoja u školsku nastavu. Naglasila je problem isplate honorara te istaknula kako bi i ona proračun za kulturu povećala na 1 posto državnoga proračuna.

Organizator tribine je izvijestio kako su na ovu raspravu pozvali sve stranke i koalicije, odnosno njihove izborne kandidate, ali se na njihov poziv HDZ nije odazvao.

Prisjetimo se, na debati o kulturnoj politici, u kojoj su sudjelovali Bojan Glavašević i Zlatko Hasanbegović, Glavašević je donio pregled Hasanbegovićevog mandata u obliku kolaža sastavljenog od medijskih napisa o njegovom radu, naravno sve redom iz medija koji su javno iskazali nesklonost radu ministra Hasenbegovića.

Hasanbegović je njegov rad ocijenio nezadovoljavajućim i stavio ga u rang osnovnoškolca.

Glavašević napao Hasanbegovića, a ministar mu odgovorio: Ugled države su doveli u pitanje oni koji ne znaju Hrvatsku ni naći na zemljovidu

No, ni to nije prvi napad Glavaševića na Hasanbegovića. Naime, Glavašević je otvorenim se pismom obratio novom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću povodom fotografije na kojoj tehnički ministar kulture i član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović pozira ispred zastave, a na kojoj je u riječi ‘Frankfurt’ naglašenije jedno slovo(fotografiju možete pogledati OVDJE). Učinio je to nakon što su mediji već krenuli u napad na Hasanbegovića i unatoč njegovoj jasnoj poruci.

“Na skupu je bilo više tisuća ljudi i ni na koji način nisam mogao utjecati, niti sam utjecao, ni vidjeti bilo koje obilježje koje su sa sobom imali ili nosili oni u mnoštvu koji su se poželjeli sa mnom slikati. Moje je jasno stajalište da se u svim takvim i sličnim prigodama trebaju isticati isključivo službena državna obilježja”, poručio je ministar Hasanbegović za tportal.

Glavašević se obrušio na Hasanbegovića: ‘Sramota je da pozira pored zastave s ustaškom simbolikom’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h