Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio da je mason: Optužio Gabrića za pokušaj utjecanja na postupke

Zagreb, 22.1.2019 - 19. tematska sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Predloženi dnevni red je "Politička korupcija u Hrvatskoj - prijetnja parlamentarnoj demokraciji". Na slici Dražen Jelenić. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, potvrdio je za dnevnik.hr da je član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske. Tvrdi, međutim, da je napustio udrugu koju vodi Nikica Gabrić još u listopadu 2018. godine.

“Mogu potvrditi da sam početkom ožujka 2018. godine pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom, tzv. masonima odnosno udruzi građana Veliki Orijent Hrvatske. Nakon što sam sredinom ožujka 2018. godine primljen u tu udrugu, kojoj tada na čelu nije bio Nikica Gabrić, sudjelovao sam na još jednom sastanku članova”, otkrio je Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, na upit je li točno da je član masonske lože, što je objavio tjednik Nacional.

Jelenić dodaje da je u listopadu 2018. godine, zajedno s još nekolicinom članova, napustio udrugu kojom rukovodi Nikica Gabrić, te da je s tim članovima osnovao istovrsnu udrugu čiji je član i danas.

“Od kraja ožujka 2018. godine pa do danas, zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjelujem niti u radu udruge Nikice Gabrića iz koje sam istupio, a niti u radu novoosnovane istovrsne udruge”, tvrdi Jelenić.

Što se pak tiče predmeta pokušaja iznude, za što je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Jelenić kaže da je o tome dobio informaciju od svog zamjenika Mladena Bajića “koji je kao prijatelj oštećenika Nikice Gabrića zaprimio njegovu dojavu o počinjenju kaznenog djela iznude na njegovu štetu”.

“Radi nužnosti osiguranja žurnog postupanja, jer je to iz dojave tako proizlazilo, tijekom vikenda sam s nadležnim državnim odvjetnikom dogovorio dolazak oštećenika u službu dežurstva tog državnog odvjetništva, obavio kratak razgovor s oštećenikom u kojem mi je on potvrdio sumnju na počinjenje kaznenog djela te je potom nadležno državno odvjetništvo nastavilo svoje postupanje zaprimanjem formalne kaznene prijave i poduzimanjem drugih radnji za koje je nadležno”, kaže Jelenić.

>Urednici i vlasnica tjednika i portala 7Dnevno privedeni zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića zbog pripadnosti masonskoj loži

>Gabrić: ‘Ja ni ne tajim da sam šef masona, ali urednik našeg časopisa koji je fotografije iskoristio za Dnevno.hr je izdajnik’

Dodao je da je tijekom predistražne faze postupka, a s obzirom na to da je oštećenik, bilo izravno preko njega, bilo putem nadležnog državnog odvjetnika, “pokušavao utjecati na njegov tijek (iz njemu znanih motiva)”, što Jelenić, kaže, nikako nije mogao dopustiti “zbog očuvanja zakonitosti postupanja”, suglasio se s nadležnim državnim odvjetnikom da se ne poduzimanju mjere radi zabrane izlaženja časopisa, jer ne postoji za to zakonska osnova.

Dodaje da je odluka o uhićenju osumnjičenika isključiva odluka policije, na koju državni odvjetnik niti smije niti može utjecati.

“Napominjem da nisam utjecao na rad nadležnog državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu kako se to ukazuje u članku tjednika Nacional. Navedeni predmet nije u nadležnosti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i meni, kao Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske, cilj je da se sve radnje u ovom, i svakom drugom predmetu, poduzmu i provedu sukladno zakonu, a što čini svaki državnoodvjetnički dužnosnik i službenik. Ujedno, svi prikupljeni dokazi tijekom istrage bit će dostupni obrani, a ukoliko dođe do podizanja optužnice, i sudu i javnosti tijekom rasprave”, kaže Jelenić.

Što se pak tiče udruge koje je član, kaže da se ne radi o tajnoj ili polutajnoj organizaciji, već o udruzi građana registriranoj sukladno hrvatskim zakonima. Podatak o članstvu u toj udruzi je individualna stvar svakog člana, pri čemu je samo član osobno ovlašten taj podatak učiniti javnim.

“Dužnost pomaganja među članovima nikako ne uključuje pomoć koja bi bila protuzakonita niti je bilo koji akt udruge, kodeks ili pravila o radu iznad zakona ili u suprotnosti sa zakonom te ne smije biti iznad zakona ili u suprotnosti s njim”, tvrdi Jelenić.

“Članstvo u toj udruzi ne stavlja Dražena Jelenića ni osobno ni kao Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u nikakav veći ili drugačiji potencijalni sukob interesa negoli, na primjer, kazneni postupci u kojima su okrivljenici ili žrtve državni odvjetnici kao članovi organizacije kojoj je na čelu. U dosadašnjem radu, do spomenutog predmeta pokušaja iznude, nije se ni osobno ni kao Glavni državni odvjetnik susretao s članovima udruge kao okrivljenicima ili žrtvama, pri čemu je i tom predmetu, u mjeri u kojoj je bio upoznat i informiran, pristupio kao svakom drugom kaznenom predmetu”, stoji u odgovoru glavnog državnog odvjetnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.