Glavni odbor SDP-a neće se sastajati prije jeseni

Glavni odbor SDP-a neće se sastajati prije jeseni, jer nova sjednica tog tijela bez prethodno jasno utvrđenih ciljeva SDP-u ne bi donijela ništa dobroga, doznaje se u toj stranci.

Visoki SDP-ov dužnosnik Hini je kazao kako očekuje da Glavni odbor na idućoj sjednici otvori raspravu o programskim vrijednostima stranke, odnosno o tome kakav SDP želi u budućnosti.

Smatra da se SDP mora čvrsto pozicionirati kao socijaldemokratska stranka, na načelima koja bi uključivala izgradnju institucija i vjerodostojnosti stranke.

Uvjeren je da stranci štete neprincipijelne koalicije na lokalnoj razini s programski nesrodnim strankama, poput HDZ-a ili HDSSB-a, te da je vjerodostojnost SDP-a dodatno poljuljala odluka o isključenju bivšeg ministra financija Slavka Linića.

Podsjeća da je Linić iz stranke isključen nakon javnog sukoba s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem, dok je sisačka županica i članica Glavnog odbora Marina Lovrić Merzel, koja je pod USKOK-ovom istragom zbog sumnji u milijunske zlouporabe, u stranci prošla bez ikakvih sankcija.

Uvjeren je da se SDP mora jasno pozicionirati oko ključnih gospodarskih tema i reći u kojem se smjeru treba razvijati gospodarstvo, treba li Hrvatska otvarati nove trgovačke centre ili razvijati prerađivačku industriju.

Tvrdi da su s takvim stajalištem suglasni mnogi u Glavnom odboru, ali ističe da će zadnju riječ o programu SDP-a ipak imati Milanović, budući da predsjednik stranke po stranačkom statutu ima veću težinu od Glavnog odbora.

Potpredsjednik stranke i Milanovićev najveći oponent Zlatko Komadina kaže kako nije razočaran, “ali ni pretjerano oduševljen” informacijom da bi se Glavni odbor mogao sastati tek na jesen.

“Ne znam hoće li se ili neće sastati Glavni odbor. O tome odlučuje predsjednik tog tijela Josip Leko, a sjednice su uvijek sazivane u dogovoru s predsjednikom stranke”, tumači Komadina.

Smatra da bi Glavni odbor trebalo sazvati što prije, “ako ništa drugo, a ono da SDP utvrdi svog kandidata na predsjedničkim izborima”.

Uvjeren je da bi SDP trebao raspravljati i o najnovijim anketama po kojima stranka i dalje pada, a Milanovićeva Vlada uživa potporu svega 13 posto birača.

“Očito je da postoji potreba da se razgovara i s obzirom na trendove koji su se pojavili, a negativni su za SDP”, rekao je Komadina Hini.

Glavni odbor SDP-a zadnji put se sastao 7. lipnja, kada je odlučio o Linićevu isključenju. Iako je sjednica bila zatvorena za javnost, do medija su doprle informacije o oštrim međusobnim optužbama koje su u cjelodnevnoj raspravi razmijenili Milanović i njegovi stranački oponenti.

Sjednica je završila tajnim glasovanjem u kojem se za Linićevo isključivanje izjasnilo 50, a protiv je bilo 47 članova Glavnog odbora.

Predsjednik tog tijela Josip Leko tada je komentirao kako se ne može negirati raskol u SDP-u oko pitanja Linićeva isključenja te kako se nada da će Glavni odbor uskoro o tome ponovno raspravljati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr