Glavni savjetnik ministrice Divjak: ‘Matura počinje za manje od dva mjeseca’

Foto: snimka zaslona

Zbog pandemije izazvane koronavirusom učenici i studenti uče na daljinu, a školska i akademska godina u neizvjesnoj su završnici, učenici i roditelji imaju mnogo pitanja. Što im stvara probleme, kakva je komunikacija, kako će se upisivati prvašići, kako će se ocjenjivati, polagati državna matura i upisivati na fakultet?

U emisiji Otvoreno na HRT-u urednika i voditelja Damira Smrtića o tome su govorili dr. sc. Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja, Josip Matković, Osnovna škola “Vinka Žganca”, Zagreb, Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije “Tituša Brezovačkog”, Zagreb, prof. dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Savjetnik ministrice obrazovanja rekao je da će nastavna godina trajati onoliko koliko je predviđena kalendarom, dodavši da se zbog štrajka ti kalendari razlikuju.

Istaknuo je i da se svaki dan u virtualnom razredu smatra jednako vrijednim kao nastavni dan u realnoj školi.

Matković je rekao da je metodika nastave na daljinu drugačija, ali da se većina profesora i nastavnika brzo prilagodila.

– Učenicima sam na raspolaganju cijeli dan. Postavim zadatke, komuniciram s njima, objašnjavam što treba, ako me nešto pitaju odgovorim im u roku 10 minuta, šalju mi zadatke na mail, Viber… opisao je jedan svoj radni dan.

Jelenski je rekao da su učenici rekli da je nastava uspješna u trenutnim okvirima, ali istaknuo je da to nije zamjena za realnu nastavu.

– Ispitivanje još nije krenulo. Ocjene su se davale za uratke, eseje, pisane zadatke, ali usmenog ispitivanja još nema. Hoće li i kada krenuti o tome će odlučiti svaki profesor, ali ne sumnjam da će naći način kako dodijeliti ocjene da budu pravedne i svima na zadovoljstvo, rekao je.

Što se tiče ocjenjivanja Košiček je rekao da se brkaju ispitivanje i ocjenjivanje.

– Imamo širi pojam – vrednovanje. Pratimo i dajemo učeniku povratnu informaciju, ne nužno brojčanu nego i opisnu. Sada smo došli u fazu brojčanog ocjenjivanja, ali to nije rezultat ispitivanja. Klasično ispitivanje je izuzetak, rekao je, te dodao da se iz, na primjer, geografije može dobiti jedna ocjena iz zalaganja, a druga iz nekog kompleksnijeg problema kojim će se provjeriti koliko je učenik to usvojio.

Studenti iako zreliji i drugačiji od osnovne i srednje škole, kažu da im je teže nego inače, rekla je rektorica Sveučilišta u Rijeci.

– Suočavamo se s nizom izazova, ali nakon mjesec dana iskustva su pozitivna. Ako je suditi prema prvim odgovorima studenata, oni su zadovoljni, kao Sveučilište dobili smo ocjenu 3. Zadovoljni su komunikacijom, profesori su im na raspolaganju, ali osjećaju da je teže. Istaknula je i da se mora voditi računa da je ovo situacija visokog stresa i za studente i profesore.

Što se tiče upisa prvašića, Košiček je rekao da je to jedini upisni proces koji zahtjeva fizičku interakciju s djetetom. Rokovi su stornirani i kada bude moguće oni će se nastaviti. Naglasio je i da postoje scenariji da ako se ne dozvoli da se izvrše pregledi djece onda će se prvašići upisati online.

S time se nije složio Matković, koji smatra da upis prvašića bez testiranja nije dobro jer možda neka djeca trebaju odgodu.

– Ako su djeca išla u vrtić može se pribaviti mišljenje vrtića, za djecu koja nisu išla u vrtić, može se obaviti online razgovor s roditeljima, a ako epidemiolozi dozvole mogu se vršiti razgovori u školi, ali u manjim grupama i da se zaposlenicima osiguraju maske i rukavice, predložio je Matković.

Posebno stresno je maturantima.

– Odluka o maturi bit će donesena u Ministarstvu na temelju procjene epidemiologa i kriznog stožera. Vjerujem da zbog zdravlja svih nas bit će odabran pravi tajming. Maturantima je samo činjenica da završavaju srednjoškolsko obrazovanje i upisuju se na fakultete, stresna bez ove situacije, korone i potresa. Ovime neizvjesnost je još veća, rekao je Jelenski te im poručio: – Učite kao da će biti po redovnom.

Košiček je istaknuo da se maturante neće dovesti u situaciju da će dan prije saznati pišu li ispit ili ne.

– Matura počinje za manje od dva mjeseca. U ovih mjesec dana mi smo prošli od situacije da smo mislili da će sve ovo trajati dva tjedna i da se vraćamo u škole, do situacije gdje nam se činilo da do rujna nema šanse da se vratimo, a sad smo u situaciji da će lipanj možda biti normalan. To sve smo proživjeli u četiri tjedna, tako da se u sljedeća četiri tjedna svašta može promijeniti.

Ništa lakše nije ni osmašima, rekao je Matković, te dodao da neke umjetničke škole traže dodatna testiranja, te da je pitanje kako će se to riješiti.

Iako je još uvijek sve u zraku, savjetnik ministrice obrazovanja rekao je da su za sve scenarije spremni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt