Glogoški: Podržavamo nacrt zakona civilnih žrtava Domovinskog rata no zato treba registar agresora

“Podržavamo nacrt zakona civilnih žrtava Domovinskog rata no treba biti vrlo oprezan jer treba prvo vidjeti tko je agresor, tko je digao ruku na hrvatski narod i državu da ti isti ne bi ostvarili isto pravo kao civilne žrtve Domovinskog rata”, rekao je za naš portal predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški komentirajući vijest da nakon dugih 20 godina iščekivanja, civilne žrtve Domovinskog rata naposljetku imaju svoj nacrt zakona. Taj će zakon regulirati prava, obeštetiti i poboljšati kvalitetu života za oko 11.000 korisnika.

“Moramo imati registar agresora – oni koji su kao državljani Republike Hrvatske sudjelovali kao teroristi u agresiji na Hrvatsku. Smatramo da je to ključno, to je potvrdio i sam predsjednik Vlade na našem prvom sastanku. Ministar Ante Kotromanović je na drugom sastanku u Ministarstvo branitelja rekao da će on napraviti taj registar”, rekao je Glogoški dodavši da je nužan registar agresora – hrvatskih državljana koji su pomagali u agresiji na Hrvatsku da bi se kvalitetno proveo nacrt zakona civilnih žrtava Domovinskog rata.

“Kada su u pitanju civilne žrtve Domovinskog rata – one imaju svoje pravo samo ih jasno treba razgraničiti tko je stvarno civilna žrtva Domovinskog rata”, zaključio je Glogoški.

Ukratko, ovaj zakon predviđa povećanje osobne invalidnine, smanjuje godine života za ostvarivanje prava, propisuje novčanu naknadu za obitelji nestalih civila, kao i doplatak za pripomoć u kući. Prava će ostvariti i obitelji 402 smrtno stradala djeteta u Domovinskom ratu.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah