Glogoški: Želimo objavu registra agresora

Zagreb, 08.06.2015 - Drugi sastanak predstavnika hrvatske Vlade i hrvatskih branitelja u zgradi Ministarstva branitelja ispred koje 100-postotni invalidi Domovinskog rata, prve skupine i branitelji prosvjeduju još od 20. listopada prošle godine, tj više od 250 dana. Na fotografiji Ðuro Glogoški, Josip Klemm. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

U jučerašnjem Otvorenom na HRT-u gostovali su Đuro Glogoški, potpredsjednik Saborskog odbora za ratne veterane (SDP) Franko Vidović, član Odbora Zvonko Milas (HDZ) te zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, koji su se osvrnuli na razgovore branitelja i Vlade te na druge aktualne teme vezane uz prosjed u Savskoj.

Šator će ostati još dugo, rekao je Glogoški govoreći o današnjem razgovoru u Ministarstvu branitelja.

Do dogovora nije došlo, ali su predstavnici braniteljskih udruga imali priliku premijeru Zoranu Milanoviću predstaviti svoje probleme. Uz zahtjev za objedinjavanjem svih Zakona o braniteljima, Glogoški je istaknuo potrebu objavljivanja registra agresora. “O ljudima koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku se šuti, ali postoje djelatnici HZMO-a koji o tome mogu posvjedočiti. Ti su agresori ostvarili prava iz Zakona o mirovinskom osiguranju”, rekao je.

Postoji Zakon o općem oprostu, podsjetila je Nađ. Ovo što govori Glogoški je nemoguće, dodala je.

“U članku 10. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, to je onemogućeno. Svi oni koji su sudjelovali u agresiji na RH ne mogu ostvariti niti invalidninu, niti mirovinu”, rekla je.

Milas (HDZ): Da Vlada nije ignorirala prvo pismo upućeno zbog izjave Bojana Glavaševića, sve se moglo riješiti

Republika Hrvatska je uređena država i vjerujem da se ratnim zločinima treba baviti pravosuđe, nadovezao se Vidović. Naglasio je i da je registar branitelja objavljen kao popis časnih ljudi, na što reagirao Glogoški rekavši da je bio protiv toga, i smatra da se nisu trebala objavljivati imena bez pojedinačnih pristanaka.

“Ne moramo biti podijeljeni, treba razgovarati, da je razgovora bilo na vrijeme, problema ne bi bilo”, nekoliko je puta tijekom emisije istaknuo Milas. “Da Vlada nije ignorirala prvo pismo upućeno zbog izjave Bojana Glavaševića, sve se moglo riješiti”, rekao je.

Vidović (SDP): Plinske boce na ulicama su teroristički akt

Vidović je rekao da se ultimatumima ne postiže ništa, ali ni nerazumnim djelima, navevši primjer plinskih boca koje su postavljene na Savsku cestu. “To je teroristički akt i za to nema opravdanja”, rekao je.

Pitanje o 150.000 lažnih branitelja komentirao je Milas, rekavši kako nema lažnih branitelja, nego kriminalaca koji su se “uvalili” u registar.

Status branitelja mogu revidirati samo ministarstva obrane i unutarnjih poslova, rekla je Nađ, dodavši da je postupak dokazivanja lažnih branitelja dugotrajan, i nimalo lagan posao.

“Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata objedinio je sva prava. Neki od zahtjeva poput opskrbnina i udžbenika mogu se vratiti u taj zakon. Što se opskrbnina tiče to znači da oni koji imaju veću obitelj, dobit će manji iznos naknade. Zato će se moći odlučiti hoće li ostati u sustavu socijalne skrbi ili će opskrbinu dobiti iz Zakona o braniteljima”, rekla je Nađ.

Milas: Opskrbnina je pomoć braniteljima u teškoj životnoj situaciji, ali vraćanjem u sferu socijalne skrbi povrijeđen je dignitet branitelja

“Opskrbnina je pomoć braniteljima u teškoj životnoj situaciji, ali vraćanjem u sferu socijalne skrbi povrijeđen je dignitet branitelja”, rekao je Milas.

“To su ljudi koji su nezaposleni jer nisu sposobni za rad. Od 6.000 branitelja, njih 1.500 više ne mogu dobivati opskrbninu prelaskom u sustav socijalne skrbi”, rekao je Glogoški.

Nađ mu je odgovorila da je opskrbnina 2001. ušla u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

“Opskrbnine bi trebale biti u ministarstvu, ali pod drugim imenom”, smatra  Vidović.

Nađ je među ostalim, istaknula i da ministar Predrag Matić dobiva strašne poruke mržnje i prijetnje, a i da ona sama ima policijsku zaštitu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: fah