Goluža: ‘Izgradnju dječje bolnice Srebrnjak uvrstili smo kao točku dnevnog reda na sljedeću sjednicu skupštine’

Goluža
Foto: fah

“Izgradnju Dječje bolnice Srebrnjak uključili smo kao točku na sjednicu zagrebačke gradske skupštine u četvrtak. Ta se bolnica 2015. zbog Milana Bandića i njegove politike nije izgradila. Tomašević i Klisović su se zgražali nad time što se radi oko bolnice Srebrnjak, a kad su preuzeli vlast počeli su se ponašati na identičan način” – rekao je u ponedjeljak Trpimir Goluža, zastupnik Mosta u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Spor oko protupožarnog stubišta

Goluža je ustvrdio kako je do raskida ugovora na projektu Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak došlo jer izvođaču radova tvrtki Kamgrad nisu odobrena sredstva za gradnju protupožarnog stubišta.

Do spora je došlo zbog projektiranja protupožarnog stubišta koji je trebao spajati stari dio bolnice s novoizgrađenim Centrom. Riječ je o vantroškovničkim radovima, izvođač je za te radove tražio dodatnih 500 tisuća kuna, a nadzorni inženjer je odobrio samo 35 tisuća, rekao je Goluža na konferenciji za novinare.

> Kamgrad odlazi s gradilišta na Srebrnjaku: Je li Tomaševićeva vlast kriva za propast projekta vrijednog 432 milijuna kuna?

> Došli donatori – otjerali kumove

Goluža je i na svojem Facebook profilu podsjetio na DB Srebrnjak. Napisao je da je izravno od Europske komisije, dobila projekt izgradnje i opremanja “Dječjeg centra za translacijsku medicinu”. Projekt su evaluirali međunarodni eksperti i ocijenili su ga najvišom mogućom ocjenom te ga kategorizirali kao “World klass project”. EU sufinancira projekt u iznosu od 432.176.115,93 HRK. Rok za dovršenje projekta (građevinski radovi + opremanje) je 31.12.2023. Novac iz EU je stigao na račun u Hrvatskoj, njime upravlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Nakon provedenog postupka javne nabave, 13.04.2021. potpisan je ugovor sa izvođačem građevinskih radova “Kamgrad” d.o.o. po principu “ključ u ruke”. Po ugovoru, građevinski radovi trebaju biti završeni do srpnja 2023. “Kamgrad” d.o.o. dao je Gradu Zagrebu bankovno jamstvo u iznosu od 17.590.000 HRK kao garanciju da će građevinske radove obaviti kvalitetno i u dogovorenom roku.

Jednodnevno kašnjenje

Zbog jednodnevnog kašnjenja uplate iznosa od 5,5 milijuna kuna “Kamgrad” d.o.o. jednostrano je raskinuo ugovor o građenju te je usprkos izričitoj pisanoj zabrani glavnog nadzornog inženjera konzervirao gradilište i demobilizirao strojeve i opremu sa gradilišta.
“Što mislite je li “Kamgrad” d.o.o. solo igrač, koji ruši visokovrijedan projekt perspektive najsuvremenijeg bolničkog liječenja djece, ili je samo alat u rukama puno moćnijih sebičnih pojedinaca i skupina koje uopće ne drže do općih društvenih interesa”, pita se Goluža na svojem Facebook profilu.
Na ovo je još prije desetak dana u razgovoru za Narod.hr pozornost skrenuo Ivica Lovrić, bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.
“Kruna svega je raskid ugovora za izgradnju nove bolnice na Srebrnjaku, tzv. translacijskog centra, jer će Grad Zagreb zbog nesposobnosti aktualne vlasti izgubiti 432 milijuna kuna europskog novca. To je kruna njihove nesposobnosti (op.a. nove vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem), a to se ogleda na svakom koraku“, upozorava Lovrić.

Lovrić: Nova vlast nije znala upravljati projektom

Zatražili smo ga dodatne informacije i objašnjenje.

“Cijeli projekt je trebao biti gotov do konca 2023. godine. U pitanju su 432 milijuna europskog novca bez kojeg će sad Grad ostati. To se sad više ne stigne završiti. Dovoljno za uzbunu. Koliko znam točno je da se kasnilo s isplatom izvođaču, ali mislim da je više problem nerazumijevanje investitora (Grada), ne znaju voditi projekt“, kaže Lovrić za Narod.hr.

Grad Zagreb u odgovoru Jutarnjem listu kaže kako je to projekt čija je provedba započela u srpnju 2019., s rokom dovršetka u srpnju ove godine, ali da je “cijelo vrijeme trajanja projekta iskorišteno manje od četiri posto sredstava”. Pitali smo ga optužuju li time prethodnu vlast.

“Ugovor s Kamgradom je sklopljen u svibnju prošle godine, tad su počeli radovi. Brkaju kruške i jabuke, govore o pripremi. Bivša vlast je odradila posao, izabrala izvođača, sklopila ugovor i pokrenula radove. Nova vlast nije znala upravljati projektom“, zaključio je.

Podsjetimo, Tomašević (Možemo) postao je gradonačelnik na izborima održanim krajem svibnja 2021. godine.

Kamenski: Nije razlog raskida samo neplaćanje

“Ugovor je raskinut 11. 4. zbog nepoštivanja ugovornih obveza investitora i nemogućnosti realizacije projekta. Mi smo u godinu dana realizirali 4 posto projekta zbog neizvršenja ugovornih obveza investitora. Ulaženje u detalje bilo bi preširoko”, rekao je direktor tvrtke Kamgrad Dragutin Kamenski za Narod.hr.

Neki mediji navode da se kasnilo jedan dan s uplatom od 5,5 milijuna kuna.

“Jako puno je neistina u javnosti, plaćanja nisu kasnila jedan dan nego više od 5 mjeseci. Sukus je da nije razlog raskida samo neplaćanje, nego ako netko u godinu dana realizira samo 4 posto projekta postoje razlozi, prepreke zbog kojih se projekt ne može realizirati. Ništa nije učinjeno da se te zapreke otklone kako bi se projekt mogao realizirati. I da ugovor nije raskinut, projekt se ne bi mogao realizirati“, objasnio je Kamenski.

“Nitko u vođenju projekta nije postavio pitanje zašto je samo 4 posto realizirano u godinu dana, što se događa. Mi smo sve informirali o problematici. Gdje su bilo do sada?”, pita se.

Opravdanje Grada

“Grad je osnivač i vlasnik DB Srebrnjak i treba voditi brigu o njemu. Postoji bolnica, postoji tim angažiran za vođenje projekta. Grad je trebao reagirati ako vidi da nešto ne ide dobro“, zaključio je.

Inače, Grad je u svom odgovoru Jutarnjem listu naveo da je “u ožujku 2022. rok za dovršetak projekta produljen do kraja 2023. godina, ali su u međuvremenu nastale nesuglasice s izvođačem radova te Grad Zagreb razmatra sve opcije oko budućnosti projekta”.

Nogalo ima drugog krivca

“Odustaje se od ovog projekta zbog ucjena Kamgrada, koji ispada jači od premijera, ministara i gradonačelnika. Ako može raditi što hoće jer se kasni s plaćanjem jedan dan, da može uvjetovati tko će voditi projekt… Ako može tako raditi – onda ja živim u pogrešnoj državi”, kaže zamjenik voditeljice projekta Centra za translacijsku medicinu Boro Nogalo, koji je 2020. godine na parlamentarne izbore izašao sa Strankom s imenom i prezimenom, za Narod.hr.

Na isticanje kako Kamenski kaže da nije to bilo kašnjenje s plaćanjem jedan dan nego pet mjeseci uzvraća:

“Koji bi bio motiv da se odugovlači, da bilo što ne plati se, a novac je osiguran? Kamenski ne govori istinu. Kamenskom je sve plaćeno”, tvrdi Nogalo.

“On je samo marioneta velikih igrača koji su sprječavali ovaj projekt. Mnogi su bacili oko na ovu lokaciju i na Brestovac. Nije stajalište žičare zbog bolnice Srebrnjak i bolesne djece. To je napravljeno zbog velikih igrača. Sad oni manipuliraju s Kamgradom, a tko stoji iza Kamgrada pitajte u Ministarstvu znanosti, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu državnog razvoja i Gradu Zagrebu”, zaključio je.

Fuchs: ‘Nitko u Vladi nema interes da se ne okonča projekt’

Ministar znanosti Radovan Fuchs komentirao je prekid radova na gradilištu Dječje bolnice Srebrnjak.
Vlasnik bolnice je Grad Zagreb, podsjetio je Fuchs, dodajući da je došlo do sukoba između izvođača radova i investitora.

“Znamo da su postojali prijepori između bolnice i Grada, mi nismo ovlašteni odabirati izvođače. Nitko u Vladi nema interes da se ne okonča projekt“, rekao je Fuchs.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.