GONG optužuje GI Narod odlučuje za ‘skrivanje donatora’ i ‘licemjerje’

Snimka zaslona

Početkom kolovoza GI Narod odlučuje objavila je “Zahvalu i izvještaj o volonterskom radu, donacijama i troškovima”, a u kojoj su navedeni ukupni troškovi kampanje do kraja lipnja te iznosi doniranih sredstava, od kojih je čak 96,62% darovano od strane fizičkih osoba.

Iako hrvatski zakon ne traži objavu financijskog izvješća referendumske inicijative, GI Narod odlučuje transparentnost smatra važnom te su putem spomenutog izvješća pozvane fizičke osobe da daju svoj pristanak, ukoliko se slažu s javnom objavom njihovih imena.

Prozivke iz GONG-a

Unatoč navedenom, izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković u izjavi za jedan mainstream medij,  GI “Narod odlučuje” prozvala je za “skrivanje”, “licemjerje” i “iskorištavanje postojećih zakonskih rupa”.

“Tijek novca u političkim kampanjama treba biti transparentan kako bi ga mogla provjeravati nadležna državna tijela, kao i zainteresirana javnost koja ima pravo znati tko točno stoji iza kampanje koja bi mogla dovesti do promjene Ustava i zakona. Ako sve političke stranke i nezavisni kandidati moraju objaviti detaljne evidencije donacija, onda nema opravdanog razloga da građanske inicijative to izbjegavaju, a posebno kad tvrde da se bore protiv korupcije u politici”, kaže Berković koja je pritom smetnula s uma činjenicu da je GONG, na čijem se čelu nalazi, bio član građanske inicijative “Ne damo naše autoceste” koja je u svom financijskom izvješću “ispustila” navesti imena i prezimena fizičkih osoba koje su donirale kampanju.

“To što se provoditelji kampanja skrivaju iza civilnih inicijativa koje nisu pravne osobe i navodne potrebe za zaštitom imena samih donatora, zapravo svjedoči o licemjernom pristupu: s jedne strane se kao borimo protiv političke korupcije, a s druge strane je potičemo skrivanjem podataka o financijerima ove političke kampanje”, nastavila je dalje svoj napad na građansku inicijativu izvršna direktorica GONG – a koji nije našao za shodno reagirati na ovakav način kada je bilo u pitanju financijsko izvješće gore spomenute inicijative čiji su bili član.

Podsjetimo, inicijativa “Ne damo naše autoceste” potpise je prikupljala koncem 2014. godine, odnosno početkom 2015. Zajedno s još 13 organizacija, GONG je u sklopu ove građanske inicijative bio osnivač Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Prema financijskom izvješću koje su objavili u kampanju je utrošeno 624.610,26kn. Incijativa je u izvješću navela donacije udruga koje su primili, a kako je iz izvješća vidljivo, u 50% sredstava je riječ o javnom novcu dobivenom iz državnog/gradskog proračuna ili pak o novcu iz stranih izvora, odnosno dobivenom od stranih civilnih udruga.

Ipak, izvješće je zaobišlo navesti fizičke osobe koje su donirale sredstva za kampanju, a je li razlog tome da im građani nisu uplatili niti kunu ili je pak riječ o nečemu drugom, možemo samo nagađati. Kako bilo, kritike upućene iz GONG-a u tom se slučaju nisu mogle čuti.

> Velika koalicija na djelu protiv građanskog referenduma: HDZ preuzeo SDP-ov i GONG-ov zakon, još ga postrožio!

> (VIDEO) Dr. Kanački iz Narod odlučuje: ‘Vladina odluka zapravo je pokušaj izigravanja građanske inicijative- nije navedeno na koji će se način i u kojem roku prebrojavati potpisi’

Što pokazuje izvještaj GI Narod odlučuje?

Spomenimo još na koncu da su ukupni troškovi aktivnosti GI Narod odlučuje do kraja lipnja iznosili 358,635.13 HRK, kako stoji u objavljenom financijskom izvješću. Čak 96,62% financijskih sredstava darovale su fizičke osobe, a 3,38% sredstava tvrtke, odnosno pravne osobe. Od doniranih sredstava je najveći dio izdvojen za plaćanje korištenja javnih površina gradovima i općinama koji su time uvjetovali mogućnost prikupljanja potpisa – 87,602.10 HRK. Za najam štandova koji su korišteni na mjestima izjašnjavanja potrošeno je 60,310.69 HRK zatim 37,500.00 HRK za tiskanje potpisnih knjiga, 44,402.50 HRK za plakate, letke i majice, 66,531.39 HRK za oglašavanje i promociju, 22,875.25 HRK za organizaciju predaje potpisa Hrvatskom saboru 13. lipnja. Na druge povezane troškove potrošeno je 39,413,20 HRK.

GI Narod odlučuje također ističe da su izrazito ponosni na činjenicu što su kroz ovu inicijativu potakli tolike Hrvate da daruju svoj vlastiti novac kako bi referendumom poboljšali izborni sustav u Hrvatskoj, približavajući ga izbornim sustavima u drugim državama članicama EU. Također, pozivaju sve one donatore koji se slažu da se objave njihova imena na popisu darovatelja, da to potvrde mailom na adresu: info@narododlucuje.hr.

>GI Narod odlučuje traži svoje promatrače na brojanju potpisa

> Ministar Kuščević: ‘Do kraja tjedna počinjemo s kontrolom svakog potpisa za referendume’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr