Velika koalicija na djelu protiv građanskog referenduma: HDZ preuzeo SDP-ov i GONG-ov zakon, još ga postrožio!

Foto: Fah, SDP, GONG; fotomontaža: Narod.hr

“Čini mi se da je dio novina na tragu onih koje smo i mi predlagali”, ističe SDP-ov Arsen Bauk komentirajući HDZ-ov Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Kuščevićeva ‘nepristranost’: Spomenuo 400.000 ljudi koji su ‘navodno’ potpisali, pa 3,5 milijuna koji ‘nisu glasovali’

Ministarstvo uprave, s HDZ-ovim Lovrom Kušćevićem na čelu, u javnu raspravu uputilo je Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma po kojem će “organizacijski odbori referendumskih inicijativa morati državi transparentno dostavljati podatke o svojem financiranju i promidžbi, a u obvezama će u velikom dijelu bit izjednačeni s političkim strankama i nezavisnim listama”.

> Udar na demokraciju: Prijedlog novog zakona ide za onemogućavanjem financiranja referendumskih inicijativa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentari na Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma moći će se uputiti do 12. rujna 2018.

> Parapolitičke udruge bliske SDP-u i dalje na državnim jaslama

GONG, parapolitička udruga bliska SDP-u, pozdravila je Prijedlog zakona komentarom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobro je što se novim prijedlogom Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma konačno ide i u smjeru regulacije financiranja referendumskih inicijativa”, citirajući iz Prijedloga “Referendumske aktivnosti tako se više neće moći financirati donacijama državnih i tvrtki u vlasništvu lokalne samouprave, vjerskih zajednica te stranih država i pravnih osoba.”

> Dragan Zelić, bivši čelnik GONG-a od srijede zaposlenik Kluba zastupnika SDP-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tko je Lovro Kuščević – političar koji je do jučer pozdravljao s ‘hvaljen Isus’?

SDP će podržati HDZ

SDP-ov Arsen Bauk za Jutarnji list ističe da je novi Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma preuzeo dobar dio njihovog prijedloga istoga zakona iz 2015. koji je prošao samo prvo čitanje i nije usvojen.

“Čini mi se da je dio novina na tragu onih koje smo i mi predlagali. Tada je prijedlog zakona prošao prvo saborsko čitanje, no zbog izbora nije prošao cijelu proceduru. Ono što je na tragu naših izmjena, mi ćemo podržati”, kaže Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov prijedlog može se pronaći ovdje: http://edoc.sabor.hr/Views/AktView.aspx?type=HTML&id=26757

Novi prijedlog HDZ-a: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=8283

Iz suglasja HDZ-a s SDP-ovim prijedlozima može se reći da je i ovdje velika koalicija na djelu, s ciljem nedemokratskog ograničavanja građanskih inicijativa.

Vrijeme prikupljanja donacija: SDP dopušta prikupljanje za vrijeme trajanja referendumske aktivnosti (prije prikupljanja, za vrijeme prikupljanja i nakon raspisivanja), dok HDZ ograničava taj rok od dana otvaranja računa do kraja prikupljanja potpisa, te od dana objava odluke o raspisivanju do dana održavanja referenduma.

> Dr. Hasanbegović: ‘Protulustracijska velika koalicija HDZ-a i SDP-a onemogućava ustavne promjene i zato je došlo do referendumske inicijative’

Donacije: HDZ predlaže za pravne osobe maksimalno 200.000 kn, a SDP maksimalno 100.000 kuna. Dakle ukupne donacije, HDZ maksimalno 8 milijuna, a SDP 4 milijuna.

> Plenkovićev plan za odgađanje referenduma

Oboje se slažu da donatori (fizičke i pravne osobe) trebaju dostaviti primatelju izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate nepodmirenih obveza, a HDZ dodaje još i da se mora zaključiti ugovor za donacije vise od 5000 kn. U slučaju nesklapanja ugovora, taj iznos moraju uplatiti u državni proračun.

Iz svega navedenog proizlazi da je HDZ samo kopirao SDP-ov zakon i još ga postrožio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.