Velika koalicija na djelu protiv građanskog referenduma: HDZ preuzeo SDP-ov i GONG-ov zakon, još ga postrožio!

Foto: Fah, SDP, GONG; fotomontaža: Narod.hr

“Čini mi se da je dio novina na tragu onih koje smo i mi predlagali”, ističe SDP-ov Arsen Bauk komentirajući HDZ-ov Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

> Kuščevićeva ‘nepristranost’: Spomenuo 400.000 ljudi koji su ‘navodno’ potpisali, pa 3,5 milijuna koji ‘nisu glasovali’

Ministarstvo uprave, s HDZ-ovim Lovrom Kušćevićem na čelu, u javnu raspravu uputilo je Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma po kojem će “organizacijski odbori referendumskih inicijativa morati državi transparentno dostavljati podatke o svojem financiranju i promidžbi, a u obvezama će u velikom dijelu bit izjednačeni s političkim strankama i nezavisnim listama”.

> Udar na demokraciju: Prijedlog novog zakona ide za onemogućavanjem financiranja referendumskih inicijativa

Komentari na Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma moći će se uputiti do 12. rujna 2018.

> Parapolitičke udruge bliske SDP-u i dalje na državnim jaslama

GONG, parapolitička udruga bliska SDP-u, pozdravila je Prijedlog zakona komentarom:

“Dobro je što se novim prijedlogom Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma konačno ide i u smjeru regulacije financiranja referendumskih inicijativa”, citirajući iz Prijedloga “Referendumske aktivnosti tako se više neće moći financirati donacijama državnih i tvrtki u vlasništvu lokalne samouprave, vjerskih zajednica te stranih država i pravnih osoba.”

> Dragan Zelić, bivši čelnik GONG-a od srijede zaposlenik Kluba zastupnika SDP-a

> Tko je Lovro Kuščević – političar koji je do jučer pozdravljao s ‘hvaljen Isus’?

SDP će podržati HDZ

SDP-ov Arsen Bauk za Jutarnji list ističe da je novi Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma preuzeo dobar dio njihovog prijedloga istoga zakona iz 2015. koji je prošao samo prvo čitanje i nije usvojen.

“Čini mi se da je dio novina na tragu onih koje smo i mi predlagali. Tada je prijedlog zakona prošao prvo saborsko čitanje, no zbog izbora nije prošao cijelu proceduru. Ono što je na tragu naših izmjena, mi ćemo podržati”, kaže Bauk.

SDP-ov prijedlog može se pronaći ovdje: http://edoc.sabor.hr/Views/AktView.aspx?type=HTML&id=26757

Novi prijedlog HDZ-a: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=8283

Iz suglasja HDZ-a s SDP-ovim prijedlozima može se reći da je i ovdje velika koalicija na djelu, s ciljem nedemokratskog ograničavanja građanskih inicijativa.

Vrijeme prikupljanja donacija: SDP dopušta prikupljanje za vrijeme trajanja referendumske aktivnosti (prije prikupljanja, za vrijeme prikupljanja i nakon raspisivanja), dok HDZ ograničava taj rok od dana otvaranja računa do kraja prikupljanja potpisa, te od dana objava odluke o raspisivanju do dana održavanja referenduma.

> Dr. Hasanbegović: ‘Protulustracijska velika koalicija HDZ-a i SDP-a onemogućava ustavne promjene i zato je došlo do referendumske inicijative’

Donacije: HDZ predlaže za pravne osobe maksimalno 200.000 kn, a SDP maksimalno 100.000 kuna. Dakle ukupne donacije, HDZ maksimalno 8 milijuna, a SDP 4 milijuna.

> Plenkovićev plan za odgađanje referenduma

Oboje se slažu da donatori (fizičke i pravne osobe) trebaju dostaviti primatelju izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate nepodmirenih obveza, a HDZ dodaje još i da se mora zaključiti ugovor za donacije vise od 5000 kn. U slučaju nesklapanja ugovora, taj iznos moraju uplatiti u državni proračun.

Iz svega navedenog proizlazi da je HDZ samo kopirao SDP-ov zakon i još ga postrožio.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.