Petrov: Napisan je dokument s 50 razloga za ostavku ministra Kujundžića

Foto: fah

Božo Petrov, predsjednik Mosta, na prozivanje ministra zdravstva Milana Kujundžića danas je odgovorio da Most ima konkretne zamjerke na rad ministra zdravstva jer je jedino to Mostu bitno i zbog toga Kujundžić više ne može ostati na čelu ministarstva.

Kujundžić o tragediji u Zaprešiću: ‘Sustav nije zakazao, radi se o nagloj smrti pacijenta s astmom’

“Kujundžić nije dobar ministar. To je činjenica koju smo potkrijepili s više desetaka konkretnih razloga za opoziv ministra zdravstva zbog njegovog nečinjenja”, istaknuo je Petrov u priopćenju odgovarajući na Kujundžićeve prozivke nakon što je Mostova saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić ovaj tjedan, nakon smrti mladića u Zaprešiću koji je čekao na dolazak hitne pomoći, zatražila od premijera Andreja Plenkovića opoziv tog ministra.

Sindikat: ‘Paramedikusi su visokoeducirane sestre i tehničari u Hitnoj pomoći’

Kujundžić je jučer Strenji Linić i Petrovu među ostalim poručio da manje znače u medicini nego on u poljoprivredi.

Strenja Linić odgovorila na Kujundžićeve prozivke da znači manje u medicini nego li on u poljoprivredi

“Od toga smo pet točaka odmah jučer naveli jer se odnose na reformu hitne pomoći, a taj je segment sada u fokusu. No, neriješenih problema i neispunjenih zadataka koje je nužno obaviti ima i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkom liječenju. To je ono zbog čega Most traži opoziv ministra Kujundžića”, napomenuo je Petrov.

(FOTO) Zaprešićani traže ostavku ministra Kujundžića: ‘Smatramo da je on direktni krivac za propuste u organizaciji’

Zajedno sa saborskom zastupnicom Strenjom Linić i bivšim zamjenikom ministra zdravstva Ivanom Bekavcem napisan je dokument Mosta s 50 razloga za opoziv ministra. Pet je točaka vezanih uz reformu Hitne pomoći, a odnose se na bolji položaj liječnika i medicinskih sestara i tehničara, helikoptersku medicinsku pomoć, dežurstva u domovima zdravlja i specijalizaciju iz hitne medicine.

Dokumentirano: U petom mjesecu gradonačelnik Zaprešića tvrdio da imaju dosta timova prve pomoći!

Njima je obuhvaćeno “sve ono sto je bilo nužno, a nije se učinilo”, a uključuju provedbu zakonskih i edukacijskih pretpostavki za “task shifting” – podjelu dijela posla i odgovornosti s liječnika izvanbolničke hitne medicine na osposobljene medicinske sestre i medicinske tehničare; osnivanje hitne helikopterske i brzobrodske medicinske pomoći, te uspostavu zakonskih pretpostavki za unaprjeđenje kvalitete hitne medicinske pomoći integracijom rada izvanbolničkih timova HMP.

Nadalje treba provesti zakonske i druge pretpostavke za uspostavu dežurstva obiteljskih liječnika, pedijatara, domskih i koncesionara vikendom i blagdanima u dežurnim ordinacijama obiteljske medicine bilo u Domu zdravlja ili u Hitnoj medicinskoj pomoći, a iz Mosta upozoravaju kako je također važno osuvremeniti specijalizacije iz hitne medicine i organizirati njezin rad kako bi mladi liječnici imali interesa i volje za tu specijalizaciju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/most-nl.com