Parapolitičke udruge bliske SDP-u i dalje na državnim jaslama

Foto: Fah

Centar za mirovne studije i inicijativa ‘Are You Syrious?’ najavili su da će Ministarstvu unutarnjih poslova, ali i pučkoj pravobraniteljici i međunarodnim tijelima za zaštitu ljudskih prava poslati pritužbu na nasilno postupanje policajaca prema migrantima. Najnovija je to akcija jedne od brojnih parapolitičkih organizacija koje medijski nastupaju kao “nevladine udruge” ili “NGO”.

“Nikada ne treba generalizirati, no Sampson je, sustavno izučavajući NGO aktivizam u svijetu, isto djelovanje nazvao ‘dobrotvorni kolonijalizam’. Ove pak ‘naše’, ‘nevladine udruge’, njihov najveći broj, također su instrument sasvim određenog kolonijalizma, a to je kolonijalizam zdrave pameti i izvrtanja činjenica u svrhu stvaranja podjela i kaosa u društvu za sasvim određene političke naručitelje. Neki od njih su i korisni idioti. No, ako SOA to ne vidi ili žmiri na to, ako država to ne rješava, onda takva država ne zaslužuje biti smatrana ozbiljnom državom. Već kolonijom u raljama NGO mafije“, ističe Ivica Šola za Glas Slavonije upozoravajući da je Rusija prije Orbana učinila isto i “proglasila mnoge NGO (Non Governmental Organization) parapolitičkim organizacijama. U SAD-u, pak, Amnesty International bio je produžena ruka Obamine politike, posebno kada je na čelo te globalno ugledne nevladine organizacije došla asistentica Hillary Clinton, čijeg muža zakladu pomaže Saudijska Arabija, a on pak Amnesty. Luda kuća”, ocjenjuje Šola.

> Kako lijevo-liberalne udruge povezane sa SDP-om i HNS-om vrše pritisak na Ustavni sud?

U Hrvatskoj su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platformi 112, bez ikakvih kriterija u zadnjoj godini Milanovićeva mandata dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni). Te iste “nevladine udruge” kojima je Kukuriku vlast dijelila milijarde kuna organizirale su prošle godine i predizborna sučeljavanja u kojima su hvalile Milanovićevu koaliciju i Pametno, stranku obitelji Puljak.

> Željka Markić: Udruge za razvoj civilnog društva dobit će šest puta više novaca od onih koje se bave obiteljskim i populacijskim politikama

NGO sektor u Hrvatskoj je kroz gospodarsku krizu prošao gotovo neokrznuto, u njemu nema recesije, otpuštanja, blokada i straha od tržišta. Jedni te isti ljudi namnožili su nevjerojatan broj raznoraznih “nevladinih udruga” i inicijativa, te uz dobro im poznatu šprancu ali i povezanost s SDP-ovim, HNS-ovim ili njima bliskim političkim igračima uspijevaju na natječajima pokupiti većinu sredstava namijenjenih udrugama.

Njihova umreženost stvorila je kontrolne mehanizme preko kojih određene strukture ne dopuštaju približavanje javnom prostoru bilo kome tko dijeli imalo drugačiji svjetonazor. Nakon osnivanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva tim je udrugama udio financiranja od države bitno rastao, a obilato ih financiraju strana veleposlanstva, inozemne zaklade i naravno George Soros.

> Mađarska namjerava izbaciti sve Soroseve nevladine organizacije iz države!

Foto: Fah

Medijski sveprisutne “NGO udruge” koje su za Kukuriku vlasti u pravilu podržavale sve poteze Vlade Zorana Milanovića, nakon smjene vlasti aktivno su unosile nestabilnost i nemir Oreškovićevoj Vladi, nameću se Plenkovićevoj vladi iako je jedno od ministarstava pripalo njihovom favoritu, povećan je iznos novca za civilno društvo, a pogotovo je vraćen “na staro“ iznos predviđen za djelovanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

> Urša Raukar, Teršelić, Bosanac, Benčić, Matula – nova zaklada stare ekipe na istom zadatku

Sjetimo se kako su tzv. “Kulturnjaci” ustali protiv novog ministra kulture iz Oreškovićeve Vlade i prije nego što je imenovan. Prosvjed “Smrt slobode izražavanja” Platforma 112 održala je pred Saborom, tražeći od zastupnika da ne potvrde Vladu sa Zlatkom Hasanbegovićem kao ministrom kulture, a on je na samom početku donio odluku o smjeni stručnog povjerenstva za neprofitne medije, navodeći između ostalog da je iz državnog proračuna u 2014. za nevladine udruge otišlo oko 600 milijuna kuna.

> Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: Još jedna javna institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 sisaju državni proračun

Krešimir Planinić, ugledni zagrebački odvjetnik, član Upravnog odbora U ime obitelji na primjeru Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva pojašnjava nelogičnost pri dodijeli sredstava.

“Imate primjer Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja je u 2015. dodijelila 61 posto svojeg proračuna – 26.188.493 kn – na projekte i programe za 170 udruga (0,6 posto od ukupnog broja aktivnih udruga u RH). Naznačeni novac dodijeljen je udrugama kroz četiri programa financiranja, a područje financiranja je uglavnom ‘demokratizacija’, i te udruge na taj način ugovaraju trogodišnje ili četverogodišnje financiranje. Da budemo svježiji u primjerima, navodim i aktualni ovogodišnji pokušaj dodjeljivanja nepovratnih 27 milijuna kuna (većina iz EU fondova i 15 % dijelom iz proračuna – cca 4 mil. kn) udrugama koje bi ‘osnažile doprinos u provedbi programa građanskog odgoja i obrazovanja’, a istovremeno se Agenciji za odgoj i obrazovanje, kao javnoj ustanovi, osigurava u državnom proračunu 27 tisuća kuna za provedbu nacionalnih programa, među kojima je i službeni program građanskog odgoja i obrazovanja. Udrugama, kojima se dodjeljuje primat u toj tzv. operaciji, nitko ne provjerava ekspertizu za obrazovanje učenika, dok se Agenciju, koja ima kvalificirane obrazovne stručnjake, stavlja u financijski i djelotvorni zapećak. Zvuči malo čudno, zar ne?”, zapitao se Planinić za Glas Slavonije.

“U odnosu na ostvaren i prezentiran rad pojedinih udruga zanimljivo je, pak, a kako i sami dobro uočavate, da U ime obitelji ima konkretne rezultate svoga rada u vidu npr. najvećeg broja promatrača – volontera na više posljednjih izbora, jedini održani narodni ustavotvorni referendum u Hrvatskoj, skupljenih više od 380.000 potpisa za promjenu nepravednog izbornog sustava u RH, suspenzija nevaljanog Obiteljskog zakona itd., a da se naše naznačeno postignuće ogleda ponajviše u dobrovoljnom i predanom radu mnogih volontera. Pokazuje se da su najvažnije jasne vrijednosti, cilj, vizija, uključivanje i okupljanje proaktivnih građana, što je i smisao organizacija civilnog društva”, ističe odvjetnik Planinić.

Krajem 2016. saborski zastupnici Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih zajedno su podnijeli amandman na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu. Amandmanom su tražili smanjenje sredstava iz programskog područja razvoja civilnih udruga za iznos od gotovo 13 milijuna kuna.

A brojke su sljedeće: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva – udruge za razvoj zajednice u 2016. godini dobile su 25.233.654 kuna, a u prijedlogu proračuna za 2017. godinu taj iznos je povećan za 66 %, na 41.886.523 kuna. Hasanbegović i Esih predložili su smanjenje za 11.886.523 kuna, što znači da bi se, da je njihov amandman usvojen, iznos za civilne udruge smanjio na 30.000.000 kuna.

Nadalje, tijekom 2016. godine iz proračuna je na sufinanciranje EU projekata organizacijama civilnog društva otišlo 1.913.903 kuna. U prijedlogu proračuna za 2017. godinu taj iznos je povećan za 65,8 %, na 3.173.359 kuna. Hasanbegović i Esih tražili su smanjenje od 900.533 kuna, što znači da bi iznos koji bi civilne udruge dobile, da je amandman usvojen, bio 2.272.826 kuna.

Plan dvoje spomenutih zastupnikao bio je da se sredstva preusmjere za aktivnosti iz programskog područja socijalne i humanitarne djelatnosti. Povećali bi sredstva udrugama branitelja, organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Hrvatskom Crvenom križu… No, amandmani nisu prihvaćeni.

> Odbačen amandman Hasanbegovića i Esih za smanjenje sredstava za Nacionalnu zakladu za civilno društvo: Evo tko je glasovao ‘Za’!

Centar za mirovne studije koji je u 2013. raspolagao s budžetom od 4,523 milijuna kuna ustvrdio je krajem studenoga 2016. da je potpuno neprimjereno “povećavati vojni proračun u trenutku kada ne postoje direktne prijetnje teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti zemlje”.
Zato je zanimljiva usporedba da su u 2012. godini prihodi udruga u Hrvatskoj bili su više od 4,5 milijarde kuna, a iste je godine npr. proračun MORH-a bio 4,2 milijarde kuna, navodi Damir Gregorović za Glas Slavonije.

> Centar za mirovne studije – kamen temeljac Milanovićeve, a kamen smutnje Oreškovićeve vlade

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Glas Slavonije

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.