GONG-ov portal Faktograf uoči izbora prijavljuje članke Narod.hr-a – da bi smanjio FB doseg

gong
Foto: fah, Ministarstvo branitelja, snimka zaslona, montaža narod.hr

GONG-ov portal Faktograf.hr ponovno je u uoči izbora smanjio doseg članaka portala Narod.hr na Facebooku, tako što je iskopao dva naša članka o Titovim zločinima koji su stari godinu i dvije godine i proizvoljno ocijenio da sadrže “djelomično netočne informacije”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG-ov portal već je jednom proizvoljno negativno ocijenio 4 naša članka, uoči izbora za Europski parlament. Cilj ovog selektivnog ocjenjivanja je s jedne strane cenzura izražavanja i mišljanja kao takvog, ovaj put o Titu, te kršenje slobode medija i uređivačke politike Naroda.hr, koji su zajamčeni Ustavom RH, a s druge strane smanjivanje dosega svih članaka Naroda.hr na društvenoj mreži Facebook, i to u vrijeme kada ljudi najviše prate društvene mreže i portale, kako bi praćenje izbora, izborne kampanje i otvaranje tema od strane Narod.hr došlo do što manje ljudi. 

Prvi slučaj: Kako je Narod.hr prisilo GONG-ov portal da povuče negativnu ocjenu našeg članka na Facebooku 

Drugi slučaj: GONG-ov portal cenzurirao raskrinkavanje lažne vijesti o pobačaju u Sloveniji 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći slučaj: GONG-ov portal cenzurirao članak Narod.hr-a o milijun žrtava jugoslavenskog komunizma 

Četvrti slučaj: GONG-ov portal cenzurirao Narod.hr jer ne zastupa poziciju Greenpeacea

Novi pokušaj GONG-ova portala da uoči izbora smanji doseg članaka Narod.hr na Facebooku potvrđuje to što su negativno ocijenili dva naša stara članka, jedan iz 2018., a drugi iz 2019.  Facebook naime nakon jedne prijave smanji doseg samo negativno ocijenjenom članku, a nakon više prijava smanjuje doseg svim člancima koji dolaze s domene pojedinog portala. Negativnu ocjenu našeg pisanja o Titu iz dva članka dao je autor GONG-ova portala, povjesničar Stefan Gužvica, koji je član Radničke fronte i organizacije Marks21 iz Srbije, koja se zalaže za “svjetsku revoluciju” i “za neposrednu i demokratsku kontrolu radničke klase nad društvom” te  navodi da “su istinska sloboda i jednakost u regionu moguće samo u sklopu Balkanske Socijalističke Federacije”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez za slobodu govora: ‘Novi Facebookov nadzorni odbor pun je ljevičara i onih koji su povezani sa Sorosem’ 

Trump: ‘Radikalna ljevica u potpunosti kontrolira Facebook, Instagram, Twitter i Google, moja administracija traži odgovor na tu ilegalnu situaciju’ 

Oba naša sporna članka objavljena su uoči obljetnice Bleiburga 2018. i 2019.: “8. svibnja 1945. Zagreb – kako je glavni grad Hrvatske postao mjesto straha, patnje i smrti?” i “Memento uoči Bleiburga (Zagreb) – krvave orgije partizana u glavnom gradu trajale mjesecima”. GONG-ov portal je 20. svibnja 2020. ocijenio je da oba sadrže “djelomično netočne informacije”, na što će se Narod.hr žaliti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, GONG-ov portal je negativno ocijenio naš treći članak objavljen 20. svibnja 2020. godine zbog navoda da je Tito u Varaždinu govorio o “hrvatskom smradu”. Navod o “hrvatskom smradu” provlačio se kroz objavu “Hrvatskog informativnog centra ” i inicijative “Krug za trg” iz 2008., zatim u izdanju Matice Hrvatske pod nazivom “Hrvatski kajkavski kolendar 2009.” u članku Gorana Jurišića: Genocid u proljeće. No, kako se u “Vjesniku jedinstvene narodno oslobodilačke fronte Hrvatske” u izdanju 21. svibnja 1945., koji je također na naslovnici objavio članak o Titovoj posjeti Varaždinu, kao i opširni izvještaj na 3. stranici taj se citat ne spominje, kao ni u online arhivi varaždinskih Vijesti, prihvatili smo argumentaciju GONG-ova portala i ispravili članak, a negativna ocjena je povučena.

Portal koji su u 2015. pokrenuli GONG i HND i koji je u 2016. za svoj rad dobio 300 tisuća eura od Googlea, od travnja 2019. je kao član International Fact checking Network dobio ovlasti ocjenjivati istinitost vijesti na Facebooku. Zanimljivo, ako usporedite sadašnje podatke i one s Internet Archives, HND je otprilike u isto vrijeme prestao biti nakladnik Faktografa – možda upravo iz razloga jer bi ocjenjivanje točnosti vijesti kolega novinara ipak bilo previše za udrugu koja okuplja novinare?

Međutim, time se pozabavio GONG. No, umjesto da provjerava prenose li pojedine vijesti činjenice, GONG-ov portal se u slučaju Narod.hr upustio u ideološku ocjenu njihova sadržaja, pa su vijesti koje se ne slažu s tumačenjem GONG-ova portala dobile negativnu ocjenu. Ponovno su to tekstovi o komunističkim zločinima, a ranije su bili i na temu pobačaja, partizanskih mirovina, Greenpeacea i napada na Hrvate u Münchenu na Uskrs 2019.

HND i GONG pokrenuli internetsku stranicu Faktograf.hr: Nije li to najbolji znak da SDP gubi izbore?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakog čovjeka zainteresiranog za slobodu govora i mišljenja u Hrvatskoj trebala bi zbrinuti činjenica da udruga koja se bavi slobodama govora i medija te građanskim slobodama – GONG, nastoji smanjiti doseg vijesti pojedinih portala, odnosno cenzurirati ih, jer im se ne sviđaju njihove tvrdnje i stavovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.