Grad Osijek izdao upozorenje zbog visoke koncentracije prizemnog ozona

Foto: Thinkstock

Grad Osijek izdao je u nedjelju upozorenje zbog visoke koncentracije prizemnog ozona i preporučio građanima da ne borave na otvorenom prostoru u vrijeme najveće osunčanosti, između 10 i 19 sati, jer pretjerano nakupljanje ozona može biti opasno za zdravlje.

“Sukladno informaciji koju smo dobili od Centra 112, upozoravamo građane da se zbog visokih koncentracija prizemnog ozona ne preporuča boravak ni fizička aktivnost na otvorenom prostoru u vrijeme najveće osunčanosti, dakle između 10 i 19 sati”, naveli su iz osječke Gradske uprave.

Građane pozivaju da se sklone sa sunca i ostanu u zatvorenom prostoru. Posebna preporuka vrijedi za malu djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, osobe slabog zdravlja i osjetljve osobe.

Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje na način da izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, navodi se u obavijesti osječke Gradske uprave.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina