Grad postavlja po 3 člana u školske odbore: Ako Tomašević pobijedi hoće li nametati LGBT agendu?

Tomašević
Foto: fah, Thinkstock

U subotu, 30. svibnja, održava se drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba u kojem će građani birati između Miroslava Škore (DP) i Tomislava Tomaševića (Možemo). Već smo mnogo pisali o LGBT aktivizmu Tomislava Tomaševića i njegove stranke Možemo, a ovim putem donosimo i što bi njegov mogući dolazak na vlast značio za LGBT indoktrinaciju najmlađih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravljanje školama

Zagreb ima 433 objekata dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Grad, a neki od njih su oštećeni u potresu, pa je moguće da je njihov rad trenutno organiziran u drugim školama ili na neki drugi način.

Broj vrtića: 60 vrtića na 231 lokaciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj osnovnih škola: 111 redovitih, 4 posebne (za učenike s teškoćama), 2 umjetničke
Broj srednjih škola: 55 redovnih, 10 umjetničkih i 1 srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje Zagorska (za učenike s teškoćama) i Centar za dopisno obrazovanje

Osnovnim i srednjim školama upravlja školski odbor. Školski odbor ima 7 članova. Članovi tog tijela imenuju se na vrijeme od četiri godine i mogu biti ponovno imenovani, a mandat članova teče od dana konstituiranja školskog odbora.

Školski odbor se sastoji:
– 2 člana imenovana iz reda učitelja i stručnih suradnika koje imenuje Nastavničko vijeće
– 1 člana-predstavnika radnika Škole kojega izabiru radnici
– 1 predstavnika roditelja kojega imenuje Vijeće roditelja
– 3 predstavnika Osnivača koje imenuje Osnivač (ako je osnivač Grad Zagreb – Grad Zagreb imenuje ta 3 predstavnika)

Evo koje su ovlasti i zadaci školskog odbora. To tijelo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Imenuje i razrješuje ravnatelja Škole.

2. Donosi:

statut Škole, uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Školski kurikulum – godišnji plan i program rada Škole, pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Škole i druge opće akte utvrđene statutom i zakonom ( nastavne i izvannastavne aktivnosti, fakultativna nastava, projekti, posjete , izleti, ekskurzije…s nositeljima i rokovima izvršenja)

3. Odlučuje, uz suglasnost Gradskog poglavarstva Grada Zagreba:

– o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju nekretnina,

– o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju pokretne imovine pojedinačna vrijednost koje prelazi 40.000,00 kuna,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– o davanju u zakup objekata i školskih prostora ili o mijenjanju namjene objekata i prostora.

4. Odlučuje:

– o financijskom planu i godišnjem obračunu,

– o ulaganjima i nabavi opreme, te nabavi osnovnih sredstava i ostale pokretne imovine čija je pojedinačna vrijednost u iznosu od 20.000,00 do 40.000,00 kuna,

– o opterećivanju ili otuđivanju pokretne imovine Škole čija je vrijednost u iznosu od 20.000,00 do 40.000,00 kuna,

– o zahtjevima radnika za zaštitu prava iz radnog odnosa,

– o izvješćima ravnatelja o radu Škole,

– o raspodjeli dobiti za obavljanje i razvoj djelatnosti Škole,

– o drugim pitanjima predviđenim općim aktima Škole.

5. Nadzire:

– izvršavanje godišnjeg plana i programa rada Škole.

6. Daje:

– osnivaču i ravnatelju Škole prijedloge i mišljenja o pojedinim pitanjima.

Školski odbor donosi odluke i obavlja druge poslove utvrđene zakonom, ovom odlukom, statutom i drugim općim aktima škole.

Hoće li nametati LGBT agendu?

Podsjetimo, u programu Tomislava Tomaševića važnu ulogu ima tzv. “rodna i LGBTIX jednakost”.

U programu ističu kako su “rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem (što uključuje i homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju), pogođene LGBTIQ+ osobe”, a Zagreb potom predstavljaju kao nesiguran grad.

“One (LGBT osobe op.a.) su sustavno gurane na margine društva te se nad njima učestalo vrši diskriminacija i nasilje, što pokazuju i europska i nacionalna istraživanja. Naime čak 64 % ispitanih doživjelo je neku vrstu nasilja na osnovi seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika, dok se na razini EU-a Hrvatska nalazi na visokom mjestu u gotovo svim kategorijama koje mjere homofobiju, transfobiju i bifobiju u društvu. Istraživanje raspoloženja građana i građanki EU-a prema pravima LGBTIQ+ osoba provedeno 2015. i 2019. godine pokazuje da je Hrvatska jedna od rijetkih država članica EU-a koja bilježi pad prihvaćenosti LGBTIQ+ osoba.

Zalažu se i za pobačaj i ističu kako će “osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu Grada te pristup medikamentoznom prekidu trudnoće.”

Pozornost će staviti i na “osnaživanje organizacija i zajednica koje se bave pitanjima rodne i LGBTIQ+ ravnopravnosti u Zagrebu“.

Pružili bi i “gradske prostore za neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i radničkim pravima te pravima žena i LGBTIQ+ osoba“.

S obzirom na sve ove jasne iskaze podrške LGBT i rodnoj ideologiji koju stranka Možemo izražava, kao i činjenicu da gradska vlast ima velik utjecaj na školske odbore, opravdan je strah da će se, u slučaju da predstavnik Možemo bude izabran, i onim najmlađima u školama nametati ta ideologija.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.