HAK potiče na korištenje dječjih sjedalica u automobilu nagradama i do 2000 kuna

Foto: Thinkstock

Hrvatski autoklub (HAK) pokrenuo je kampanju za promicanje sigurnosti u prometu i organizirao natječaj na društvenim mrežama gdje građani foto ili video sadržajem, kojim se potiče korištenje sjedalica za prijevoz djece u automobilima, mogu osvojiti nagrade do 2000 kuna.

Kampanjom “Pravilo 6 – siguran zagrljaj” želi se potaknuti vozače na promišljeno i ispravno korištenje sjedalica za prijevoz djece u automobilu, a deset je najčešćih pogrešaka kojih vozači obično nisu svjesni, istaknuo je HAK u petak u priopćenju.

HAK napominje da čak i u zemljama u kojima je upotreba sustava sigurnog smještaja djece u automobilu uobičajena, 60 do 70 posto roditelja griješi pri korištenju dječjih sjedalica. Ti sustavi, ako se koriste ispravno, mogu umanjiti opasnost od pogibelji djeteta u prometnoj nesreći za čak 80 posto, naglasili su.

Ako je dječja sjedalica postavljena na prednjem sjedalu, zračni jastuk mora biti deaktiviran jer u slučaju sudara, aktiviranje jastuka predstavlja rizik za ozljeđivanje djeteta. Rizik ozbiljne povrede je 15 posto manji ako je sjedalica na stražnjem, umjesto na prednjem suvozačkom sjedalu.

Kada se pojas s pet hvatišta zamjenjuje s onim s tri, ili kod korištenja sigurnosnog pojasa vozila bez sustava za prijevoz djece potrebno je posebno paziti. U slučaju nesreće, nepravilno vođeni pojasevi na sjedalicama okrenutim u smjeru vožnje znatno povećavaju rizik od povrede torza, a labavi pojas znatno povećava rizik od povrede dječje glave. Uvijek treba napraviti zadnju provjeru, poručuju iz HAK-a.

Ako je sjedalica rabljena potrebno je provjeriti ima li sve originalne dijelove i je li sudjelovala u sudaru. Preporučuje se upotreba sustava sigurnog smještaja barem do kada dijete dosegne visinu od 150 centimetara ili ima oko 40 kilograma. Djeca u automobilu mogu odvlačiti pažnju vozača, pa kada je to moguće, suputnik treba nadzirati djecu, stoji u priopćenju.

Foto ili video sadržaj, na natječaj na društvenim mrežama, može se prijaviti do 23. travnja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina