HAK poziva na pojačan oprez: Na prilaznim cestama marijanskih svetišta očekuje se veći broj pješaka hodočasnika

Foto: Marijanski zavjet za domovinu

Predmet na kolniku na autocesti A5 između odmorišta BEKETINCI i odmorišta STROSSMAYEROVAC u smjeru Zagreba. Hrvatski autoklub (HAK) moli korisnike za pojačan oprez. 

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Mogući su odroni. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Tijekom dana očekuje se pojačan promet na cestama u priobalju, većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti kao i na graničnim prijelazima te u trajektnim pristaništima. Na autocestama u blizini odmorišta i čvorova mogući su kraći zastoji, vožnja u koloni, usporeno. Korisnike HAK moli za strpljenje.

Povodom blagdana Velike Gospe na prilaznim cestama marijanskih svetišta očekuje se veći broj pješaka hodočasnika pa ostale sudionike u prometu HAK poziva na pojačan oprez.

Na ulaz u Hrvatsku na Macelju se čeka 2 sata, a na Plovaniji i Jurovskom Brodu oko jedan sat. Kolona duga 500 m je i na autocesti Zagreb – Rijeka kod izlaza Oštrovica za otoke Krk i Cres.

Granični prijelazi

Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom prometu. 

GP Stara Gradiška zatvoren je za promet teretnih vozila, dok promet putnika teče vrlo usporeno (otvoren po 1 trak za ulazak i izlazak), zbog tehničkih poteškoća. Korisnike HAK moli za strpljenje i razumijevanje.

Prema odluci vlade Republike Italije, sve osobe koje iz Republike Hrvatske ulaze u Italiju, prilikom ulaska moraju imati negativan test na COVID – 19 koji nije stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 sati od ulaska u Italiju.
Odluka se odnosi na državljane Republike Hrvatske, ali i na osobe koje su boravile u Republici Hrvatskoj, uključujući talijanske državljane. Tranzit kroz Republiku Italiju trenutno nije ograničen te za njega nije potreban negativan test.

A1 Zagreb-Split-Ploče:

kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja;
između čvorova Donja Zdenčina i Karlovac u smjeru mora vozi se usporeno u koloni (povećana gustoća prometa i povremeni kraći zastoji u blizini odmorišta Draganić).

Istarski ipsilon:

pojačan promet u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.

Naredba o ograničenju prometa na cestama (»Narodne novine«, broj 64/09) je nakon 1. srpnja 2020. godine ponovo na snazi pa su za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona zabrane vikendima te državnim praznicima i blagdanima. Na vikend blagdana Velike Gospe zabrane su u subotu, 15. kolovoza od 4:00 do 23:00 sata i u nedjelju, 16. kolovoza od 12:00 do 23:00 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste u Istri i priobalju, a nema je na autocestama i državnoj cesti DC1.

Istarski ipsilon (radovi):

u čvoru Rogovići za sav promet zatvoren je izlaz iz smjera Rijeke;
u čvoru Ivoli zatvoren je izlaz iz smjera Pule te ulaz u smjeru Rijeke;
do 01.09.2020. između čvorova Rogovići i Vranja vozi se uz privremenu regulaciju prometa, zbog radova na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona. Tijekom građevinskog miniranja kratkotrajno će se obustavljati promet. Za vrijeme radova između čvora Rogovići i čvora Vranja zabranjen je promet izvanrednih prijevoza širih od 3,00m;
na snazi su sljedeća ograničenja, odnosno zabrane za prolaske izvanrednih prijevoza na autocestama A8 i A9 Istarskog ipsilona: dionica čvor Kanfanar – čvor Medaki (max. širina 2,75 m), dionica čvor Medaki – čvor Kanfanar (max. širina 2,75 m), dionica čvor Rogovići – čvor Ivoli (max. širina 3,00 m), dionica čvor Ivoli – čvor Cerovlje (max. širina 3,00 m), dionica čvor Cerovlje – čvor Lupoglav (max. širina 3,00 m), dionica čvor Lupoglav – čvor Vranja (max. širina 3,00 m).

Državna cesta DC1:

teretno vozilo u kvaru između Drežnik Grada i Vaganca, vozi se usporeno;
do 1.9.2020. god do 17:00 sati za sav promet zatvoreno je raskrižje državne ceste DC1 (Ulica Trešnjevka) i državne ceste DC310 (Cvetkovačka ulica) u Jastrebarskom, zbog izgradnje kružnog toka. Promet se preusmjerava obilazno: – smjer Karlovac – Zagreb: državna cesta DC1 (Jastrebarsko) – državna cesta DC310 (Cvetkovačka ulica) – Ulica Matije Gupca -Ulica Augusta Šenoe – Radnička cesta –državna cesta DC1; – smjer Zagreb – Karlovac: državna cesta DC1 (Jastrebarsko) – Ulica kralja Tomislava – Ulica Augusta Šenoe – Ulica Matije Gupca – državna cesta DC310 (Cvetkovačka ulica) – državna cesta DC1;
do 30.9.2020.god. zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis u smjeru Klisa prije tunela Klis Grlo vozi se uz privremenu regulaciju prometa (zatvoren je trak za spora vozila).

Jadranska magistrala (DC8):

zbog radova zatvorena je između mjesta Baćina i čvora Čeveljuša. Obilazak je DC8-Baćina-Kula-Karamatići-Rogotin-DC8.

Državna cesta DC51 Požega-Nova Gradiška:

do 22.8.2020.god. radnim danima od 8 do 18 sati (osim nedjeljom, praznikom i blagdanom) bit će zatvorena DC51 između Brestovca i Nove Gradiške. Obilazak za vozila do 7,5 tona: Rešetari-Batrina-Pleternica-Požega-Brestovac-Banićevac, a za vozila preko 7,5 tona: Rešetari-Batrina-Pleternica-Kuzmica-Jakšić-Vetovo-Biškupci-Pasikovci-Brestovac-Banićevac i obrnuto.

Državna cesta DC517 Beli Manastir-Petlovac:

zbog radova na izgradnji autoceste Beli Manastir-Osijek-Svilaj (dionica Beli Manastir-most Halasica), državna cesta DC517 zatvorena je za sav promet između Belog Manastira i mjesta Petlovac. Promet se odvija obilazno oko gradilišta preko privremene paralelne ceste uz gradilište.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr