HAK: Prije putovanja u susjedne države provjerite informacije vezane uz epidemiju koronavirusa

Foto: Snimka zaslona

Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Vozačima Hrvatski autoklub (HAK) savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

HAK podsjeća vozače motornih vozila da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.

Obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, osobito u Italiju, vozačima i putnicima HAK savjetuje da se prije putovanja dobro informiraju na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite (https://vlada.gov.hr/koronavirus) i Stanja u prometu Hrvatskog autokluba (www.hak.hr) gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa, te da pokušaju odgoditi svoja putovanja na rizična područja. Za sve upite vezane uz Sloveniju, više informacija možete pronaći na stranicama slovenskog Informativnog centra – www.promet.si.

Zagrebačka obilaznica (A3):

zbog radova na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Ivanja Reka vozi se u dvosmjerno, jednom stranom autoceste sa po dva sužena prometna traka u oba smjera, uz ograničenje brzine od 40 km/h (do 27. travnja).
do 15.4.2020. god. zbog radova na državnoj cesti DC1 Karlovačkoj cesti, u naselju Blato za sav promet zatvoren je izlazni krak sa zagrebačke obilaznice (A3) na čvoru Lučko u smjeru grada i Blata/Lučkog te ulaz iz Blata/Lučkog na Jadransku aveniju u smjeru grada. Promet je preusmjeren obilazno do prvog semaforiziranog raskrižja na kojem će se uz polukružno vođenje vraćati Jadranskom avenijom prema čvoru Lučko (izlaz za mjesto Blato/Lučko);
zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) – promet se u oba smjera vodi samo jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h;
zatvoren je izlazni krak na čvoru Jankomir iz smjera Krapine (sa A2) prema gradu Zagrebu (Jankomiru) zbog čega je promet preusmjeren obilazno preko nadvožnjaka Rakitje.

Autocesta A4 Goričan-Zagreb:

zbog radova između čvorova Ludbreg i Varaždin (24. i 34. km) promet teče dvosmjerno, jednom stranom autoceste (do 29.05.). Za sav promet zatvoreno je odmorište Varaždin u smjeru Zagreba, a parkiralište za ADR otvoreno je na odmorištu Ljubešćica na 45. km u smjeru Zagreba.

Istarski ipsilon

zbog odrona na dionici Istarskog ipsilona između čvorova Lupoglav i Vranja vozi se uz posebnu regulaciju prometa;
na dionici čvor Rogovići – čvor Vranja, zbog izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, vozi se uz privremenu regulaciju prometa.

Najava radova i događaja:

do 15 ožujka 2020.god. vozi se 17. Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“ na trasi u tri etape: Poreč-Pazin-Labin-Vižinada-Fažana-Umag;
od 17. ožujka u 07:00 do 31. ožujka do 24:00 bit će prekinut promet autocestom A2 Zagreb-Macelj između čvorova Krapina i Trakošćan u oba smjera, zbog radova. Obilazno će se voziti državnom cestom DC1.

Granični prijelazi

Pojačana je provjera na graničnim prijelazima pa su moguća dulja čekanja putničkih, a osobito teretnih vozila. HAK moli korisnike za strpljenje.

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi: Batina, Principovac, Principovac 2 i Ilok 2.

Dana 13. ožujka 2020. god. od 7:00 sati na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska radi pojačanog ulaska građana iz zemalja koje su visoko i srednje rizične (Austrije, dijela Slovenije i Njemačke) teretni i putnički promet preusmjerava se na GP Macelj i GP Goričan radi brže sanitarne obrade.

Pomorski promet

U domaćem pomorskom prometu nema poteškoća.

Privremeni prekidi:

međunarodna linija Split–Ancona (do 1. travnja 2020. god.);
međunarodna linija Dubrovnik–Bari (do 19. travnja 2020. god.).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr