Hanza media: 8 laži o Obiteljskom zakonu

Foto: Thinkstock, Hanzamedia.d.o.o., 100posto, Slobodna Dalmacija, snimka zaslona; fotomontaža:Narod.hr

Kampanji protiv novog Obiteljskog zakona očito nedostaje argumenta, pa se u njihovom nedostatku služi neistinama.

Evo koje je laži objavio portal Hanza medije, 100posto, ali i drugi portal iz njihove grupe – Slobodna Dalmacija.

Objavili su tekst pod naslovom “NEMAŠ DJECU, NEMAŠ OBITELJ – Pogledajte tko je izradio prijedlog novog obiteljskog zakona: Časna sestra, Markićkin savjetnik i ‘homofobkinja godine'” i “Šokantan prijedlog zakona sada je puno jasniji: o tome što je obitelj odlučuju časna sestra, homofopkinja desetljeća i Markićkin suradnik!”, a na 100posto i fotomontažu s četiri fotografije na kojima su dr. Željka Markić, prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, bivša ministrica Bernardica Juretić i supruga bivšeg predsjednika hrvatske Vlade Sanja Orešković.

> Novinar Jutarnjeg lista izmislio intervju sa Željkom Markić

U navedenom tekstu kojeg potpisuje Juraj Filipović, a koji se definira kao student prava, pobrojali smo do sada osam laži, ali ne jamčimo da ih nema i više.

Evo što je 100-postotna laž:

1. Laž je – “Pogledajte tko je izradio prijedlog novog obiteljskog zakona: Časna sestra, Markićkin savjetnik i ‘homofobkinja godine'”

Prikazana slikom u glavnoj ilustraciji dr. Željka Markić uopće nije članica Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, te se čitatelje ilustracijom i naslovom dovodi u zabludu.

> Tko je radio na izradi novog Obiteljskog zakona?

2. Laž je – “Novi prijedlog zakona izradila je radna skupina koju je formirala bivša ministrica socijalne politike Bernardica Juretić, bivša časna sestra.”

Fotografijom u glavnoj ilustraciji prikazana, bivša ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić mag. psih. nije formirala tu skupinu. Odlukom ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđe. Nade Murganić, 23. veljače 2017. osnovana je Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona te su u nju imenovani cijenjeni stručnjaci s područja obiteljskog prava (sveučilišni profesori, suci, predstavnici centara za socijalnu skrb), odvjetnici te predstavnici ministarstava i udruga.

3. Laž je – “Od članova koji su sudjelovali u širem sastavu radne skupine svakako valja spomenuti Sanju Orešković, suprugu bivšeg hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića.”

Na fotografiji je Sanja Orešković, supruga bivšeg predsjednika hrvatske Vlade koja nije ni u užoj, niti u proširenoj Radnoj skupini. U proširenoj skupni jest Sanja Orešković, ali to nije supruga Tihomira Oreškovića koja je prikazana i navedena u članku, već Sanja Orešković Vrbanec, dipl. defektolog.

4. Laž je – Da je “Dubravka Hrabar 2014. na zagrebačkom Općinskom sudu izgubila sudski spor u kojem ju je Ivana Milas Klarić, aktualna pravobraniteljica za djecu optužila za mobbing”, navedeno na samom vrhu, čime se čitatelje dovodi u zabludu da je prof. Hrabar izgubila na Županijskom, Vrhovnom i Ustavnom sudu.

> Reakcije na presudu profesorice Hrabar i pravobraniteljice Milas Klarić

Profesorica Dubravka Hrabar slikom prikazana u fotomontaži nije izgubila spor, već je pravobraniteljica za djecu izgubila spor protiv Pravnog fakulteta i prof. Dubravke Hrabar.

> Pravobraniteljica za djecu izgubila spor protiv Pravnog fakulteta i prof. Dubravke Hrabar

Ivana Milas Klarić, koja je prof. Hrabar optužila za mobbing, smijenjena je jer nije dobro obavljala svoj posao i morala je nadoknaditi Pravnom fakultetu u Zagrebu trošak parničnog postupka u iznosu od 31.875,00 kn i profesorici Dubravki Hrabar trošak parničnog postupka u iznosu od 34.375,00 kn.

5. Laž je – Da je udruga U ime obitelji, kako ju opisuje novinar Filipović, “ekstremno desna, konzervativna, ultra kršćanska” i “homofobna”.

6. Laž je – Da je odvjetnik Krešimir Planinić, “savjetnik” dr. Željke Markić i “glasnogovornik” udruge U ime obitelji.

Odvjetnik Krešimir Planinić osnivač je udruge U ime obitelji, član Upravnog odbora, te voditelj pravnog tima.

7. Laž je – Da je da je objavljeno referendumsko pitanje: “Jeste li za to da se zastupnici iz redova nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru biraju na temelju općeg prava glasa, kao svi ostali zastupnici?”, te da su “glavna meta” Milorad Pupovac i zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Udruga U ime obitelji još nije objavila referendumsko pitanje za promjenu izbornog sustava. Ne znamo gdje je autor članka pronašao prikazano referendumsko pitanje.

Referendumska inicijativa odnosi se na svih 12 izbornih jedinica, dakle svih zastupnika u Sabor RH i nije usmjerena ni protiv koga. Radi se, kako navode predstavnici udruge U ime obitelji, o antikorupcijskoj inicijativi.

8. Laž je – da “muž i žena u braku ili izvanbračnoj zajednici koji nemaju djecu više neće biti obitelj”.

Niti su u hrvatskom zakonu bili niti su u zakonima drugih zemalja muž i žena definirani kako obitelj.

Članak na 100posto pisao je, kako navodi, Juraj Filipović – ” Budući pravnik, ali zaljubljen u novinarstvo”. Kako bi tek izgledao da nije nešto od toga?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr