Reakcije na presudu profesorice Hrabar i pravobraniteljice Milas Klarić

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić izgubila je spor na Županijskom sudu u Zagrebu zbog mobbinga protiv zagrebačkog Pravnog fakulteta koji ju, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda, kao docenticu na Katedri za kazneno pravo nije zaštitio od navodnog zlostavljanja predstojnice katedre profesorice Dubravke Hrabar.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić kratko je komentirala presudu:

“Moj komentar staje u jednu jedinu rečenicu: Veseli obrazloženje jednoga suda da je povreda prava i dostojanstva, iako je protivna zakonu, zapravo u redu ako je to ‘u skladu s običajima’ institucije u kojoj se ta povreda prava događa”, istaknula je Milas Klarić.

Za komentar smo upitali i profesoricu Dubravku Hrabar.

“Jako sam zadovoljna pravomoćnom presudom, jer je njome pokazano da ima smisla vjerovati u pravdu i pravosuđe. Presuda je dodatna satisfakcija za mene osobno, jer se tužbom i presudom prvostupanjskoga suda napadalo na moju čast, dostojanstvo i znanstveni ugled, bez ikakve pravne i činjenične osnovanosti, grubo iznoseći neistine”, istaknula je profesorica Dubravka Hrabar za narod.hr.

“Prvostupanjska je presuda bila iznenađujuća s obzirom na činjenice koje su utvrđene i dokaze koji su provedeni tijekom postupka. Dodatno je zabrinjavajuće što je, iako nepravomoćnoj, presudi dan velik publicitet, ne samo u tiskovinama i na portalima, nego čak i u središnjim radijskim vijestima. Ne mogu se oteti dojmu da je cijeli postupak bio politički motiviran zbog mojih znanstvenih kritika Obiteljskoga zakona”, naglasila je Hrabar.

Profesorica Hrabar komentirala nam je i reakciju na presudu Ivane Milas Klarić.

“Čudi me da jedna pravnica ne uspijeva shvatiti pravomoćnu presudu, već, uključujući i današnju izjavu u jednom dnevnom listu, opetovano izvrće činjenice i istinu koju je utvrdio Županijski sud. Dalo bi se zaključiti da gospođa obmanjuje javnost unatoč činjenici što je presuda vrlo jasna i nedvosmislena.”

Presuda suda: Nije bilo mobbinga

Ivana Milas Klarić mora nadoknaditi Pravnom fakuftetu u Zagrebu trošak parničnog postupka u iznosu od 31.875,00 kn i profesorici Dubravki Hrabar trošak parničnog postupka u iznosu od 34.375,00 kn, sve u roku 8 dana.

Također, mora naknaditi tuženiku Pravnom fakultetu u Zagrebu trošak žalbenog postupka u iznosu od 8.606,25 kn i Dubravki Hrabar trošak žalbenog postupka u iznosu od 3.906,25 kn, sve u roku 8 dana.

Županijski sud u Zagrebu je istaknuo kako je pogrešan zaključak suda prvog stupnja kako je u konkretnom slučaju.

“Na temelju rezultata cjelokupnog dokaznog postupka ovaj drugostupanjski sud zaključuje da opisani događaji ne predstavljaju mobbing niti su kod tužiteljice uzrokovala strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”, zaključeno je u presudi.

Docentica je 2013. godine mobbing prijavila upravi Pravnog fakulteta, no kako to nije polučilo rezultatom koji je željela pokrenula je sudski spor.

Vladajući je imenovali Pravobraniteljicom – pa je povukla sve primjedbe na Obiteljski zakon

U međuvremenu je aktualna vlast, u ožujku 2014., izabrala Milas Klarić za pravobraniteljicu za djecu.

Početkom travnja 2014. godine Mila Jelavić otišla je s mjesta pravobraniteljice za djecu, a nova pravobraniteljica, uz protivljenje mnogih i veliku saborsku raspravu, postala je Ivana Milas Klarić.

Kad je stupila na dužnost, povukla je sve 83 primjedbe prošle pravobraniteljice za djecu na Obiteljski zakon. Kako je Milas Klarić i sama bila dio skupine koja je pisala zakon, opravdano se može govoriti o klasičnom sukobu interesa, a ne o brizi za poboljšanje zakona. Jer povući baš sve 83 primjedbe svoje prethodnice, i to u zakonu kojeg je kasnije Ustavni sud stavio potpuno izvan snage, ne može se nazvati brigom za one čiji će se životi regulirati prema njemu.

Kompletan tekst primjedbi možete pogledati ovdje.

Mila Jelavić – primjedbe na obiteljski zakon

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Nakon suspenzije Obiteljskog zakona, napala Ustavni sud

Nakon što je Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon u čijoj je izradi Milas Klarić sudjelovala, ona se oglasila kao Pravobraniteljica za djecu te uputila Hrvatskom saboru, saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Vladi i Ustavnom sudu preporuke u vezi suspenzije Obiteljskog zakona, rekavši da je time “ozbiljno narušeno trenutno stanje zaštite prava djece u Hrvatskoj, te unesena pravna nesigurnost u sustav”.

Ipak poslala neke primjedbe na novi OZ – i to one koje je ranije povukla

Milas Klarić ipak je poslala 19 primjedbi na novi prijedlog Obiteljskog zakona iako se on u suštini ne razlikuje od starog, suspendiranog u čijoj je izradi sudjelovala.

No od 19 primjedbi na Obiteljski zakon, 11 ih je prepisano ili vrlo slično primjedbama prethodne pravobraniteljice Mile Jelavić – onim istim primjedbama koje je Milas Klarić prethodno povukla, objavio je večernji.

Suočena s time Milas Klarić je za večernji odgovorila: “Kao pravobraniteljica samostalno određujem kada i kako ću iznositi svoje prijedloge u zakonodavnoj proceduri”.

Izvor: narod.hr
Photo: fah