Slučaj Denisa Buntića: Neki osuđuju nasilje, ali propituju isceniranost snimke i ukazuju na nelogičnosti

denisa buntića
Foto: fah

Izmjene niza zakona koji se tiču nasilja nad ženama, a koje je Vlada predstavila 13. rujna, donijele su i novo kazneno djelo femicida. Riječ je o kaznenom djelu koje je protuustavno, kako su potvrdili stručnjaci. Sve se to odvilo uz brojna pitanja pod čijim se utjecajem donose izmjene. Posljednji slučaj nasilja o kojem se piše u javnosti jest u obitelji bivšeg reprezentativca Denisa Buntića koji je pretukao suprugu. Objavljena je i snimka, a zbog koje neki propituju isceniranost konkretnog događaja tj. snimke. To, naravno, ne znači da ne osuđuju fizički i svaki drugi napad na bilo koga, osobito jačeg na slabijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaranje slike da su brak i obitelj – tamnica za žene

“Ovaj bivši rukometaš Buntić je očito propalica, nasilnik i narkoman, međutim, malo je suspektno da su mediji objavili audio snimku napada na ženu, ali ne i slike i dokaze ozljeda. Nema ni policijskog zapisnika i bolničkog nalaza, nego jedino snimka i izjava žene. Također, iz te mučne snimke proizlazi međusobno vrijeđanje, svađa, histerija, ali mi zapravo nemamo cijelu sliku tog događaja, koji je evidentno insceniran, što naravno ne znači da taj konj nije nasilan, niti ga to amnestira. Normalno, kad netko ukaže na nelogičnosti ili nepotpun, da ne napišem lažan prikaz zbivanja, onda ga se odmah etiketira kao nekog tko opravdava ili čak podržava nasilje.

Neovisno o spomenutom slučaju, to je taj opasni društveni diktat koji nerijetko može dovesti do obrnutih situacija, lažnih optužbi, sustavnog nasilja u drugim formama i različitih ucjena. Ako gledamo širu sliku, vidljivo je da mjesecima traje i medijska kampanja kojoj u konačnici cilj nije zaštita žena, već stvaranje generalne slike da su brak i obitelj kao takvi, svojevrsne tamnice i pakao za žene. Tako se de facto provodi općenita viktimizacija žena i segregacija od muškaraca. Osim onih koji sebe zovu ženama. Ponavljam, nasilnika ovog i svakog drugog, definitivno treba zatvoriti, ali radi toga ne treba podilaziti medijskoj buci i manipulaciji, čija svrha nikada nisu konstruktivne, nego destruktivne društvene ideje i ciljevi”, objavio je novinar Marin Vlahović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimku koju spominje objavili su brojni mediji:

Što tvrdi Klara Buntić?

“Već godinama to trpim, ali nikad nije bilo u ovolikoj mjeri, bilo je modrica na oku, jedan, dva, tri udarca, a ovo je bilo do kraja. Da ja nisam uspjela pobjeći u jednom trenutku kad se on okrenuo, vjerojatno gledajući što će uzeti, s čim će me dokrajčiti, ja sam podigla rolete i pobjegla iz kuće. Denis je bio pod utjecajem alkohola, nenormalnim utjecajem alkohola”, rekla je za Dnevnik Nove TV Klara Buntić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako suprugovo nasilje trpi pet godina. Rekla je kako strahuje za svoj život jer, kaže, nitko tko zna za nasilje ne želi svjedočiti protiv Denisa Buntića. Na sudu u Ljubuškom kaže, desetljećima radi Buntićeva majka. Tužitelj mu je kum, a tužiteljeva majka odvjetnica.

Ipak, neki, baš poput Vlahovića, ukazuju na neke nelogičnosti koje su primijetili preslušavanjem snimke ili iz njezinih riječi. Pa, iako istovremeno osuđuju svaki oblik nasilja, bivaju napadnuti i optuženi da brane nasilnika.

Vlada brzo uvela femicid pod utjecajem GREVIO-a

Podsjetimo, GREVIO, tijelo Europske unije za nadzor provedbe Istanbulske konvencije, pet godina nakon što je Hrvatska ratificirala taj dokument, objavilo je početkom ovog mjeseca prvo veliko izvješće o tome kako Hrvatska provodi naputke iz Istanbulske. I pokazalo se da nisu zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13. rujna, dakle tjedan dana od javne objave izvješća, Vlada pompozno održava veliki sastanak s predstavnicima raznih inicijativa i udruga, uglavnom feminističkih, kako bi im predstavila veliki paket ”mjera za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece”.

Pa su tamo najviše pažnje dobila lica dobro poznata javnosti koja guraju feministički narativ u zakonodavstvo i javni prostor poput glumice i producentice Jelene Veljače.
Plenković je tako u nešto više od tjedan dana od finaliziranja izvješća GREVIO-a uspio sklepati krucijalne promjene u zakonodavstvu, među kojima je i femicid.

> Kud GREVIO okom, tud Plenković skokom: Kako je Vlada nakon izvješća o Istanbulskoj, brzinski udovoljila zahtjevima feministica

Palić: Različita kaznenopravna zaštita osoba temeljem različite spolne pripadnosti je protuustavna i diskriminatorna

Ustavni stručnjak Mato Palić ranije se oglasio povodom najavljenih Vladinih  izmjena, a posebno se osvrnuo na novo kazneno djelo femicida ili teškog ubojstva ženske osobe.

“Vlada RH namjerava, između raznih drugih, dopune Kaznenog zakona kroz novo kazneno djelo femicida. To je ubojstvo ženske osobe zato što je žena. Ustavom zajamčeno pravo na život vrijedi jednako za sve osobe neovisno o spolnoj pripadnosti. Različita kaznenopravna zaštita osoba temeljem različite spolne pripadnosti je protuustavna i diskriminatorna. Regulativu treba poboljšati, ali ne na neustavan način. Zakoni ne služe za slanje poruke. Hoće li se, ako se to usvoji, strože kažnjavati i žena koja ubije drugu ženu?”, pita Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi vi na izborima birani zastupnici u Hrvatskom saboru koji ste formalno ovlašteni predlagati zakone ukoliko zbilja želite donošenje nekog zakona (ili izmjene i dopune postojećih) nemojte više gubiti vrijeme. Ključno je angažirati Jelenu Veljaču. To vam vrijedi više od glasova na izborima, a i vjerojatnost usvajanja je bitno veća nego bez nje”, napisao je Palić.

> Palić: Različita kaznenopravna zaštita osoba temeljem različite spolne pripadnosti je protuustavna i diskriminatorna

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar: Vrijedi li život žene više nego život muškarca?!

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Katedre za obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, za Narod.hr komentirala je niz spornih točaka iznesenih prijedloga, pa tako i femicid.

> Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar o uvođenju femicida u Kazneni zakon: Vrijedi li život žene više nego život muškarca?!

“Nedavno istraživanje moje kolegice profesorice Anne Kalac govori o tome kako i žene ubijaju muškarce (partnere), pa je tim više smiješno da postoji femicid kao posebno kazneno djelo. Zar život žene vrijedi više od života muškarca? Ne, život svake osobe jednako je vrijedan bila ta osoba žena, muškarac, dijete, starac, mlada osoba, crn, bijel, obrazovan, siromašan, bogat … Ubojstvo partnera bi trebalo, spolno neutralno, regulirati kao teži oblik kaznenog djela, bez obzira je li muškarac ubio ženu (suprugu ili izvanbračnu družicu), žena muškarca, partner partnera…”, rekla je prof. Hrabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.