Pravobraniteljica za djecu izgubila spor protiv Pravnog fakulteta i prof. Dubravke Hrabar

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić izgubila je spor na Županijskom sudu u Zagrebu zbog mobbinga protiv zagrebačkog Pravnog fakulteta koji ju, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda, kao docenticu na Katedri za kazneno pravo nije zaštitio od zlostavljanja predstojnice katedre profesorice Dubravke Hrabar.

Ivana Milas Klarić mora nadoknaditi Pravnom fakuftetu u Zagrebu trošak parničnog postupka u iznosu od 31.875,00 kn i profesorici Dubravki Hrabar trošak parničnog postupka u iznosu od 34.375,00 kn, sve u roku 8 dana.

Također, mora naknaditi tuženiku Pravnom fakultetu u Zagrebu trošak žalbenog postupka u iznosu od 8.606,25 kn i Dubravki Hrabar trošak žalbenog postupka u iznosu od 3.906,25 kn, sve u roku 8 dana.

Županijski sud u Zagrebu je istaknuo kako je pogrešan zaključak suda prvog stupnja kako je u konkretnom slučaju dokazano da je Dubravka Hrabar kao nadređena osoba tužiteljicu psihički zlostavljala i ponižavala s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti i ljudskog dostojanstva.

“Upoznavanje tužiteljice s kritikom njezinog predavanja na poslijediplomskom stručnom studiju, iznesenom od strane dviju studentica, na način da je umješačica (Dubravka Hrabar) predočila tužiteljici sadržaj dvaju dopisa (e-maila), nema nikakvih obilježja uznemiravanja jer se takav postupak ni na koji način ne može ocijeniti kao ponižavanje ili uvredljivo postupanje. Naime, objektivnom ocjenom opisanog postupanja valja zaključiti da je isto poduzeto isključivo u cilju poboljšanja kvalitete specijalističkog studija, a anonimizacija dopisa u cilju zaštite interesa studentica”, istaknuto je u obrazloženju presude.

“Komentar umješačice (Dubravke Hrabar) o jednom od ranijih istupa tužiteljice na Vijeću tuženika te reakcija umješačice izazvana iznenađenjem zbog odluke tužiteljice da se uključi u rad radne skupine za izradu Obiteljskog zakona, ne predstavljaju sustavno psihičko zlostavljanje i ponižavanje druge osobe na radnom mjestu, s ciljem ugrožavanja njezinog ugleda i dostojanstva, niti je opisano ponašanje trajalo duže vrijeme da bi moglo imati obilježja mobbinga. Pogrešan je zaključak prvostupanjskog suda da je uznemiravanje trajalo u dužem periodu, odnosno od kraja 2011. pa na ovamo”, naglasili su.

“Na temelju rezultata cjelokupnog dokaznog postupka ovaj drugostupanjski sud zaključuje da opisani događaji ne predstavljaju mobbing niti su kod tužiteljice uzrokovala strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”, ocijenjeno je.

“Valja reći da sud prvog stupanja prilikom odlučivanja o visini naknade štete nije dao razloge o odlučnim činjenicama, prvenstveno o tome koje konkretno pravo osobnosti tužiteljice je povrijeđeno niti koje je kriterije sud uzeo u obzir prilikom odlučivanja o visini dosuđene štete, slijedom čega je počinio bitnu povredu odredaba parničnog postupka”, ističe se u presudi.

Nesuglasice docentice Milas Klarić s predstojnicom katedre navodno traju od kraja 2011.godine.

Docentica je 2013. godine mobbing prijavila upravi Pravnog fakulteta, no kako ju ta institucija nije zaštitila pokrenula je sudski spor, u kojem su navode iz njene tužbe potvrdili svjedoci.

Vladajući je imenovali Pravobraniteljicom – pa je povukla sve primjedbe na Obiteljski zakon

U međuvremenu je aktualna vlast, u ožujku 2014., izabrala Milas Klarić za pravobraniteljicu za djecu.

Početkom travnja 2014. godine Mila Jelavić otišla je s mjesta pravobraniteljice za djecu, a nova pravobraniteljica, uz protivljenje mnogih i veliku saborsku raspravu, postala je Ivana Milas Klarić.

Kad je stupila na dužnost, povukla je sve 83 primjedbe prošle pravobraniteljice za djecu na Obiteljski zakon. Kako je Milas Klarić i sama bila dio skupine koja je pisala zakon, opravdano se može govoriti o klasičnom sukobu interesa, a ne o brizi za poboljšanje zakona. Jer povući baš sve 83 primjedbe svoje prethodnice, i to u zakonu kojeg je kasnije Ustavni sud stavio potpuno izvan snage, ne može se nazvati brigom za one čiji će se životi regulirati prema njemu.

Kompletan tekst primjedbi možete pogledati ovdje.

Mila Jelavić – primjedbe na obiteljski zakon

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah