HDZ u Zaprešiću odbio prijedlog dodjele priznanja generalu Stipčiću: Pročitajte što o tome kaže zastupnik Projekta Domovina

Foto: facebook/ Projekt Domovina Zaprešić

Odbor za javna priznanja Gradskog vijeća Grada Zaprešića odbio je prijedlog da se generalu Rudiju Stipčiću, koji je kao dragovoljac Domovinskog rata dao nemjerljiv doprinos u organizaciji obrane Hrvatske, dodjeli jedno od triju zaprešićkih priznanja: nagrada Grada Zaprešića, nagrada za životno djelo ili da ga proglasi počasnim građaninom Grada Zaprešića.

Prijedlog je to koji je, zajedno sa skupinom branitelja, uputio Smiljan Tomašević, dragovoljac Domovinskog rata i zastupnik stranke Projekt Domovina u Gradskome vijeću.

General Rudi Stipčić bio je organizator i zapovjednik oslobodilačke operacije Orkan ’91. koja predstavlja prvu veću hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu. Vođena je od listopada 1991. do siječnja 1992., a njome je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, gdje se neprijatelj opasno približio podravskoj magistrali i prijetio njezinim presijecanjem te izlaskom na granicu s Mađarskom čime bi cijeli istok Hrvatske bio odsječen od matice zemlje.

Rudi Stipčić danas živi u Zaprešiću.

O generalu Stipčiću kao i o tome zašto su vladajući u Zaprešiću (HDZ) odbili prijedlog da mu se dodjeli zaprešićko priznanje za Narod.hr razgovarali smo sa g. Smiljanom Tomaševićem.

Narod.hr: Kao gradski vijećnik predložili ste odboru za Odboru za javna priznanja Grada Zaprešića da se generalu Rudiju Stipčiću dodjeli jedna od triju nagrada grada Zaprešića. Možete li nas ukratko upoznati s time tko je general Rudi Stipičić?

Smiljan Tomašević: General Rudi Stipčić kao dragovoljac Domovinskog rata u rujnu 1991. godine stavio se na raspolaganje Ministarstvu obrane RH. Dana 08. listopada 1991. godine imenovan je za zapovjednika OG “Posavina” čije je sjedište bilo u Novskoj. Planirao je, zapovjedao i proveo akciju “Orkan 91” u kojoj je oslobođen veliki dio Zapadne Slavonije. Uspjeh koji je OG “Posavina”polučila napadnom operacijom “Orkan – 91” omogućio je uspješno izvođenje bojevih djelovanja sjeverne grupacije HV (operacije “Otkos 10” i “Papuk”).

Za svekoliki doprinos u organizaciji obrane suvereniteta Republike Hrvatske od lokalne samouprave dodjeljena su mu priznanja: Nagrada grada Kutine za životno djelo; Zlatni grb grada Nove Gradiške; Plaketa grada Novske; Zahvala VP 2226 Ivanićgrad, Zahvala VP 3010 Zagreb; Povelja udruge branitelja 151. brigade HV Samobor; Zlatna značka Udruge roditelja poginulih branitelja; Plaketa 1. Zbornog područja oružanih snaga Republike Hrvatske; Zlatna Bula grada Zagreba; Zahvalnica grada Novske i građana Novske, te mu je, odlukom grada Novske, dodjeljena povelja počasnog građanina Novske.

Brigadni general Rudi Stipčić živi u gradu Zaprešiću. Dao je veliki doprinos za slobodnu Hrvatsku, a time i za naš grad Zaprešić. Iako je u mirovini aktivno je uključen u promicanje vrijednosti Domovinskog rata, napisao je dvije knjige o Domovinskom ratu “Napokon smo krenuli” i “Zagrebački korpus ZNG (3. Operativna zona Zagreb)” koje su uvrštene u literaturu vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman. U Zaprešiću i okolici sudjeluje kao predavač “Sat povijesti o Domovinskom ratu” u osnovnim i srednjim školama.

Predsjednik je Zajednice udruge hrvatski ratni veterani RH, koja je aktivni član Svjetske federacije veterana (WVF).Član je predsjedništva asocijacije Časničkog zbora šest zemalja Jadrana.

Narod.hr: Odbor za javna priznanja odbio je Vaš prijedlog. Jesu li pri tome naveli neko obrazloženje?

Smiljan Tomašević: Obrazloženje zbog čega je odbijen moj prijedlog nisam dobio.

Narod.hr: Ovo je već druga godina da je ovaj Vaš prijedlog odbijen. Hoćete li se, i na koji način, nastaviti zalagati da se generalu Stipčiću dodjeli priznanje grada Zaprešića?

Smiljan Tomašević: Godine 2018. za nagradu grada generala Stipčića predložila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UDHDDR) – Zaprešić čiji sam dopredsjednik, a sada, 2019. godine sam ga, kao gradski vijećnik i dragovoljac Domovinskog rata, sa skupinom branitelja, predložio za jednu od nagrada grada Zaprešića. Mislim da nema smisla više predlagati, jer će Odbor za imenovanja i slijedeće godine biti u istom sastavu.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [290.90 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr