Hebrangu liječnici daju još 3 mjeseca života zbog teške bolesti: ‘Ispunio sam sve svoje životne ciljeve’

Foto: narod.hr

Umirovljeni liječnik, nekadašnji ministar obrane i ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang otkrio je da boluje od malignog limfoma te da mu liječnici daju još tri mjeseca života. Govori da bi radije iz mirovine pomagao liječiti u pandemiji, ali život ne pita. Bori se s rakom limfnog sustava.

“Nisam se javio da iz mirovine idem u praksu pomoći u pandemiji iz jednostavnog razloga. Prije manje od godinu dana teško sam obolio od malignog limfoma (rak limfnog sustava). Liječim se na hematologiji i evo baš sam sada primio prvu kuru terapije”, kazao je za 24sata dobro raspoloženi dr Hebrang.

Na pitanje kakve su liječničke prognoze kaže: “Garantiraju mi rok trajanja od tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti. Kada su mi to obznanili rekao sam pa to je čisti zgoditak”. Bolest s kojim se bori je ozbiljna, no na vrijeme ju je sam otkrio.

“U roku od 72 sata sam si postavio dijagnozu što vjerujem da je rekord. Sve je počelo umorom i naglim gubitkom kilograma”, kaže.

“Ti prvi simptomi upućuju na svašta. No, odmah sam otišao na ultrazvuk abdomena i slezena je bila povećana. Odmah mi se upalio alarm. Nije bilo začepljenja krvnih žila pa sam već tu posumnjao što bi moglo biti. Potom sam vadio krv i imao sam što vidjeti. Sve je divljalo”, dodaje Hebrang.

>Hebrang za Narod.hr: ‘I danas gazimo po leševima svojih predaka iz ’45. i iz ’91., a da uopće nismo obznanili njihov broj i tko ih je pobio’

“Iskreno kada imate 74 godine kao ja i ne dobijete neku bolest trebate otići provjeriti da li ste živi”, šali se Hebrang i u bolesti.

“Mnogi me pitaju da li me strah smrti i kažem im da ne. A znate zašto? Jer sam ispunio sve svoje živote ciljeve. Imam predivnu obitelj, sudjelovao sam u stvaranju Hrvatske, ostvario sam akademsku karijeru i nemam više što za odraditi. Zato se smrti ne bojim. Ja sam vam potpuno miran”, kazao je Hebrang.

“Odmah sam naručio privatno lijek iz Austrije, sam ću ga platiti pa ću primiti tu drugu kuru u prosincu bez obzira na veledrogerije”, dodao je te pojasnio kaka sam lijek djeluje: “To je jedan pametan lijek koji se prima preko infuziju te tako ulazi u krvotok. Prepoznaje limfocite koji imaju karcinom i ciljano ih uništava. Primjenjuje se zadnjih 12 godina, a učinak mu ovisi o tome koliko je prošlo od prvih simptoma do uzimanja terapije.”

“Kolege liječnici mi kažu da je glavni okidač stres. Ja im kažem: ‘Kakav stres pa ja za to ni ne znam’, a kolegica liječnica se šali pa kaže: ‘Što ne znaš, ti si rođen sa stresom'”, rekao je Hebrang koji spada u rizičnu skupinu po pitanju koronavirusa.

“Naravno da bih se rado borio s koronom i pomagao liječiti druge, nego s limfomom, ali ne mogu birati. U ovoj situaciji se čuvam i pridržavam mjera. Nikuda ne izlazim, perem ruke, dezinficiram se i ako moram izaći, stavim masku te izbjegavam sve skupove”, rekao je. Otkazao je i predavanja što mu je posebno teško palo no otkrio je i što mu je najteže: “Nakon 40 godina otkazao sam pretplatu za Lisinski. Eto do tuda je došlo.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/24sata