Hina se dvaput oglušila na priopćenje izbornog Etičkog povjerenstva

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Dogodio se nesvakidašnji događaj, koji je nezabilježen u dosadašnjoj praksi parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Naime, Etičko povjerenstvo koje prati izbore poslalo je 3. lipnja u popodnevnim satima priopćenje Hini u nakani da upozna s njime javnost. Priopćenje je potpisao predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt, koji je prema zakonskoj odredbi čelnik Etičkog povjerenstva u izborima zastupnika za Hrvatski sabor, piše portal Hrvatskoga kulturnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se upozorava jedan od dionika da je prekršio izborni Etički kodeks te se od njega traži da ukine sporni promidžbeni sadržaj i javno se ispriča. Priopćenje u kojem je sve podrobno objašnjeno Hina nije emitirala navedenog dana, zbog čega je 4. lipnja Etičko povjerenstvo opetovano obavijestilo Hinu da je dostavilo rečeno upozorenje kako bi se sa sadržajem upozorila javnost.

> Tko je Branka Valentić – ponovno izabrana ravnateljica Hine i bivša glasnogovornica HSU

> Čija je Hina agencija – hrvatska, jugoslavenska ili srp­ska?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li pravo nacionalna agencija zaustaviti priopćenje Etičkog povjerenstva? Je li se time uredništvo stavilo na stranu jednog od dionika izbornog procesa? Konačno, obavlja li Hina nepristrano svoju ulogu javnog servisa? Mogu li se državne, javne i ine institucije, nakon ovakve prakse, osloniti na nepristranost i profesionalnost nacionalne agencije?

Zakon o izborima

Treba naglasiti kako je rad Etičkog povjerenstva reguliran Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Tako se u tom zakonu propisuje kako je Etičko povjerenstvo nadstranačko tijelo općepriznatoga javnog ugleda, koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova od kojih po tri člana predlažu većinska i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora. Članove Povjerenstva, na temelju prijedloga parlamentarnih političkih stranaka, imenuje Ustavni sud Republike Hrvatske iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti po položaju je predsjednik Etičkog povjerenstva.

Zakon o Hini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i poseban zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (Hina), koja je javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska.

Po Zakonu bi HINA trebala djelovati po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja i ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. HINA ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

Međutim, u Hini se pod ravnateljstvom gospođe Valentić Vojvodić provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost, na što su upozorili Hrvatski novinari i publicisti krajem rujna 2016. kada se tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore zaustavilo objavljivanje teksta o tome da bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje duguje više od 10,6 milijuna kuna.

“Kada je 30. prosinca 2012. za ravnateljicu Hine izabrana Branka Valentić, glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika i nekadašnja novinarka Vjesnika, svima je bilo jasno kako je to imenovanje bilo još jedan korak prema potpunoj kontroli informacija koje objavljuje državna novinska agencija, te klasično stranačko uhljebljivanje, za vrijeme vlade Zorana Milanovića“, podsjetio je Željko Sakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.