Tko je Branka Valentić – ponovno izabrana ravnateljica Hine i bivša glasnogovornica HSU

Foto: Fah

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), u četvrtak navečer je, nakon višesatnog javnog predstavljanja programa i razvoja agencije, za ravnateljicu izabralo Branku Valentić, koja je Hinu vodila i protekle četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnja ravnateljica Hine dobila je tri od ukupno pet glasova članova Upravnog vijeća. Tijekom predstavljanja istaknula je namjeru proširiti Hininu dopisničku mrežu u zemlji i inozemstvu, provesti promjene u sistematizaciji radnih mjesta, pomlađivanje redakcije, a istaknula je i potrebu donošenja novog Zakona o Hini.

> Dražen Ćurić: “Sadašnja ravnateljica Hine, Branka Valentić, je politički uhljeb i treba dati ostavku!“

Peteročlano Upravno vijeće Hine izabralo je Valentić između šest kandidata. Uz Valentić, svoje programe su predstavili još novinari Ivan Kujundžić, Željko Valentić, Darko Markušić, Vanja Gavran i Neven Pavelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica od kandidata oštro su komentirala otvoreno pismo koje su Radničko vijeće Hine, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hinin ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) proteklih dana poslali Upravnom vijeću Hine, a u kojemu se poziva vijeće da izabere kandidata s najboljim programom te uz ostalo navodi kako je “malo vjerojatno da će netko tko nije upoznat s poslovnim procesima u Hini učiniti bolje za agenciju od nekog tko je sudjelovao u njezinoj izgradnji”.

> Branka Gabriela Valentić protuzakonito na čelu Hrvatske izvještajne agencije (HINA)!

Željko Valentić za pismo je rekao da je pristrano i otvoren poziv da se glasa za dosadašnju ravnateljicu, dok je Neven Pavelić ustvrdio da je riječ o “pamfletu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kandidature je prethodno odustao Nenad Bach, dugogodišnji urednik poslovnih servisa u Hini, uz obrazloženje da je “politika uplela prste u izbor ravnatelja u Hini, a on ne želi davati legitimitet nečemu što nema veze sa zakonima”.

Tko je Branka Gabriela Valentić?

Podsjetimo, Branki Gabrieli Valentić 3. siječnja 2017. istekao je mandat ravnateljice Hrvatske izvještajne novinske agencije. Pred sam istek mandata, Upravno vijeće HINA-e odlukom od 19. prosinca 2016. godine imenovalo ju je za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Hine, za razdoblje do stupanja na dužnost novog ravnatelja Agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> UIO: Hinino plasiranje lažne vijesti o udruzi U ime obitelji

> Pročitajte laži koje je Danijel Majić objavio o Hrvatima i U ime obitelji u Frankfurter-Rundschau

Zanimljivo je da je Upravnom vijeću HINA-e istekao mandat i da je ono na dan donošenja Odluke o imenovanju Valentić za vršiteljicu dužnosti ravnateljice imalo smo jednog člana kojemu mandat nije istekao – Vladimira Lulića, koji je došao na mjesto Gordane Simonović, imenovan Odlukom Hrvatskog sabora od 20. ožujka 2015. godine.

> Ravnateljica HINA-e na dopis UIO odgovorila: “Pisat ću papi Franji!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji, članove Upravnog vijeća imenuje se na vrijeme od četiri godine.

Naime, članovi posljednjeg sastava Upravnog vijeća HINA-e bili su: Slavica Cvitanić, kojoj je mandat istekao 12. listopada 2016. godine, Josip Veber, Vlado Rajić, Roman Jurić, kojima je mandat istekao 19. listopada 2016. godine, i ranije spomenuti Vladimir Lulić.

> Dr. Markić: ‘Šokiranost’ ravnateljice HINA-e zahtjevom da netko snosi odgovornost puno govori o njezinom dosadašnjem načinu rada

Jasno je, dakle, da na dan donošenja odluke Upravnog vijeća, 19. prosinca 2016. godine, Upravno vijeće, koje prema Zakonu ima pet članova i koje svoje odluke donosi većinom glasova od ukupnog broja članova, nije moglo donositi nikakve odluke, pa tako niti odluku o imenovanju Branke-Gabriela Valentić za vršiteljicu dužnosti ravnateljice, a koja bi bila valjana.

Hina pod vodstvom Branke Valentić

Po Zakonu bi HINA trebala djelovati po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja i ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. HINA ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

Međutim, u Hini se pod ravnateljstvom gospođe Valentić provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost, na što su upozorili Hrvatski novinari i publicisti krajem rujna 2016. kada se tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore zaustavilo objavljivanje teksta o tome da bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, (inače supruge istaknutog člana SDP-a i bivšeg ministra Miranda Mrsića), Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje duguje više od 10,6 milijuna kuna.

> Čija je Hina agencija – hrvatska, jugoslavenska ili srp­ska?

“Kada je 30. prosinca 2012. za ravnateljicu Hine izabrana Branka Valentić, glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika i nekadašnja novinarka Vjesnika, svima je bilo jasno kako je to imenovanje bilo još jedan korak prema potpunoj kontroli informacija koje objavljuje državna novinska agencija, te klasično stranačko uhljebljivanje, za vrijeme vlade Zorana Milanovića“, podsjetio je Željko Sakić.

> Željko Sakić: Svaki dan pobjeda studija ORA uz medijsku potporu HINE!

“Usprkos tome Upravno vijeće Hine produžilo je ugovor politički imenovanoj ravnateljici 13. studenog 2015., odmah nakon parlamentarnih izbora. Naime, Valentić je izabrana prema stranačkom ključu iz kvote HSU Silvana Hrelje, koji je za aktualne izbore na svojoj listi angažirao bivšeg predsjednika Stipu Mesića.

Tako je posve logično da Hina periodično pruža neobičajeno veliki prostor fenomenima iz bivšeg sustava koje se nekritično hvali i prikazuje, kao u antropološkoj studiji pod naslovom “Svaki dan pobjeda“ autorice Reane Senjković”, upozorio je Sakić.

Na primjedbe da je došla po političkom ključu za Jutarnji list rekla je: “Hinino Upravno vijeće i ravnatelj uvijek su dolazili na to mjesto uz potporu politike i bilo bi jako bedasto reći da meni to nije pomoglo. Odmoglo mi sigurno nije. Ali mi sigurno nije pomoglo obavljati posao u Hini i Hinu iz gubitaša pretvoriti u tvrtku koja na tržištu radi u plusu, premda smo u državni proračun vratili skoro milijun kuna, imamo nove projekte, novi web, javne sadržaje, pripremamo nekoliko besplatnih portala. Nismo se utopili u moru državnih firmi koje tonu, držimo glavu nad vodom, a sve više i zamahujemo rukama u željenom smjeru…

Na taj se posao nisam javila zato što sam bila u koaliciji ili zato što sam izabrana unaprijed. Rastala sam se, djeca su mi odrasla, mislila sam, neopravdano, da sam još mlada i to mi se činio dobar posao za mene jer je objedinjavao ono što sam naučila u glasnogovorništvu i novinarstvu… Ladislav Tomičić napisao je tada tekst u kojemu je rekao da je nedopustivo da glasnogovornica jedne političke stranke postane ravnatelj Hine. Razumjela sam poziciju iz koje piše jer bih takav tekst i sama napisala. Jedino sam mu zamjerila što je napisao da sam samo solidna novinarka”, kazala je u razgovoru Branka Gabriela Valentić.

“Na čelo Hine zasjela je s petnaestak godina novinarskog iskustva, dvogodišnjim poslom glasnogovornice HSU, dvije opomene novinarskog Vijeća časti zbog svojih tekstova o socijali koji se nisu svidjeli Milanki Opačić i ravnateljici splitskog doma za nezbrinutu djecu i bez ambicije da glumi nadnaravni novinarski autoritet”, navodi Jutarnji list.

Opomene Novinarskog vijeća časti – HND-a

Branka Gabriela Valentić, dobitnica novinarske nagrade Ženske mreže Hrvatske “Maja Miles” za rodno osjetljivo novinarstvo 2005. godine na mjesto ravnateljice Hine došla je bez odgovarajućih uvjeta za taj položaj, tvrdi Hrvoje Marković u Hrvatskom tjedniku iz 2013., kojeg prenosi hkv.hr

Hrvatski tjednik navodi u tekstu iz 2013. da prema pouzdanim informacijama, Valentić nije ispunjavala uvjete iz natječaja – pet godina iskustva na odgovarajućim uredničkim poslovima pa nije mogla, što je bio jedan od uvjeta natječaja, priložiti rezultate rada.

U svojem je životopisu navela da je bila više od 10 godina urednica u Vjesniku. Njezine bivše kolege, međutim, ne sjećaju se da je ikad bila urednica, a kamoli vodila neku redakciju da bi mogla ispuniti uvjete iz Hinina natječaja za koje je bilo potrebno odgovarajuće radno iskustvo na rukovodećim i menadžerskim poslovima te, prema uvjetu iz natječaja, priložiti rezultate rada, tvrdi se u tekstu iz 2013.

U svom je životopisu prešutjela da je svojedobno bila dopisnica, doduše vrlo kratko, nekih srpskih medija. Njezine kolege tvrde da je bila dopisnica beogradske Politike iz Zagreba, što joj je sredila njezina vjenčana kuma Lynne Montgomery dok je suprug bio američki veleposlanik u Beogradu. Zašto je Valentićka prešutjela tu svoju epizodu, nije jasno, budući da nije ništa loše bilo biti dopisnik te poznate izdavačke kuće. Ovako, svojim stavom, sama stvara predrasude o svome radu.

O važnosti njezine novinarske karijere na svojevrstan način svjedoče dvije opomene Novinarskog vijeća časti – HND-a iz 2006., kada je zbog teksta u Vjesniku 5. prosinca 2005. Pod naslovom „K. Butorac žrtva privatnih interesa’ povrijedila članak 4. Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Drugu opomenu dobila je 2005. za tekst o Domu u studenom 2004. objavljenom u Vjesniku zbog kršenja članka 1. kodeksa časti jer se nije rukovodila općim načelima i etikom novinarskog poziva i poštivala osnovno novinarsko pravilo da zatraži mišljenje druge strane..

Danas takva osoba, koja ne ispunjava uvjete niti ima potrebna znanja i iskustva, potpuno nekompetentna, provodi bez plana i programa te odobrenja Upravnog vijeća, restrukturiranje u Hini, nastavlja portal. Time nanosi ogromnu političku i financijsku štetu nacionalnoj agenciji, a tzv. restrukturiranje maska je za političke čistke i obračune s nepodobnima.

O ovoj aferi, kao i raznim navodnim političkim i kumskim vezama ravnateljice Hine pisali su i drugi novinski portali, ili dijeljenju izdašnih Božićnica u toj ageniciji, nagrada, povećanja plaća i raspoređivanja na prestižna mjesta.

Unatoč svim propustima, nepotizmu i nepravilnostima na koje dio medija već duže upozorava, iako je ravnateljica ne čelo Hine došla zahvaljujući kvotama dogovorenim između čelnika stranaka Kukuriku koalicije, Upravno vijeće Hine produžilo je početkom siječnja 2016. ugovor politički imenovanoj ravnateljici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.