Branka Gabriela Valentić protuzakonito na čelu Hrvatske izvještajne agencije (HINA)!

Foto: Fah

Branki Gabrieli Valentić je 3. siječnja 2017. godine istekao mandat ravnateljice Hrvatske izvještajne novinske agencije. Pred sam istek mandata, Upravno vijeće HINA-e odlukom od 19. prosinca 2016. godine imenovalo ju je za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Hine, za razdoblje do stupanja na dužnost novog ravnatelja Agencije.

UIO: Hinino plasiranje lažne vijesti o udruzi U ime obitelji

Pročitajte laži koje je Danijel Majić objavio o Hrvatima i U ime obitelji u Frankfurter-Rundschau

Zanimljivo je da je Upravnom vijeću HINA-e istekao mandat i da je ono na dan donošenja Odluke o imenovanju Valentić za vršiteljicu dužnosti ravnateljice imalo smo jednog člana kojemu mandat nije istekao – Vladimira Lulića, koji je došao na mjesto Gordane Simonović, imenovan Odlukom Hrvatskog sabora od 20.03.2015. godine.

Ravnateljica HINA-e na dopis UIO odgovorila: “Pisat ću papi Franji!”

Prema Zakonu o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji, članove Upravnog vijeća imenuje se na vrijeme od četiri godine. Naime, članovi posljednjeg sastava Upravnog vijeća HINA-e bili su: Slavica Cvitanić, kojoj je mandat istekao 12. listopada 2016. godine, Josip Veber, Vlado Rajić, Roman Jurić, kojima je mandat istekao 19. listopada 2016. godine, i ranije spomenuti Vladimir Lulić.

Dr. Markić: ‘Šokiranost’ ravnateljice HINA-e zahtjevom da netko snosi odgovornost puno govori o njezinom dosadašnjem načinu rada

Jasno je, dakle, da na dan donošenja odluke Upravnog vijeća, 19. prosinca 2016. godine, Upravno vijeće, koje prema Zakonu ima pet članova i koje svoje odluke donosi većinom glasova od ukupnog broja članova, nije moglo donositi nikakve odluke, pa tako niti odluku o imenovanju Branke-Gabriela Valentić za vršiteljicu dužnosti ravnateljice, a koja bi bila valjana.

Prema tome, Valentić bez valjane pravne osnove, odnosno protuzakonito, djeluje kao vršiteljica dužnosti ravnatelja HINA-e i zapravo je samo tzv. vršiteljica dužnosti ravnatelja Hrvatske izvještajne novinske agencije.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji uputila gđi Branki Gabriele Valentić, kao i svim članovima Upravnog vijeća zahtjev za sankcioniranje Hininog plasiranja lažne vijesti (fake news) o udruzi U ime obitelji te zahtjev za informaciju o kriterijima sprječavanju lažnih vijesti o bilo kome.

Tekst hrvatskog novinara Danijela Majića, objavljen u Frankfurter-Rundschau, 15. ožujka 2017. godine na web stranici i 16. ožujka u tiskanom izdanju, HINA je, iako je pun očitih laži, prenijela i stavila mu lažni naslov, umjesto naslova izvornika. Udruga U ime obitelji 16. ožujka, kad je HINA i objavila tekst, inzistirala je na njegovom micanju.

Na reagiranje udruge U ime obitelji i demanti te vijesti, uredništvo Hine nije reagiralo satima pa udruga U ime obitelji zaključuje da se radi o namjerno plasiranoj laži. Udruga U ime obitelji traži i odgovore na dodatna pitanja.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr