Holy podnijela kaznenu prijavu protiv Zmajlovića zbog prijevare i zlouporabe položaja

Zbog afere Zagrebtower ORaH je jučer podnio kaznene prijave protiv ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, šefa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Muellera te predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela prevare, prevare u gospodarskom poslovanju i zloporabe položaja i ovlasti, piše tportal.hr

Ministar Mihael Zmajlović i ravnatelj FZOEU-a Sven Mueller prijavljeni su, jer su „postupajući s izravnom namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi i nanošenja štete državnom proračunu, koja je postojala u trenutku sklapanja ugovora o zakupu, doveli ne samo Agenciju za okoliš, nego i Povjerenstvo Vlade RH za raspolaganje imovinom u vlasništvu RH, Vladu RH, Ministarstvo financija lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica u zabludu i dalje održavaju u zabludi i pokušavaju pod pritiskom i bez potrebnih suglasnosti ishoditi da AZO potpiše ugovor o podzakupu na štetu državnog proračuna“, stoji u Kaznenoj prijavi ORaH-a upućenoj Uskoku.

Zbog navedenih radnji Zmajlovića i Muellera ORaH proziva za počinjenje kaznenih djela protiv imovine – prevarom, prevarom u gospodarskom poslovanju te zlouporabom položaja i ovlasti. Uz navedeni dvojac Uskoku je zbog sumnje u počinjenje istih nedjela, prijavljen i predstojnik DUUDI-ja, jer smatraju da bez njega operacija preseljenja u Zagrebtower ne bi bila moguća.

Cijela selidba se, tvrde kritičari, odvijala po spornoj proceduri: naime, temeljni preduvjet za sklapanje ugovora s privatnim najmodavcem jest utvrđivanje činjeničnog stanja na popisu državnih nekretnina, odnosno, podatak da država nema adekvatan prazan prostor za objedinjavanje institucija za zaštitu okoliša na jednom mjestu radi uštede i efikasnijeg rada.

Ranije se, za vrijeme HDZ-ova okolišnog ministra Branka Bačića, kao alternativna lokacija za smještaj Ministarstva i Fonda razmatrala zgrada na adresi Krajiška 20, koja je odgovarala i Zmajlovićevoj prethodnici Mireli Holy. Kalkuliralo se da bi obnova te ruševne zgrade stajala oko 15 milijuna kuna i većim dijelom bi bila financirana iz globalnog fonda za zaštitu okoliša, tako da bi trošak za državni proračun iznosio oko pet milijuna kuna – što je prema najoptimističnijim troškovnicima cijena godišnjeg najma Zagrebtowera. Valja istaknuti da je Zmajlović Krajišku otpisao kao pogodnu lokaciju, pod izlikom da bi za uređenje tamošnjih ureda trebalo uložiti 30 do 40 milijuna kuna.

Pitanje koje se potom nameće jest zašto je u obzir uzeta samo ponuda Zagrebtowera, odnosno, zašto nisu razmotrene i neke druge lokacije kako bi se mogla donijeti kvalitetna i transparentna odluka, kojom bi Mladen Pejnović opravdao svoju zadaću racionalnog i svrhovitog upravljanja državnom imovinom.

Pejnović će – ako se Uskok ozbiljno primi posla – morati objasniti istražiteljima zašto je dopustio Zmajloviću da pored ranije dogovorenog petogodišnjeg najma od 2755 četvornih metara poslovnog prostora, uzme u jednogodišnji podzakup još ekstra 1193 kvadrata u Zagrebtoweru.

Podjele troškova korisnika državnog proračuna i izvanproračunske (ali državne) institucije, upućeni tvrde, selidba je fiktivno prikazana kao ušteda za državni proračun.
Ministar Zmajlović je tvrdio će se preseljenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Agencije za zaštitu okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u poslovnu zgradu Zagrebtower, postići ušteda od 3,5 milijuna kuna godišnje u državnom proračunu.

„Troškove treba gledati cjelovito, za svih 11 lokacija. Kad ih tako promatramo, imamo vrlo jasnu računicu – s jedne strane 9,7 milijuna postojećih troškova, a s novom lokacijom – 6,3 milijuna kuna, odnosno uštedu od oko 3,5 milijuna kuna“, govorio je Zmajlović. No kad su u javnost iscurili dodatni „kvadrati“ koje unajmljuje izvanproračunski Fond za zaštitu okoliša, te troškovi održavanja, cifra je narasla na 13,4 milijuna kuna godišnje.

Ukratko, mnoge nelogičnosti te diskrepancije u cijenama selidbe u Zagrebtower, koje se pojavljuju i zbunjuju javnost, i više su nego dovoljan poticaj da ovu vrlo zapetljanu priču krenu raspetljavati Uskokovi istražitelji.

Podsjetimo, afera Zagrebtower oko preseljenja Ministarstva zaštite okoliša traje već mjesecima. Ovaj tjedan razriješen je dužnosti ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća zbog nepoštivanja odluke o preseljenju, a OraH najavljuje kaznene prijave protiv odgovornih osoba zbog sklapanja nepovoljnog ugovora o najmu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.