Hrvatska – među zemljama EU s najmanjim brojem liječnika opće medicine

Foto: Thinkstock

Prema podatcima Hrvatske liječničke komore, u nas je 2215 obiteljskih liječnika, ali dvojbena je to brojka, objašnjava dr. Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a za

“Već sada radi oko 160 doktora koji su stariji od 65 godina, 200 timova primarne nema liječnika, a oko 660 doktora je pred mirovinom. Kolegica koja se teško razboljela i mora na operaciju ne može naći zamjenu za svoju ordinaciju koja ima više od dvije tisuće pacijenata. Mladi doktori koji su diplomirali sad u srpnju ne usude se ući u takvu ambulantu, a dvoje kolega koji su došli nakon dva dana su i otišli. Dakle, već sada ne možemo naći zamjenu, a da i ne govorimo o pedijatriji i ginekologiji”, govori dr. Krolo Večernji list..

Primarna ginekologija i pedijatrija, što navodi dr. Krolo, također su u nepovoljnoj situaciji, prosjek godina liječnika je 54, odnosno 55 godina kod pedijatara, pri čemu je starije od 60 godina 30 posto ginekologa te čak 38 posto pedijatara primarne. Nedostatak mladih stručnjaka država evidentno nastoji sanirati planom specijalizacija koji je pojačan za primarnu zdravstvenu zaštitu idućih pet godina. No, mlade treba, poručuje dr. Krolo, privući uvjetima da se odluče za rad u ovim strukama te dijelu zdravstva.

“I bez “korone” već godinu dana upozoravamo na to da se opstruira provođenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti te da moramo stimulirati mlade doktore da uđu u primarnu. Urušavamo se jer se nije reagiralo na vrijeme. Promjenama Zakona htjeli smo privući mlade liječnike, a ne možete ih privući plaćom doma zdravlja. Relativno smo mogli s privatnim ordinacijama, ali ni to nije zaživjelo te je to problem s kojim će se suočiti svaki budući ministar”, govori dr. Krolo dodajući kako obiteljski liječnici odlaze i u prijevremenu mirovinu jer su demotivirani. S druge strane, nema motiva za ulazak mladih liječnika u primarnu.

Administrativni dio posla, telefonski kontakti, mailovi pacijenata itd. svakodnevica su koja će na jesen biti zahtjevnija, a pacijentima primarna zdravstvena skrb još teže dostupna. Iz KOHOM-a su poručili da nas uz epidemiju na jesen čeka i gripa, uz turiste i izbjeglice, a uz veliko administrativno opterećenje očekuju se i novi preventivni programi.

“Naglašavamo da je dnevni broj kontakata liječnika i medicinske sestre s pacijentima veći od 100, vrlo često i blizu 200, stoga će biti iznimno važno razumijevanje, strpljenje i suradnja svih pacijenata”, poručili su primarci.

Podatci Eurostata iz 2018. potvrđuju upozorenja obiteljskih liječnika. Dok je Portugal 2018. bio ispred prosjeka Europske unije s 244 liječnika na 100.000 stanovnika, Hrvatska ima tek 64 liječnika opće medicine na 100.000 stanovnika.

Foto: www.statista.com/

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr