HUBOL: Varga upravnim nadzorom želi ukinuti autonomiju strukovnih komora u zdravstvu

Foto: fah

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je u četvrtak ministra zdravlja Sinišu Vargu da odustane od upravnog nadzora nad radom strukovnih komora u zdravstvu, kako je to predviđeno prijedlogom izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, što ocjenjuju nametanjem političke moći neovisnim institucijama.

‘Varga zadire u samostalnost i neovisnost rada komora’

HUBOL proziva Vargu da pred kraj mandata, po hitnoj proceduri, želi progurati svoje povjerenstvo za nadzor zakonitosti rada komora, zadirući u njihovu samostalnost i neovisnost, čime bi de facto bila ukinuta autonomija strukovnih komora u zdravstvu.

Riječ je, kažu, o pokušaju neprimjerenog nametanja političke moći nad radom institucija koje nužno trebaju biti politički neovisne jer samo na taj način mogu djelovati kao korektivni faktor koji će štititi interese struke i staleža, unapređivati svoju djelatnost i jamčiti njezino pravilno obavljanje na korist zdravstvenog sustava u cjelini.

HUBOL-u su posebno neprihvatljive ovlasti povjerenstva da predlaže ministru razrješenje predsjednika i drugih tijela komore, u slučaju neprovođenja naloženih mjera u zadanim rokovima. Time se negira demokratski ustroj komora zasnovan na izbornim procesima i iskazanoj podršci članstva.

Nadzor nad komorama je u suprotnosti s postojećim europskim direktivama

“Umjesto da se prijedlogom zakonskog rješenja ide u pravcu transformacije i reorganizacije komora u potpuno depolitizirane organizacije, namjera prijedloga izmjena zakona je potpuno suprotna”, tvrdi predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža.

Takvi pokušaji ne samo da podsjećaju na mračna vremena kad je ukinuta Hrvatska liječnička komora i suspendirana demokracija u društvu, već su i u potpunoj suprotnosti s postojećim europskim direktivama o samostalnosti rada zdravstvenih strukovnih organizacija te principima profesionalne autonomije i samouprave zdravstvenih profesija, upozorava Goluža.

Nakon što je Zakonom o reprezentativnosti Hrvatski liječnički sindikat isključen iz socijalnog dijaloga, ovo je još jedan korak ka daljnjoj marginalizaciji liječnika u društvu, tvrdi čelnik HUBOL-a.

Stoga HUBOL poziva Vargu da odustane od prijedloga da upravni nadzor nad radom komora provodi povjerenstvo Ministarstva zdravlja, jer Hrvatska liječnička komora, kao i druge komore, treba biti samostalna, neovisna, staleška i strukovna organizacija, koja će biti izraz volje svojega članstva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.